Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 02:19

  Ρέικιαβικ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ρέικιαβικ (Reykjavik). Πόλη (112.268 κάτ. το 2001) και πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά της νησιωτικής χώρας, στη νότια ακτή του κόλπου Φαξαφλάι, και εκτείνεται στην πεδινή ζώνη από τη χερσόνησο Σελτγιάρναρ μέχρι τη μικρή λίμνη Τγιέρναν, ενώ μερικές συνοικίες της φτάνουν έως τους λόφους που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά της λίμνης. Έδρα της κυβέρνησης, του ανώτατου δικαστηρίου, του πανεπιστημίου (που ιδρύθηκε το 1911), πολλών μουσείων και βιβλιοθηκών, δύο επισκοπών (προτεσταντικής και καθολικής) και διαφόρων άλλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Ρ., εκτός από διοικητικό και πνευματικό κέντρο, είναι επίσης η σπουδαιότερη πόλη της χώρας, από εμπορική, βιομηχανική και συγκοινωνιακή άποψη.
Το πάντοτε ελεύθερο από πάγους λιμάνι της είναι σταθμός πολλών γραμμών ναυσιπλοΐας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ το αεροδρόμιό της στο Κεφλαβίκ (35 χλμ. ΝΔ της πόλης) βρίσκεται επάνω στην υπερπολική γραμμή για το Άνκορεϊτζ στην Αλάσκα. Η οικονομία της βασίζεται στην αλιεία και στην επεξεργασία και κονσερβοποιία ψαριών, που εξάγονται σε σημαντικές ποσότητες μαζί με μουρουνέλαιο. Στην περιοχή λειτουργούν επίσης ναυπηγεία, υφαντουργεία, μηχανουργεία καθώς και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που εκμεταλλεύονται τη γεωθερμική ενέργεια των θερμοπιδάκων (γκέιζερ), οι οποίοι βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης.
Η ηφαιστειογενής πεδιάδα Θίνγκβελιρ και η λίμνη Θίνγκβαλα με το εθνικό πάρκο, όπου συνεδρίαζε υπαίθρια το τοπικό νομοθετικό σώμα της Ισλανδίας (Althing) από το 930 έως το 1798 και έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οι θερμοπίδακες (μεγάλος και μικρός γκέιζερ), οι καταρράκτες Γκούλφος (= χρυσοί καταρράκτες), οι παγετώνες Λάγκγεκουλ, το φιόρδ Χβάλφγερντουρ (= φιόρδ των φαλαινών) είναι μερικά μόνο από τα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Ο καθεδρικός ναός και το χτισμένο το 1881 από βασάλτη κτίριο του Κοινοβουλίου αποτελούν τα πλέον ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία. Η πόλη αποτελείται κατά κύριο λόγο από σύγχρονα κτίρια, αλλά διατηρεί ακόμη μερικά από τα χαρακτηριστικά ξύλινα χαμηλά και ζωηρόχρωμα σπίτια.

  Ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε το 874 μ.Χ. από τον Ινγκόλφουρ Άρναρσον και αποτέλεσε τον πρώτο οικισμό των Βίκινγκς στην Ισλανδία και για μεγάλο διάστημα τη μοναδική μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί. Το 1786 ορίστηκε έδρα της δανέζικης διοίκησης της αποικίας και το 1843 έδρα του τοπικού κοινοβουλίου Althing. Η αρχικά ιδιαίτερα αργή ανάπτυξή της (περίπου 2.500 κάτοικοι το 1880) επιταχύνθηκε απότομα, όταν ορίστηκε πρωτεύουσα του αυτόνομου ισλανδικού κράτους το 1918 και της ανεξάρτητης Ισλανδίας το 1944.
  Read 1012 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.