Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
ΕΟΔΥ: Τι ξέρουμε και τι όχι για τη «νόσο Χ»

ΕΟΔΥ: Τι ξέρουμε και τι όχι για τη «νόσο Χ»

Σε τακτική επιστημονική συνάντηση του Εθικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστη “νόσο Χ” και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών.

O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και “άγνωστη νόσο Χ”, που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν πως οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ, για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας, είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Related Posts