Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Σεξουαλική Υγεία
Εμφανίσεις: 6454
Η Βασιλική Παπαδημητρίου, Ψυχολόγος Μ.Sc. Ιατρικής, ειδικευμένη στην Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεία, αναφέρει στο Υγείαonline.gr, πως εκδηλώνεται η στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα και εξηγεί πως ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
.
Ο όρος παραπέμπει στην παρατεταμένη αδυναμία έναρξης ή διατήρησης της στύσης, λόγω της οποίας είναι μη ικανοποιητική ή ακόμα και αδύνατη η σεξουαλική επαφή.
.
Δεν αποτελεί είδηση η κούραση της ημέρας, το στρες που προκαλεί η οικονομική κατάσταση του σήμερα, επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις ότι ευθύνονται για περιστασιακά επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας στους δύο άνδρες έχει βιώσει περιστασιακά επεισόδια διαταραχής στύσης, που όμως εντάσσονται στα πλαίσια της φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μόνο όταν τα επεισόδια είναι επανειλημμένα και επίμονα μπορεί κανείς να κάνει λόγο για διαταραχή.
.
Η φύση, τα αίτια του προβλήματος, η αντίδραση-αντιμετώπιση της συντρόφου, αλλά και η νοηματοδότηση του γεγονότος από το ζευγάρι, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την έκταση, την ένταση και τη χρονιότητα της δυσλειτουργίας.
.
Οι περισσότεροι άνδρες αισθάνονται ντροπή για αυτό που βιώνουν, θεωρούν ότι αποκλίνουν από το μέσο όρο και από ότι κοινωνικά επιτάσσει το ανδρικό πρότυπο, με αποτέλεσμα συχνά να αποφεύγουν να συζητήσουν ανοιχτά γι’ αυτό ακόμα και με τη σύντροφό τους, πολλώ δε μάλλον με κάποιον ειδικό. Αν κανείς δεν είναι σε θέση να δει ρεαλιστικά το πρόβλημα και να δραστηριοποιηθεί λειτουργικά, τότε είναι πιθανό να παρατηρηθεί αποφυγή σεξουαλικών επαφών, ακόμα και καταφυγή σε λύσεις αμφιβόλου ποιότητας και κύρους μέσω διαδικτύου, που μπορεί να αποδειχτούν ακόμη και επιβλαβείς.
.
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι, νευρογενή, αρτηριακά, φλεβικά, φαρμακευτικά, ενδοκρινικά, ανατομικά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ψυχογενή.
.
Τα ψυχογενή αίτια μπορεί να αφορούν είτε το ίδιο το άτομο είτε τη συμπεριφορά-αντίδραση της συντρόφου. Στην πρώτη περίπτωση συχνά έχουν παραμεληθεί σημαντικοί άλλοι τομείς στη ζωή του ατόμου (συντροφικότητα, κοινωνική ζωή, δημιουργικότητα) και έχει αναχθεί η σεξουαλική πράξη σε απόλυτη και σχεδόν μοναδική πηγή ευχαρίστησης και αυτοεκπλήρωσης. Η παραμικρή δυσκολία στη στύση προκαλεί ματαίωση που υπερβαίνει συχνά το γεγονός αυτό καθαυτό και συνιστά πηγή άγχους και ανεπάρκειας. Τότε τα άτομα βιώνουν τη δυσλειτουργία ως πλήγμα στην αυτοεκτίμηση και τον ανδρισμό τους, αισθανόμενα ότι έχουν αποτύχει στον κοινωνικό τους ρόλο.
.
Εμπειρίες σε οικογενειακό περιβάλλον όπου η δυνατότητα έκφρασης ήταν περιορισμένη, η έκφραση συναισθημάτων και η επικοινωνία θεωρούνταν θηλυπρεπείς συμπεριφορές παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εγκαθίδρυση του προβλήματος. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο ο άνδρας να μπλοκάρεται από αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα στοργής και ερωτικών («βρώμικων») σκέψεων απέναντι στη σύντροφο, ηθικών αναστολών, αγάπης και θυμού ταυτόχρονα.
.
Ακόμη, δυσάρεστες ή ψυχοπιεστικές εμπειρίες στις πρώτες σεξουαλικές επαφές ενός άνδρα είναι δυνατό να τον ακολουθούν σε επόμενες επαφές του αναβιώνοντας τα συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας των αρχικών. Σημαντική κρίνεται η διερεύνηση της νοηματοδότησης που δίνει το κάθε άτομο στη σεξουαλική επαφή, αν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αποδοχής και συντροφικότητας ή όχι, αν υποκαθιστά την ευρύτερη επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και αποτελεί μοναδική οδό για να εκφραστεί ο άνδρας συναισθηματικά, αν εμπλέκονται παράγοντες πολιτισμικοί ή θρησκευτικοί που επηρεάζουν και ίσως και να μπλοκάρουν γνωστικά το άτομο.
.
Από την πλευρά της, η συμπεριφορά της συντρόφου μπορεί να αποβεί καθοριστική για την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας ή αντίθετα την μετάπτωσή της σε χρόνια κατάσταση. Η σύντροφος ενίοτε μπορεί να είναι επικριτική, απαιτητική, ανυπόμονη, συμπεριφορές τις οποίες μπορεί να εκδηλώνει λεκτικά ή μη. Μπορεί ακόμη να έχει την τάση να επιβληθεί και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τον σύντροφο ακόμη πιο ανεπαρκή και ανασφαλή. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σύντροφος προσποιείται ότι αγνοεί το πρόβλημα και επιμένει σα να μη συμβαίνει τίποτα. Στο σημείο αυτό είναι πιθανό να κάνει σκέψεις γύρω από την ελκυστικότητά της ως γυναίκας, σκέψεις πιθανούς εγκατάλειψής από τον σύντροφο κλπ. Ό,τι δε μιλιέται, γίνεται τεράστιο, με αποτέλεσμα να φοβάται το ζευγάρι ακόμα και να υπονοήσει κάτι γύρω από το θέμα.
.
Επιβεβλημένη κρίνεται μία λεπτομερής εξέταση που θα περιλαμβάνει λήψη ιατρικού και ψυχιατρικού ιστορικού, φυσική και ψυχιατρική εξέταση, αλλά και εργαστηριακές εξετάσεις. Συχνά μπορεί να χρειαστεί νευρολογική ή ουρολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστούν οργανικά αίτια. Εφόσον η δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, είναι δυνατό να προταθούν στο ζευγάρι καταστάσεις όπου οι σεξουαλικές δραστηριότητες είναι άνετες, χωρίς απαιτήσεις και που ο άνδρας μπορεί να έχει στύση χωρίς αίσθημα πίεσης για συνουσία. Απαλλαγμένος από την απαίτηση για σεξουαλική απόδοση, ο άνδρας ανακτά την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της επάρκειας και του ελέγχου.
.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ωστόσο δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζει την σεξουαλική πράξη καθαρά μηχανιστικά, πρακτικά, ως κάτι που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει καθημερινά στο ζευγάρι κυρίως πριν την ερωτική πράξη. Η ποιότητα της σχέσης, η συναισθηματική έκφραση, το μοίρασμα, η καλή συνεργασία είναι παράγοντες η απουσία των οποίων είναι δυνατό να ευνοήσει τη δημιουργία δυσλειτουργίας. 
.
Πώς είναι δυνατό να βρεθούν ερωτικά δυο άνθρωποι σε ένα πλαίσιο αποδοχής και απόλυτης εμπιστοσύνης και ευχαρίστησης, όπου ο ένας αφήνεται στον άλλο, αν προηγουμένως και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας δε λειτουργούν σα να κάνουν έρωτα, δεν προσπαθούν ο ένας να δίνει ευχαρίστηση στον άλλο;
.
Βασιλική Παπαδημητρίου
Ψυχολόγος Μ.Sc. Ιατρικής
Υπαρξιακή - Συστημική Ψυχοθεραπεία

www.papadimitriouvasiliki.gr

.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline