Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Συμβιβαστική λύση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του Covid

Συμβιβαστική λύση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του Covid

Σε μια κατ` αρχήν συμβιβαστική λύση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του Covid 19 κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση , η Νότια Αφρική, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από μακροχρόνιες  διαπραγματεύσεις, γράφει η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο της ΕΕ.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μόνο για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς απελευθερώνει την αναπαραγωγή εμβολίων, τεστ και διαγνωστικών εργαλείων ,χωρίς τον  φόβο ότι θα παραβιαστούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 14 Μαρτίου και υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής του Συμβουλίου της ΕΕ , αναφέρει λεπτομέρειες για τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, καθώς και το ιστορικό της απόφασης.

Η απόφαση ισχύει για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, «με δέσμευση να υπάρξει  επέκταση της λύσης  και στα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης για τα εμβόλια». Υπάρχουν δύο επιλογές για τη χρονική διάρκεια -τρία ή πέντε χρόνια. 

«Σύμφωνα με την συμβιβαστική λύση , οι αναπτυσσόμενες χώρες που  είχαν εξαγάγει  λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021, θα μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση ενός κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εμβολίου χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου της πατέντας», γράφει η Politico.

Ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Αμερικανικής Εμπορικής Αντιπροσωπείας, επιβεβαίωσε ότι η «δύσκολη και παρατεταμένη διαδικασία οδήγησε σε ένα συμβιβαστικό αποτέλεσμα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το τελικό κείμενο και βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης».

Αν και η εξέλιξη αυτή φαίνεται δυνητικά σημαντική, οι οργανώσει  που ζητούν ευρύτερη παγκόσμια πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες για τον COVID ,εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, λέγοντας ότι ο συμβιβασμός σχετίζεται μόνο με τα εμβόλια.

Το κείμενο αναφέρει ότι μια χώρα δεν θα χρειάζεται να προσπαθήσει να εξασφαλίσει εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Θα συνδυάζει επίσης όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενός προϊόντος. H λύση που βρέθηκε περιορίζει την άρση της πατέντας μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, αίρεται η ανάγκη το προϊόν να προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, επιτρέποντας έτσι τις εξαγωγές του εμβολίου σε άλλες χώρες. Στο έγγραφο, η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα από τους υποστηρικτές της άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η Επιτροπή εξηγεί επίσης ότι βάσει του συμφωνηθέντος συμβιβασμού, μια εταιρεία που έλαβε άδεια για την παραγωγή εμβολίου χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, μπορεί να βασιστεί σε δεδομένα που έχουν παραχθεί από προηγούμενες δοκιμές, χωρίς να χρειάζεται να αναπαράγει αυτά τα δεδομένα η ίδια. 

Η συμβιβαστική αυτή λύση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έγκριση ενός ψηφίσματος που βρίσκεται υπό συζήτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ενστάσεις από τις χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και από άλλα μέλη του ΠΟΕ. 

Ο Τζέιμς Λοβ, διευθυντής της Knowledge Ecology International, είπε ότι είναι «τρομερό» το γεγονός ότι η παραίτηση από τις πατέντες περιορίζεται στα εμβόλια. Η Σάλι Γκούπτα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της , γράφοντας στο Twitter: «Τι γίνεται με τις θεραπείες που χρειάζονται ή θα χρειαστούν για όσους θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν λόγω COVID19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος;» 

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts