Εκτύπωση
Κατηγορία: Γενική Ιατρική και Παθολογία
Εμφανίσεις: 12597
Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, για ποιους λόγους μπορεί να προκληθεί μια λιποθυμία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
    
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε ένα λιποθυμικό επεισόδιο στη ζωή μας. Τι μπορεί να κρύβει όμως μια λιποθυμία; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Μπορούμε να την αποφύγουμε;
    
Χάνουμε προσωρινά τις αισθήσεις μας -και άρα έχουμε απώλεια συνείδησης- όταν σημειώνεται μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Μάλιστα, λίγο πριν το λιποθυμικό επεισόδιο αισθανόμαστε ζαλάδα ή ναυτία και ότι χάνουμε επαφή με το περιβάλλον.
    
Διάφορες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οφείλεται σε ηλίαση ή σε αφυδάτωση του οργανισμού ή από την υπερβολική ζέστη που επικρατεί σε ένα χώρο.
    
Λιποθυμία προκαλούν ακόμη μια ισχυρή συναισθηματική φόρτιση ή άλλου είδους πίεση ή η παρατεταμένη ορθοστασία. Ακόμη όμω5 κι αν σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι, είναι πιθανό να προκληθεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα, το πρόσωπο του ατόμου που λιποθυμά γίνεται ωχρό και χάνει τον μυϊκό του τόνο. Λιποθυμία όμως μπορεί να προκληθεί και από φάρμακα για το άγχος, την υψηλή πίεση, τη ρινική συμφόρηση και την αλλεργία, αλλά και από τη χρήση ουσιών, το αλκοόλ και την υπογλυκαιμία. Όσον αφορά στην υπογλυκαιμική απώλεια αισθήσεων, αν δεν αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή και σε θάνατο.
    
Και όσο κι αν φαντάζει απίθανο, η κένωση της ουροδόχου κύστης, ειδικά όταν είναι υπερπλήρης, προκαλεί αγγειοδιαστολή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης και άρα σε λιποθυμία.
    
Αν πρόκειται για άτομο μεγάλης ηλικίας, λιποθυμία προκαλούν και σοβαρότεροι λόγοι όπως ένα καρδιακό ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, καρδιακά προβλήματα προκαλούν λιποθυμία ακόμη και σε άτομο που είναι ξαπλωμένο.
    
Τι να κάνω;
    
Αν έχετε ιστορικό λιποθυμιών, σίγουρα έχετε παρατηρήσει τι τις προκαλεί. Για παράδειγμα, αποφεύγετε τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις -όσο αυτό είναι δυνατό- ή ακόμη σηκώνεστε προσεκτικά από το κρεβάτι. Σε κάποιους προκαλεί λιποθυμικό επεισόδιο ακόμη και μια απλή αιματολογική εξέταση, οπότε λάβετε τα μέτρα σας και φροντίστε να είστε ξαπλωμένοι κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας!
    
Σε κάθε περίπτωση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση του οργανισμού με τη λήψη άφθονων υγρών αλλά και διακοπή του καπνίσματος βοηθά και στην αποφυγή λιποθυμικών επεισοδίων.
    

    
Αν κάποιος άλλος έχει λιποθυμήσει:

    
•    Ξαπλώνετε τον ασθενή και σηκώνετε τα πόδια του ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς. Ποτέ δεν τον βάζετε να καθίσει.
    
•    Του κάνετε τεχνητή αναπνοή.
    
•    Αν φορά στενά ρούχα τα απομακρύνετε - κυρίως αν στο λαιμό φορά γραβάτα ή κάποιο κόσμημα αν είναι γυναίκα. Γενικά απελευθερώνουμε λαιμό, θώρακα, μέση και πόδια.
    
•    Σε περίπτωση εμετού, γυρίζετε το άτομο στο πλάι για να μην πνιγεί.
    
•    Φροντίστε να αναπαυθεί σε δωμάτιο ή χώρο δροσερό και ήσυχο.
    
•    Μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε το άτομο σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια.
    
•    Ακόμη κι όταν συνέλθει πληροί, παραμένει ξαπλωμένο για μισή περίπου ώρα.
    
•    Μην προσπαθήσετε να του δώσετε νερό όσο είναι αναίσθητο, γιατί μπορεί να προκληθεί εισρόφηση, με δυσάρεστα αποτελέσματα.
    
Πότε καλούμε το γιατρό στη λιποθυμία;
    

Τις περισσότερες φορές ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο δεν απαιτεί τη μεταφορά σε νοσοκομείο ή την επίσκεψη στο γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που κάνουν απαραίτητη την ιατρική παρουσία.
    
Επικοινωνούμε οπωσδήποτε με το γιατρό και καλούμε άμεσα το 166, όταν το άτομο:
    
•    Αφού ανακτήσει τις αισθήσεις του δεν έχει καλή όραση, δεν μπορεί να μιλήσει ή να κινήσει τα άκρα του. ίο ένα ή και το δύο.
    
•    Έχει καρδιακή αρρυθμία
    
•    Έχει πέσει από ύψος και έχει τραυματισθεί πολύ
    
•    Αισθάνεται δυσφορία ή πόνο στο θώρακα
    
•    Πάσχει από διαβήτη. Γενικά, αν το άτομο που λιποθύμησε, σας είναι άγνωστο, καλό είναι να κάνετε άμεσα μια πρόχειρη έρευνα στα προσωπικό του αντικείμενα για να ανακαλύψετε κάποιο έγγραφο που θα πιστοποιεί ένα ενδεχόμενο νόσημα από το οποίο να πάσχει.
    
•    Είναι έγκυος
    
•    Είναι μεσήλικας
    
•    Έχει συσπάσεις
    
•    Έχει απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου.
    
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Πρόεδρος της ΑΚΟΣ
Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής
Επιστημονικός Συνεργάτης Δ.Θ.Κ.Α "ΥΓΕΙΑ"
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen-Germany FEBU

www.akoslife.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline