Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 02:26

  Ρεομίρ, Ρενέ Αντουάν

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ρεομίρ, Ρενέ Αντουάν (René Antoine Ferchault de Réaumur, Λα Ροσέλ 1683 – Σεν Ζιλιέν ντι Τερού 1757). Γάλλος φυσικοχημικός, μαθηματικός και φυσιοδίφης. Σπούδασε φιλοσοφία στο κολέγιο των Ιησουιτών στο Πουατιέ και το 1699 μετέβη στην Μπουρζ, όπου σπούδασε νομικά και μαθηματικά. Συνέχισε τις σπουδές του στα μαθηματικά και στη φυσική, όταν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1703, και από την ηλικία των 20 ετών ξεκίνησε να δημοσιεύει μελέτες και εργασίες στη γεωμετρία. Το 1708, σε ηλικία μόλις 25 ετών, εξελέγη μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία μάλιστα του ανέθεσε τη διεύθυνση των εκδόσεων με τίτλο Περιγραφή των διαφόρων τεχνών και επαγγελμάτων.
Ασχολήθηκε και με τη χημεία και βραβεύτηκε για τις μελέτες του στα σιδηρούχα ορυκτά. Θεωρείται, μάλιστα, ο ιδρυτής της μεταλλειολογίας, αφού χρησιμοποίησε πρώτος μικροσκόπιο για την εξέταση των συστατικών των μετάλλων. Δική του επίσης εφεύρεση είναι και το άσπρο σαν γάλα γυαλί που λέγεται και πορσελάνη του Ρ. 
Ιδιαίτερα γνωστός, όμως, έγινε για τις μελέτες του στη φυσική, καθώς το 1831 εφηύρε το θερμόμετρο οινοπνεύματος και εισήγαγε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του (σημείο ψύξης του νερού 0°, σημείο βρασμού του νερού 80°). Ενδιαφέρθηκε επίσης έντονα για τη συστηματική μελέτη της φυσικής ιστορίας και πραγματοποίησε σημαντικές ανακαλύψεις, ιδιαίτερα στην εντομολογία. Έγραψε πολλά επιστημονικά συγγράμματα, με σημαντικότερο τα Υπομνήματα για την ιστορία των εντόμων (6 τόμοι, 1734-42).
  Read 544 times

  More in this category: « Ρεν Ρεπανίδι »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.