Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 03:02

  Ροσάριο

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ροσάριο (Rosario). Πόλη (908.163 κάτ. το 2001) της κεντρικής Αργεντινής, στην περιφέρεια Σάντα Φε. Χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Παρανά, περίπου 290 χλμ. ΒΔ του Μπουένος Άιρες, αποτελεί σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας. Σταθμός της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής, που συνδέει το Μπουένος Άιρες με τη Λα Πας και αφετηρία σιδηροδρομικών γραμμών που τη συνδέουν με τις σημαντικότερες πόλεις της Αργεντινής, από το παραποτάμιο λιμάνι της, στο οποίο μπορούν να φτάνουν και ποντοπόρα πλοία, εξάγονται αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, καλαμπόκι, ζάχαρη, κηπευτικά, κρέας, γαλακτοκομικά, μαλλί, δέρματα), πετρέλαιο και ξυλεία, που παράγονται στην ενδοχώρα, ενώ στην περιοχή της λειτουργούν εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, παρασκευής χημικών προϊόντων, επίπλων, αγροτικών μηχανημάτων και ηλεκτρικών συσκευών, υφαντουργεία και χαλυβουργεία. Το διεθνές αεροδρόμιό της αποτελεί επίσης μία από τις κύριες εισόδους της Αργεντινής.
Η Ρ. είναι και αξιόλογο πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο, φιλοξενώντας το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ρ. (έτος ίδρυσης 1968) και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Παράκτιου Πανεπιστημίου (1919), πολλά μουσεία, μεταξύ των οποίων το ιστορικό μουσείο, το μουσείο καλών τεχνών και το μουσείο διακοσμητικών τεχνών, βιβλιοθήκες κλπ. Από τα μνημεία της ξεχωρίζει ο αναγεννησιακού ρυθμού καθεδρικός ναός της και το κτίριο του δημαρχείου.

  Ιστορία. Ιδρυθείσα το 1725, η Ρ. τάχθηκε υπέρ της επανάστασης του 1810 και εκεί ύψωσε το 1812 ο Μανουέλ Μπελγκράνο την πρώτη σημαία της ανεξάρτητης Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας υπέστη μεγάλες καταστροφές και ξεκίνησε να αναπτύσσεται μόνο κατά το β’ μισό του 19ου αι., όταν ορίστηκε επισήμως λιμάνι της συνομοσπονδίας των 11 ανώτερων επαρχιών, βελτιώθηκαν οι λιμενικές της εγκαταστάσεις και ξεκίνησε η εξαγωγή από εκεί προϊόντων της ενδοχώρας. Τα επόμενα χρόνια η σιδηροδρομική της σύνδεση με τις περισσότερες πόλεις της Αργεντινής και της Βολιβίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο την εμπορική της σημασία και σταδιακά την κατέστησε και σε αξιόλογο βιομηχανικό κέντρο.
  Read 786 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.