Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 02:47

  Ροδανός

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ροδανός (Rhône). Ποταμός (812 χλμ.) της δυτικής Ευρώπης. Διασχίζει τη νότια Ελβετία και τη νοτιοανατολική Γαλλία και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα, στον κόλπο του Λέοντα, έχοντας έκταση λεκάνης απορροής 99.000 τ. χλμ., από τα οποία τα 90.000 βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος. Πηγάζει από τον ομώνυμο παγετώνα στην Ελβετία, στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Αγίου Γοτθάρδου, του μεγαλύτερου ορεοϋδρογραφικού κόμβου της κεντρικής Ευρώπης (εκεί πηγάζει και ο Ρήνος), και κατέρχεται προς ΝΔ σε μια διαμήκη κοιλάδα του αλπικού συστήματος, μήκους 120 χλμ., που αναπτύσσεται μεταξύ των Πένινων και των Βερναίων Άλπεων. Διασχίζει έτσι το καντόνι Βαλέ, δεχόμενος διάφορους ποταμούς και χειμάρρους, μεταξύ των οποίων τον Βισπ και τον Ντρανς, περνά από τη Σιόν και στο ύψος της Μαρτινί στρέφεται απότομα προς ΒΔ, μπαίνοντας σε μια εγκάρσια κοιλάδα, για να εκβάλλει στη λίμνη της Γενεύης (ή Λεμάν) με ένα εκτεταμένο δέλτα. Στο τελευταίο αυτό τμήμα ξεπερνά τον υδροφράκτη του Σεν Μορίς (Πορ ντι Ρον) μεταξύ του Νταν ντι Μιντί στα δυτικά και του Νταν ντε Μορκλ στα ανατολικά και εισέρχεται και στο καντόνι Βο.
Βγαίνει από το νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης, στο ύψος της Γενεύης, δέχεται τα νερά του Αρβ και συνεχίζει την πορεία του προς τα ΝΔ, μπαίνοντας στη Γαλλία. Ακολουθώντας πάντοτε την ίδια διεύθυνση, κατευθύνεται προς τη Λιόν, αλλά διασπάται σε κορμούς καθαρά διαχωρισμένους, εξαιτίας της διάταξης κατά διαμήκη και εγκάρσια διεύθυνση των κοιλάδων στις οποίες ρέει, διανοίγοντας με δυσκολία τη δίοδο μεταξύ των νότιων παραφυάδων του Ιούρα στα Β και των Άλπεων της Σαβοΐας στα Ν. Μεταξύ Γενεύης και Λιόν δέχεται επίσης τους παραποτάμους Φιερ, Σεράν, Λες, Γκιερ, Μπουρμπρ, Βαλσερίν και Εν. Στη Λιόν συγκεντρώνει από δεξιά τα νερά του Σον, ο οποίος έχει μήκος 430 χλμ., είναι πλωτός στα 355 από αυτά και συνδέεται μέσω διωρύγων με τον Λουάρ, τον Ιόν, τον Μάρνη και τον Μοζέλα.
Από εκεί ο Ρ. κατευθύνεται προς τα Ν έως την εκβολή του, διασχίζοντας μια μακρά κοιλάδα τεκτονικής προέλευσης, που απλώνεται μεταξύ των Δυτικών Άλπεων στα Α και του Κεντρικού Ορεινού Όγκου στα Δ. Σε αυτό το διάστημα δέχεται τους παραποτάμους Ιζέρ, Ντρομ, Έιγκ και Ντιράνς από αριστερά και Αρντές, Σεζ και Γκαρντ από δεξιά. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι ο Ιζέρ με μήκος 290 χλμ., από τα οποία τα 160 είναι πλωτά, και ο Ντιράνς με μήκος 380 χλμ., που, παρότι δεν είναι πλωτός, η κοιλάδα του αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές οδούς της αλπικής Προβηγκίας. Στην Αβινιόν ξεκινά η προσχωσιγενής κοιλάδα του Ρ., αλλά μόνο στο ύψος της Αρλ ανοίγεται το εκτεταμένο δέλτα του, το οποίο ο ποταμός διαρρέει με δύο βραχίονες, τον Μεγάλο Ρ. προς ΝΑ και τον Μικρό Ρ. προς ΝΔ. Ανάμεσά τους βρίσκεται το πεδινό και κατά μεγάλο μέρος ελώδες ακόμα νησί Καμάργκ (750 τ. χλμ.), στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Ετάνγκ ντε Βακαρέ, μία εκτεταμένη λιμναία λεκάνη που αποτελούσε παλαιότερα (όπως και η Ετάνγκ ντε Μπερ στα Α του Μεγάλου Ρ. και άλλες ανάλογες παράκτιες λίμνες και λιμνοθάλασσες) έναν θαλάσσιο μυχό μεταξύ των ποτάμιων ιζημάτων, που μεταφέρονται στη θάλασσα από τον Ρ.
Το δέλτα του ποταμού διευρύνεται συνεχώς και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προωθείται περίπου κατά 50 μ., ενώ η έκτασή του αυξάνεται περίπου κατά 1 τ. χλμ. Η παροχή του είναι ανώμαλη, γεγονός που δυσκολεύει τη ναυσιπλοΐα, την οποία παρεμποδίζουν επίσης η συσσώρευση άμμου και οι βράχοι κατά μήκος των ακτών καθώς και οι εκβολές σε δέλτα. Η κατασκευή υδροφρακτών επέτρεψε μια πιο ορθολογική εκμετάλλευση, διευκολύνοντας τη ναυσιπλοΐα και χρησιμοποιώντας τις υδατοπτώσεις για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογες εργασίες έχουν γίνει και κατά μήκος των κυριότερων παραποτάμων του Ρ., οι υδατοπτώσεις των οποίων τροφοδοτούν τους πολυάριθμους υδροηλεκτρικούς σταθμούς των Δυτικών Άλπεων και του ανατολικού τμήματος του Κεντρικού Ορεινού Όγκου. Οι πλωτές διώρυγες κοντά στις εκβολές του ποταμού έχουν μόνο τοπικό ενδιαφέρον.
  Read 2856 times

  More in this category: « ροδάκινο Ροδανός »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.