Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:18

  πριονόψαρο

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  πριονόψαρο (Ιχθλ.). Κοινή ονομασία πριστόμορφων χονδριχθύων του γένους Pristis, της οικογένειας των πριστιδών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ψαριών αυτών είναι το επίμηκες ρύγχος τους, το οποίο είναι μακρύ, πλατύ και φέρει περιμετρικά προεξοχές που το κάνουν να μοιάζει με πριόνι· στο χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται και η κοινή τους ονομασία. Το ρύγχος αυτό χρησιμεύει στην άμυνα, αλλά και στη διατροφή τους. Οι προεξοχές που βρίσκονται εξωτερικά και στις δύο πλευρές του ρύγχους τους είναι πολύ ισχυρές· δεν πρόκειται για δόντια, αλλά για τροποποιημένα λέπια. Αντίθετα, τα πραγματικά δόντια τους είναι αδύναμα. Το σώμα τους είναι επίπεδο, μήκους 2-9 μ. και καλύπτεται από μικρά δερματώδη λέπια. Η ουρά τους μοιάζει με αυτή του σκυλόψαρου. Τα π. ζουν στις τροπικές θάλασσες. Κολυμπούν με αργές κινήσεις στα ρηχά νερά και αναζητούν την τροφή τους, η οποία συνήθως αποτελείται από μικρά ψάρια και καρκινοειδή, είτε ψάχνοντας στη λάσπη ή στην άμμο του βυθού είτε χτυπώντας ψάρια συγκεντρωμένα σε πυκνά κοπάδια, με τη βοήθεια του ρύγχους τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ψάρια αυτά είναι ζωοτόκα. Το ρύγχος στα έμβρυα είναι σκεπασμένο με μία μεμβράνη, από την οποία απαλλάσσονται μετά τη γέννησή τους.
Το γένος Pristis αριθμεί περίπου 5 είδη, με πιο χαρακτηριστικό το είδος Pristis pristis, το οποίο συναντάται γενικά στα παράκτια θερμά νερά του Ατλαντικού, φτάνοντας μερικές φορές μέχρι τη Μεσόγειο, καθώς και στον Ειρηνικό ωκεανό, στην περιοχή της Αυστραλίας. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 700 κιλά και το μήκος του φτάνει τα 8-9 μ., από τα οποία τα 2 μ. αντιστοιχούν στο ρύγχος του. Το όργανο αυτό είναι εφοδιασμένο με 16-20 δόντια σε κάθε πλευρά και αποτελείται από μερικούς σωλήνες από οστεοποιημένο χόνδρο. Είναι δειλό ψάρι, το οποίο γίνεται όμως επικίνδυνο όταν του επιτεθούν. Γενικά δεν επιτίθεται στον άνθρωπο.
Γνωστά είναι επίσης τα είδη Pristis microdon, μήκους έως 6 μ., και Pristis pectinata, μήκους περίπου 4 μ., το ρύγχος του οποίου είναι εφοδιασμένο με 24-32 δόντια σε κάθε πλευρά· και τα δύο αυτά είδη είναι διαδεδομένα κυρίως στις τροπικές θάλασσες της Αυστραλίας. Λόγω της προσαρμογής τους σε μεταβαλλόμενες συνθήκες αλμυρότητας, τα ψάρια αυτά, συχνότερα το είδος Pristis microdon, ανεβαίνουν μερικές φορές στους μεγάλους ποταμούς. 
Όλα τα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος και της παράνομης αλιείας τους.
  Read 711 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.