Μύθος: Η δουλειά σου θα σε βοηθήσει να την ξεπεράσεις
Αλήθεια: Σε φαινομενικό επίπεδο η εργασιοθεραπεία κρατάει την σκέψη σου σε κάτι άλλο και θα έπρεπε να μειώσει την κατάθλιψη σου. Όμως το να δουλεύεις πολύ είναι στην πραγματικότητα μια εμβάθυνση στον εσωτερικό σου καταθλιπτικό εαυτό.
         
Μύθος: Η κατάθλιψη είναι μια έκφανση χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτολύπησης
Αλήθεια: Τα δύο παραπάνω είναι οι αιτίες που βρίσκονται στην αρχή της κατάθλιψης. Δεν έχουν συγγενική σχέση. Η κλινική κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα των παραπάνω δύο και γι’ αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί απλώς με το να τονώσεις την εκτίμηση του πάσχοντος για τον εαυτό του.
         
Μύθος: Η θεραπεία σημαίνει να παίρνεις φάρμακα εφ’ όρου ζωής
Αλήθεια: Αυτό ίσως να ισχύσει μόνο αν αποφασίσεις να μην πιστέψεις στην αναστρεψιμότητα της κατάστασης. Η βοήθεια από ειδικούς θεραπευτές όμως θα σου δείξει ότι ο νιχιλισμός δεν οδηγεί σε καλό. Τα συνταγογραφημένα φάρμακα θα είναι ένα κομμάτι της θεραπείας στο ξεκίνημα, αλλά από ένα σημείο και μετά ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσετε το φάρμακο.
         
Μύθος: Οι πάσχοντες κλαίνε διαρκώς και αναίτια
Αλήθεια: Το κλάμα είναι ένας τρόπος να δουν αν μπορούν να ξαλαφρώσουν, αλλά σπανίως μειώνει το ψυχικό βάρος. Ακόμα πιο σπάνια συμβαίνει, αφού οι περισσότεροι τείνουν να μη δείχνουν την κατάθλιψη τους, είτε γιατί βρίσκονται σε διαδικασία άρνησης είτε έχει εγκλωβιστεί σε κάποια διαδικασία αμυντικού μηχανισμού όπως της απώθησης.
         
Μύθος: Το οικογενειακό ιστορικό είναι βέβαιη κληρονομιά
Αλήθεια: Οι περισσότερες πιθανότητες βρίσκονται σε αυτό το ποντάρισμα. Ότι δηλαδή αν είχε κάποιος πρόγονος κατάθλιψη, θα αποτελέσει και δικό σου πρόβλημα. Όμως δεν είναι απόλυτο. Δεν είναι καν κοντά στο απόλυτο. Το καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν θα σου έρθει στα μουλωχτά και μπορείς να το αντιληφθείς πριν ριζώσει βαθιά.
         
Μύθος: Η κατάθλιψη είναι αναπόφευκτη όσο μεγαλώνεις
Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε γι’ αυτό. Ξέρεις και ξέρουμε ανθρώπους που είναι μια χαρά. Σίγουρα, υπάρχει μια περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που έχει το μεγαλύτερο ρίσκο ως προς την κατάθλιψη. Αλλά οι περισσότεροι το περνάνε με συμβιβασμό και αποδέχονται με αισιοδοξία όσα θα έρθουν.
         
Μύθος: Όσο περιγράφεις την κατάσταση σου, τόσο χειροτερεύει
Αλήθεια: Ξέρεις πολύ καλά μέσα σου ότι αυτό είναι άτοπο. Το να απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει τις τεχνικές για να αλλάξει έστω και λίγο την κατάσταση σου είναι εκ των ων ουκ άνευ.
         
Μύθος: Η κατάθλιψη δε νικιέται
Αλήθεια: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να ενστερνιστείς τέτοια άποψη. Η κατάθλιψη είναι ένας αντίπαλος που μπορεί να σε έχει στο 1-0 μέχρι το 88' αλλά μπορείς να πετύχεις δίποντο στο τέλος και να βγεις νικητής.
         
Πηγή: Webmd.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline