Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 19:54

  Πόλινγκ, Λάινους Καρλ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Πόλινγκ, Λάινους Καρλ (Linus Carl Pauling, Πόρτλαντ, Όρεγκον 1901 – Μπιγκ Σερ, Καλιφόρνια 1994). Αμερικανός χημικός. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον και συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο, στη Ζυρίχη και στην Κοπεγχάγη. Από το 1931 διετέλεσε καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CalTech), στην Πασαντίνα, από το 1937 διευθυντής των εργαστηρίων Gates και Crellin του ίδιου ινστιτούτου και από το 1949 πρόεδρος της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Θεμελιώδης είναι η συνεισφορά του στην επεξεργασία της θεωρίας του χημικού δεσμού υπό το φως των κβαντικών θεωριών, που περιέχεται στο βιβλίο του Η φύση του χημικού δεσμού (1944), καθώς και οι έρευνές του επί της δομής. Στον Π. οφείλεται, μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη του ερεθισμού των τροχιακών δεσμών με το συνεπακόλουθο αποτέλεσμα της επίδρασης της αλληλομετατόπισης των ηλεκτρονίων από τη μία ηλεκτρονική στιβάδα σε μια άλλη. Οι ανακαλύψεις αυτές βοήθησαν πολύ στη μελέτη της ενέργειας του χημικού δεσμού και των διευθυνόμενων δυνάμεων στις ηλεκτρονικές και πυρηνικές αντικαταστάσεις μεταξύ χημικών ενώσεων. Το 1950 ο Π. πρότεινε την ελικοειδή δομή για να ερμηνεύσει τις ιδιότητες μερικών πρωτεϊνών. Για τις εργασίες του τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ χημείας το 1954.
Ωθούμενος από το ίδιο το θεωρητικό του έργο, στράφηκε προς τη λύση προβλημάτων μεγάλου πρακτικού ενδιαφέροντος, στα πεδία της βιολογίας και της ιατρικής, όπως η σχέση μεταξύ αντιγονιδίων και αντισωμάτων, η λειτουργία των νουκλεϊκών οξέων στην κληρονομικότητα και η μετάδοση των μεταλλαγών. Οι μελέτες αυτές έδωσαν στον Π. τη δυνατότητα να αντιληφθεί ακριβώς τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένη η ζωή επάνω στη Γη, ιδιαίτερα η ανθρώπινη, εξαιτίας των ακτινοβολιών που προκαλούνται από τη χρήση των πυρηνικών όπλων, και να αντιδράσει με επιστημονική πεποίθηση για την κατάργησή τους. Εξέφρασε διεξοδικά τις απόψεις και τους προβληματισμούς του στο βιβλίο No More War! (Όχι άλλος πόλεμος!) που εκδόθηκε το 1958. Συνέχισε για χρόνια και με την ίδια σταθερότητα να εργάζεται πάνω σε αυτό τον σκοπό και συνέβαλε στη συμφωνία της Μόσχας (1963) για την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών. Για τη δραστηριότητά του αυτή τιμήθηκε το 1962 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Στάνφορντ, ενώ το 1973 ίδρυσε το Ινστιτούτο Επιστήμης και Ιατρικής Λάινους Πόλινγκ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε περισσότερο με τη χρήση της βιταμίνης C στην ιατρική, ενώ η βιβλιογραφία του πάνω στο θέμα θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και προκάλεσε συζητήσεις στους αμερικανικούς ιατρικούς κύκλους.
  Read 1271 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.