Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, με ποιούς τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών το καλοκαίρι.
        
Οι ασθένειες που μεταδίδονται με κουνούπια και σκνίπες, έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση από το 2000.
        
Αυτό συνδέεται κύρια με:
        
•    Την αλλαγή του οικοσυστήματος, την αύξηση των θερμοκρασιών και την εμφάνιση κουνουπιών που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαντώνται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.
        
•    Την αυξημένη μετανάστευση ανθρώπων φορέων ασυνήθιστων ασθενειών που ενδημούν στις χώρες τους και τη μετάδοσή τους σε γηγενείς πληθυσμούς.
        
Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται με σκνίπες ή κουνούπια είναι ο ιός ζίκα, η εγκεφαλίτιδα του Νείλου, το κάλα αζάρ, ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία.
        
Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα  είναι ουσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ταξινομούνται σε εντομοαπωθητικά spray, εντομοαπωθητικά κρέμες για δερματική χρήση και εντομοαπωθητικά για εμβάπτιση ρούχων κουρτινών κουνουπιέρων.
        
1.    Εντομοαπωθητικά spray
        
Η έκχυση των εντομοαπωθητικών ουσιών γίνεται στην ατμόσφαιρα. Τα spray αυτά χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους. Τα εντομοαπωθητικά spray περιέχουν ειδικές ουσίες που απομακρύνουν τα κουνούπια. Από μόνα τους, χωρίς να λαμβάνονται παράλληλα μέτρα που μειώνουν τη συγκέντρωση των κουνουπιών σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι αποτελεσματικά.  Πρέπει λοιπόν κατά την χρήση τους να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της συγκέντρωσης των κουνουπιών.
                       
Ιδανικά βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα είναι:
        
•    Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν ερμητικά από το σούρουπο έως την αυγή και να φέρουν σήτες.
        
•    Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κλιματιστικά που προκαλούν πτώση θερμοκρασίας και ρεύματα τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την δραστηριότητα των κουνουπιών.
        
•    Στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να απομακρύνονται εστίες με λιμνάζοντα ύδατα και να λαμβάνεται μέριμνα για το δραστικό κούρεμα του γκαζόν.
                       
Πως να προφυλαχτούμε από τα κουνούπια το καλοκαίρι;
                       
2.    Κρέμες για δερματική χρήση

        
Ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα είναι το DEET, το Picaridin, το οil of lemon eucalyptus (το μόνο αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό σκεύασμα) το IR3535. Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους απογευματινούς και βραδινούς περιπάτους. Η ιδανική προστασία παρέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, 30% ή μεγαλύτερες.
        
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε κατά την χρήση των προϊόντων αυτών είναι:
        
•    Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του προϊόντος.
        
•    Εφαρμόστε το προϊόν μόνο στο ακάλυπτο δέρμα.
        
•    Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.
        
•    Μην εισπνέετε και μην καταπίνετε το προϊόν.
        
•    Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης (πάνω από 50% DEET) στο δέρμα.
        
•    Πλύντε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και μετά την επιστροφή σας από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Ιδανικά κάντε ένα ντους στο σώμα.
        
•    Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.
        
•    Εάν είστε αλλεργικός (-κή), έγκυος ή θηλάζετε η ειδική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του ιδανικού προϊόντος για εσάς. Συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο για την ιδανική αντικουνουπική προστασία εάν το παιδί σας είναι κάτω των εννέα ετών.
        
•    Εφαρμόστε το προϊόν σε μικρή περιοχή του δέρματος αρχικά και εάν εμφανίσετε αντίδραση υπερευαισθησίας πλύντε τοπικά το δέρμα. Η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του κατάλληλου για εσάς αντικουνουπικού σκευάσματος σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας.
        
•    Προτιμήστε τα φυσικά αντικουνουπικά σκευάσματα (οil of lemon eucalyptus) όταν η συγκέντρωση των κουνουπιών είναι χαμηλή ή μέτρια.
        
3. Εντομοαπωθητικά για τα ρούχα
        
Ειδικά  προϊόντα περμεθρίνηs πωλούνται για αποκλειστική χρήση σε ρούχα, παπούτσια, κουνουπιέρες, κουρτίνες είδη κάμπινγκ. Ορισμένες φορές τα είδη αυτά έχουν ήδη εμβαπτιστεί στο αντικουνουπικό προϊόν κατά την διάρκεια της κατασκευής (π.χ. αντικουνουπικά έτοιμα ενδύματα ή κουρτίνες). Η αποτελεσματικότητα της εμβαπτιζόμενης περμεθρίνης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πρέπει να ακολουθείτε ανελλιπώς τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή της ένδυσης ή των λοιπών προϊόντων.
               
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline