Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη και νοητικές δυσλειτουργίες
Μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη και νοητικές δυσλειτουργίες

Μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη και νοητικές δυσλειτουργίες

  • July 19, 2013
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

altΤα άτομα τα οποία εμφανίζουν μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη -μια κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2- συχνά εμφανίζουν μειωμένες νοητικές λειτουργίες, οι οποίες μπορεί να βελτιωθούν μέσω δίαιτας η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την κατάσταση αυτή. Τα ανωτέρω προκύπτουν από μια συζήτηση κατά την Ετήσια Συνάντηση των Τεχνολόγων Τροφίμων των ΗΠΑ.

Η μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη, είναι μια προ- διαβητική κατάσταση υπεργλυκαιμίας, η οποία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Μπορεί να προηγείται κατά μερικά χρόνια του διαβήτη τύπου 2, και μερικές μεταβολές του τρόπου ζωής, όπως η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος και η αυξημένη σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσουν τα προ- διαβητικά άτομα να αποφύγουν τελείως αυτήν την εξέλιξη.

Η Καθηγήτρια Διατροφής και Συμπεριφοράς, στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leeds, Louise Dye, Ph.D, παρουσίασε έρευνα κατά την οποία, εξέτασε 31 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν πνευματική απόδοση κάτω από διάφορες συνθήκες διατροφής. Βρήκε ότι, η ομάδα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, παρουσίασε δυσκολίες στα 12 από τα 27 τεστ, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης λέξεων, το τεστ οπτικής αναγνώρισης χώρου, ψυχο-κινητικό τεστ κ.λπ.

Η ομάδα με τη μειωμένη ανοχή της γλυκόζης, αποτελείτο από γυναίκες, όλες μέσης ηλικίας, οι οποίες εμφανίζονταν να είναι γενικά σε καλή κατάσταση υγείας. Η ερευνήτρια αυτή επίσης, ανέφερε μια άλλη μελέτη, του 2009 από την Ιαπωνία, επί 129 ατόμων, ηλικίας γύρω από τα 80, εκ των οποίων τα 55 είχαν μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη η διαβήτη τύπου 2.
alt

Όλα τα άτομα της μελέτης, κατανάλωναν περισσότερα από 30 γραμμάρια ινών με την τροφή τους ημερησίως και, εξασκούντο δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, για ένα χρονικό διάστημα δύο ετών. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο, τα 36 άτομα με μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη, παρουσίασαν βελτιώσεις στην καθυστερημένη ανάκληση και στα τα τεστ σχεδίου.

Η ομάδα του διαβήτη τύπου 2, παρουσίασε βελτίωση της άνοιας, της καθυστερημένης ανάκλησης και της πνευματικής γενικά κατάστασης. «Αυτό μας λέει κάτι σχετικά με το πώς, βελτιώνοντας  τη ρύθμιση της γλυκόζης μέσω ινών στην τροφή και με σωματική άσκηση, μπορεί να βελτιωθούν οι διανοητικές λειτουργίες», τονίζει η Dr. Dye.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline