Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Χαμηλά οι εμβολιασμοί ενηλίκων στην Ελλάδα | Ygeiaonline.gr

Ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλιο η αιτία πρόωρου θανάτου σε ενήλικες στην Ελλάδα, λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών για νόσους που μπορούν να προληφθούν, όμως στον εμβολιασμό ενηλίκων παρατηρείται σημαντική υστέρηση.

Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων στον ενήλικο πληθυσμό, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικής δράσης όσο ο πληθυσμός γερνά και τα χρόνια νοσήματα αυξάνονται.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για καθιέρωση εμβολιαστικών στόχων, πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας υγιούς αντίληψης στον πληθυσμό για το όφελος που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, 22-30 Απριλίου, που φέτος έχει θέμα την «μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού».

Ο ΣΦΕΕ  επισημαίνει πως ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στην μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19, τα οφέλη αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο εμβολιασμός συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Σημειώνει επίσης πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (Vaccines Europe), σημαντική παράμετρος για την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι η ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts