Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νόσος Parkinson και πρόληψη
Νόσος Parkinson και πρόληψη

Νόσος Parkinson και πρόληψη

  • April 11, 2016
  • 0 Likes
  • 44 Views
  • 0 Comments

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας Parkinson (11 Απριλίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα αίτια, καθώς και τρόπους πρόληψης της νόσου.

    
H νόσος Parkinson είναι η πιο κοινή διαταραχή από μία κατηγορία προοδευτικώς εξελισσόμενων νόσων του νευρικού συστήματος.
    
Χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο παρκινσονικών συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν βραδυκινησία, δυσκινησία, τρέμουλο, τρόμο, μυϊκή ακαμψία, «συρόμενο» βάδισμα, «σκυφτή» στάση σώματος και ποικιλία νευροψυχιατρικών εκδηλώσεων.
    
Παρά το γεγονός ότι η νόσος προκύπτει κυρίως από διαταραχή μεταβίβασης της ντοπαμίνης και λειτουργική έλλειψή της στο νευρικό ιστό, η νόσος διαταράσσει την λειτουργία αρκετών οργάνων που δεν εντοπίζονται μόνο στο νευρικό σύστημα.
    
Έτσι προκαλεί μια ποικιλία παθολογικών συμπτωμάτων όπως υπόταση, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, διαταραχές ούρων, εφιδρώσεις. Η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των σαράντα πέντε ετών. Οι σοβαρές μορφές της νόσου οδηγούν σε σημαντική προοδευτική αναπηρία ή θάνατο.
    
Η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να σηματοδοτήσει εκτός των άλλων, το θολό τοπίο που υπάρχει ακόμα αναφορικά με την παθογένεια και την πρόληψη της νόσου, παρά την πληθώρα μελετών που γίνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο και την ευρεία της διάδοση.
    

    
Αυτό συμβαίνει διότι η βλάβη του ντοπαμινεργικού συστήματος προκύπτει από μία ποικιλία παραγόντων που περιλαμβάνουν γενετικά κληρονομομούμενες προδιαθέσεις και περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν συγκεκριμένες αλλοιώσεις χωρίς να έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.
   
Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των περιστατικών της νόσου είναι σποραδικές περιπτώσεις, οι γενετικοί παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μορφές της νόσου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για ηλικίες κάτω των 45 ετών.
    
Οκτώ τουλάχιστον γονίδια έχουν σαφώς συνδεθεί με τις κληρονομικές μορφές της νόσου.
    
Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της Parkinson, το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι:
    
•      Μελέτες έχουν αναδείξει ότι οι συστηματικοί χρήστες καφέ παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά προσβολής από Parkinson.
    
•      Η έκθεση σε εντομοκτόνα ζιζανιοκτόνα συνδέεται με αυξημένη επίπτωση της νόσου. Τούτο καθιστά αναγκαία την λήψη προστατευτικών μέτρων στον αγροτικό πληθυσμό
    
•      Μελέτες έχουν αναδείξει αυξημένη επίπτωση της νόσου σε παλαιούς κάτοχους δικύκλων, πιθανόν λόγω αυξημένης συχνότητας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
    
•      Η τακτική σωματική και διανοητική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερη επίπτωση σοβαρών μορφών νόσου Parkinson.
        
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
        
       
    
  

  • Μοιραστείτε: