Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ερευνα: Εκτίναξη των αντισωμάτων με την 4η δόση εμβολίου MRNA

Ερευνα: Εκτίναξη των αντισωμάτων με την 4η δόση εμβολίου MRNA

Σημαντική αύξηση των αντισωμάτων κατά του κοροναϊού πετυχαίνουν η τρίτη και η τέταρτη δόση του εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ ύστερα από σύσταση της τοπικής κυβέρνησης για επαναληπτικούς εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά.

Κατά τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, αξιολογήθηκε η διαφορά στις τιμές αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεϊνης ακίδας, καθώς επίσης και η συσχέτιση των τίτλων των αντισωμάτων με την ηλικία των εμβολιαζομένων. Επίσης αναλύθηκαν οι τιμές των αντισωμάτων μετά την τέταρτη δόση σε σχέση με την ηλικία, τις ημέρες από τον πρώτο εμβολιασμό και τις ημέρες από τον τέταρτο εμβολιασμό, το φύλο και η συννοσηρότητα (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 1 ή 2 και ισχαιμική καρδιοπάθεια), ενώ αξιολογήθηκε και η στατιστική διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης από SARS-CoV-2 μεταξύ ασθενών που εμβολιάστηκαν 4 φορές και ασθενών που εμβολιάστηκαν 3 φορές.

 

Αποτελέσματα

Στη μελέτη μετείχαν 99 άτομα μέσης ηλικίας 70 ετών, που εμβολιάστηκαν με τρίτη δόση και από αυτά, τα 57 έλαβαν και την τέταρτη δόση. Συγκριτικά στοιχεία για την τρίτη και τέταρτη δόση, υπήρχαν για τος 48 συμμετέχοντες

Πριν από την τέταρτη δόση, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αντισώματα. Οι τιμές των αντισωμάτων πριν την 3η δόση ήταν κατά μέσο όρο στα 450 AU/mL με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 297-903 AU/mL. Μετά την πάροδο περίπου 14 ημερών μετά την 3η δόση, τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στις  27.092 AU/mL με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 15.423-33.074 AU/mL.

Κατακόρυφη άνοδος αντισωμάτων

Πριν την 4η δόση ο μέσος όρος αντισωμάτων έφτανε τις 3.775 AU/mL με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ  2.070-7.096 AU/mL και μετά την 4η δόση ανέβηκαν κατά μέσο όρο στα 28.708 AU/mL με το εύρος να κυμαίνεται στα 18.223- 44.710 AU/mL

Παρακολουθώντας την πορεία των συμμετεχόντων στην μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι 4 από τους 57 που εμβολιάστηκαν με την 4η δόση, σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα «κόλλησαν» κοροναϊό. Το ίδιο συνέβη και σε 9 από τους 42 συμμετέχοντες που έλαβαν 4 δόσεις εμβολιασμού, όμως μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 μηνών (160 ημερών) μετά το τρίτο εμβόλιο. Όλοι τους είχαν ασυμπτωματική έως ήπια λοίμωξη.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η τρίτη και η τέταρτη δόση του εμβολίου mRNA σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω πέτυχαν σημαντική αύξηση στους τίτλους αντισωμάτων περίπου 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση στην τέταρτη δόση σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες.

 

Αντισώματα ισοδύναμα με μεταμόσχευση

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι με την τέταρτη δόση προκλήθηκε αύξηση των αντισωμάτων ανάλογη με την αύξηση των αντισωμάτων που παρατηρείται σε ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, όπου η αύξηση των τίτλων είναι σημαντική.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν το μικρό μέγεθος του δείγματος της μελέτης, αλλά και την έλλειψη ελέγχου της κυτταρικής ανοσίας ή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αν και σημειώνουν πως τα στοιχεία που προέκυψαν με τα δεδομένα ανταπόκρισης των αντισωμάτων IgG συσχετίζονται με την προστασία από τη νόσο. Επιπλέον, σημειώνουν πως η παρούσα μελέτη δεν διερεύνησε την εξασθένιση της ανοσολογικής απόκρισης μετά την τέταρτη δόση και, ως εκ τούτου, δεν εξέτασε το βασικό ερώτημα εάν θα χρειαστούν και πρόσθετες δόσεις εμβολίου.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts