Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ανοίγει κι άλλο η εμβολιαστική «βεντάλια» – Επεκτείνεται στις ηλικίες 5 έως 11 ετών

Ανοίγει κι άλλο η εμβολιαστική «βεντάλια» – Επεκτείνεται στις ηλικίες 5 έως 11 ετών

Ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής ειδικών, την οποία έκανε αποδεκτή το υπουργείο Υγείας. Αυτό αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή εξειδίκευση των νέων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο κ.Πλεύρης διευκρίνισε πως τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι όταν είναι διαθέσιμα, θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι συζητείται από την Επιτροπή να εφαρμοστεί το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.

Σ’ ό,τι αφορά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο κ.Πλεύρης υπογράμμισε οι συγκεκριμένοι πολίτες θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Τι θα ισχύει με τα self test
Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν «για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές».

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο», είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών. Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία στήνονται σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Για τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους χώρους εστίασης, θα γίνεται rapid test πριν από την είσοδό τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον για το πιστοποιητικό νόσησης θα απαιτείται μοριακό τεστ, PCR, δηλαδή δεν θα μπορεί να δίδεται με rapid test.

Η μετάλλαξη Όμικρον «χτύπησε» και την Ελλάδα – Πρώτο κρούσμα στην Κρήτη
υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Οπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, καθώς και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕYgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts