Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Απορρίφθηκε για λόγους δημόσιας υγείας αίτημα της Roche για αντικαρκινικό φάρμακο
Απορρίφθηκε για λόγους δημόσιας υγείας αίτημα της Roche για αντικαρκινικό φάρμακο

Απορρίφθηκε για λόγους δημόσιας υγείας αίτημα της Roche για αντικαρκινικό φάρμακο

  • November 13, 2017
  • 0 Likes
  • 15 Views
  • 0 Comments

Απορρίφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικά δημόσιας υγείας η αίτηση της εταιρείας Roche για να βγει το φάρμακο της Cotellic από τη Θετική Λίστα και να μπει στην Αρνητική.

Την σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε Ανδρέας Ξανθός, μετά από εισήγηση της Επιτροπής για τη Θετική Λίστα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το προϊόν εντάχθηκε στη Θετική Λίστα μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και αξιολογήθηκε βάση επιστημονικών κριτηρίων που αφορούν το φάρμακο και όχι την τιμή του.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του, «το βασικότερο από αυτά τα κριτήρια, ήταν η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του σκευάσματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. To Cotellic (κομπιμετινίμπη) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία για το κακοήθες μεταστατικό μελάνωμα και αποτελεί τη μια από τις δύο δραστικές με την ίδια ένδειξη.

Λόγω του ότι ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει δυσανεξία στην ομόλογη δραστική, η παρουσία της κομπιμετινίμπης στον κατάλογο των αποζημιούμενων προϊόντων της χώρας μας κρίνεται ως σημαντική.

Επομένως, το προϊόν εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια ένταξης στη θετική λίστα, καθώς διαθέτει προστιθέμενη θεραπευτική αξία σε σχέση με άλλα φάρμακα για την ίδια ένδειξη και αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί, ενώ οι μισές από αυτές διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης (HTA)».

Όσον αφορά το αίτημα της Roche για ένταξη του σκευάσματος στην Αρνητική Λίστα, η Επιτροπή επισημαίνει στην εισήγησή της, ότι το προϊόν δεν καλύπτει κανένα από τα κριτήρια ένταξης στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα φάρμακα, καθώς δεν ανήκει στα φαρμακευτικά προϊόντα, «των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα τα σκευάσματα lifestyle αλλά ούτε και στην κατηγορία φαρμάκων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή».
           
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
                       
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   

  • Μοιραστείτε: