Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 02:55

  Ρολάνδου, Άσμα

  Written by
  Rate this item
  (1 Vote)
  Ρολάνδου, Άσμα (Chanson de Roland). Γαλλικό έπος αγνώστου δημιουργού, που γράφτηκε στα τέλη του 11ου αι. και θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα και πηγή έμπνευσης για μετέπειτα έργα ιπποτικής λογοτεχνίας. Αποτελείται από 4.002 δεκασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους και περιστρέφεται γύρω από τη μάχη του Ρονσιβάλ (778), η οποία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια αψιμαχία της οπισθοφυλακής του στρατού του βασιλιά των Φράγκων (768-814) και αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (800-814) Καρλομάγνου με Βάσκους, στο έπος παρουσιάζεται ως επική σύγκρουση της οπισθοφυλακής των Φράγκων με υπεράριθμους Σαρακηνούς.
Σύμφωνα με το έργο, ο Ρολάνδος ήταν ανιψιός του Καρλομάγνου και διοικητής της Βρετάνης και μετείχε στην εκστρατεία του τελευταίου στην Ισπανία εναντίον των Σαρακηνών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο βασιλιάς της Σαραγόσα Μαρσιλιόν πρότεινε να συνθηκολογήσει και να βαπτιστεί χριστιανός, εάν ο Καρλομάγνος επέστρεφε στη Γαλλία με τον στρατό του και του επέτρεπε να διατηρήσει το βασίλειό του. Ο Καρλομάγνος συμφώνησε και οι Φράγκοι ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής, αλλά ένας προσωπικός εχθρός του Ρολάνδου, ο Γκανελόν, είπε ψέματα στον Μαρσιλιόν ότι ο Καρλομάγνος θα παραβίαζε τη συμφωνία και θα παραχωρούσε τη μισή Ισπανία στον Ρολάνδο. Ο Μαρσιλιόν συγκέντρωσε έτσι έναν τεράστιο στρατό για να επιτεθεί στους υποχωρούντες Φράγκους, ενώ ο Γκανελόν ολοκλήρωσε την προδοσία του, πείθοντας τον Καρλομάγνο να ορίσει τον Ρολάνδο διοικητή της οπισθοφυλακής.
Οι Σαρακηνοί έφτασαν τους Φράγκους στο πέρασμα του Ρονσιβάλ και επιτέθηκαν στην οπισθοφυλακή, αλλά ο Ρολάνδος, υπακούοντας στον προσωπικό κώδικα τιμής του, δεν δέχθηκε να ακούσει την παραίνεση του συνετού φίλου του Ολιβιέ και να καλέσει με το κέρας του τον υπόλοιπο στρατό. Ο ίδιος και οι ιππότες του πολέμησαν ηρωικά, αλλά υπέκυψαν ο ένας μετά τον άλλον στην αριθμητική υπεροχή των Σαρακηνών. Στο τέλος, ο Ρολάνδος κάλεσε με το κέρας του τον Καρλομάγνο και πραγματοποίησε μόνος του μια τελευταία επίθεση, προτού υποκύψει στα τραύματά του. Ο Καρλομάγνος έφτασε στο πεδίο της μάχης, όπου βρήκε όλη την οπισθοφυλακή του νεκρή και τους Σαρακηνούς να έχουν υποχωρήσει. Αποφασισμένος να εκδικηθεί, συγκέντρωσε μια τεράστια στρατιά και επέστρεψε στην Ισπανία, όπου νίκησε το στράτευμα του εμίρη της Βαβυλώνας Μπαλιγκάντ, ο οποίος πέθανε στο πεδίο της μάχης, και στη συνέχεια κατέλαβε τη Σαραγόσα και υποχρέωσε 100.000 μουσουλμάνους και Εβραίους να βαπτιστούν χριστιανοί.
Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Καρλομάγνος δίκασε τον Γκανελόν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόδωσε αλλά απλώς εκδικήθηκε. Έτσι, η δικαστική απόφαση κρίθηκε από μια μονομαχία, κατά την οποία ο φίλος του Ρολάνδου Τιερί νίκησε τον Πιναμπέλ, υπερασπιστή του Γκανελόν, και ο τελευταίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με διαμελισμό (τα άκρα του δέθηκαν σε τέσσερα άλογα, τα οποία τον διαμέλισαν).
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Καρλομάγνος ποτέ δεν κατέλαβε τη Σαραγόσα, ενώ μετά την πρώτη του αποτυχημένη εκστρατεία στην Ισπανία το 778, επέστρεψε μόλις το 801 και κατέλαβε τη Βαρκελώνη. Βλ. λ. Ρολάνδος.
  Read 3568 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.