Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες συνδέεται με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές – μελέτη

Η δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες συνδέεται με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές – μελέτη

Οι δίαιτες με μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης οδηγούν σε πιο υγιεινές διατροφικές αποφάσεις ενώ συμβάλλουν στην αποφυγή της μείωσης της άλιπης μάζας σώματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Sue Shapses, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών Rutgers και τη συγγραφέα Anna Ogilvie, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 200 άτομα ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών σε κλινικές δοκιμές στο πανεπιστήμιο που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ για 20 χρόνια. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων τα ταξινόμησε, στη συνέχεια, είτε ως υπέρβαρα είτε ως παχύσαρκα άτομα. Ως μέρος της μελέτης, οι εν λόγω ερευνητές τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα μειωμένη κατά 500 θερμίδες σε ημερήσια βάση και να παρακολουθήσουν συμβουλευτική διατροφής για να χάσουν βάρος σε διάστημα 6 μηνών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις δοκιμές και διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις της πρωτεΐνης στη διατροφή ενός ανθρώπου από 18% σε 20% έχουν μετρήσιμη επίδραση στις επιλογές που κάνει όσον αφορά την υγιεινή διατροφή.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δίαιτας συνοδεύεται από υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη εξευγενισμένων σπόρων και προστιθέμενης ζάχαρης», δήλωσε η Shapses.

Επιπλέον, τα σχήματα απώλειας βάρους που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις θερμίδες συνδέονται με τη μείωση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεΐνης σχετίζεται με πιο υγιεινά αποτελέσματα, αλλά η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεΐνης και της συνολικής ποιότητας της διατροφής δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

«Ο αντίκτυπος της επιλεγμένης διατροφικής πρωτεΐνης στην ποιότητα της διατροφής δεν έχει εξεταστεί στο παρελθόν, όπως γνωρίζουμε», είπε η Ogilvie. «Η διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών και της ποιότητας της δίαιτας είναι σημαντική επειδή η ποιότητα της διατροφής είναι συχνά κακής ποιότητας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δίαιτες απώλειας βάρους με υψηλότερη πρωτεΐνη είναι δημοφιλείς παγκοσμίως».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts