Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 02:04

  Ουστάσι

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ουστάσι (σερβοκροατ. Ustasve = επαναστάτης). Ονομασία των μελών της εθνικιστικής και εξτρεμιστικής Κροατικής Επαναστατικής Οργάνωσης (σερβοκροατ. Hrvatska Revolucionarna Organizacija), η οποία έδρασε πριν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συνδέεται με ναζιστικού χαρακτήρα ωμότητες στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία. 
Η οργάνωση ιδρύθηκε από τον πολιτικό Άντε Πάβελιτς (βλ. λ.), το 1929, όταν στη Γιουγκοσλαβία επιβλήθηκε δικτατορία από τον βασιλιά με διώξεις των Κροατών. Ο Πάβελιτς κατέφυγε στο εξωτερικό και συγκρότησε τους Ο., με διακηρυγμένο στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου κροατικού κράτους. Για την επίτευξη του σκοπού τους, οι Κροάτες εθνικιστές στηρίχτηκαν στη βοήθεια της ιταλικής φασιστικής κυβέρνησης του Μουσολίνι και της ναζιστικής κυβέρνησης της Γερμανίας. Το 1934 η οργάνωση δολοφόνησε στη Μασσαλία της Γαλλίας τον βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρο Α’ Καραγεόργεβιτς, ενέργεια στην οποία συνεργάστηκαν και Σλαβομακεδόνες εξτρεμιστές του περιώνυμου VMRO. Όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία, το 1941, μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, οι Ο. συγκρότησαν με τις ευλογίες των Ναζί ανεξάρτητο κροατικό κράτος, με επικεφαλής τον Πάβελιτς. Η δράση των Ο. στα τρία χρόνια που διατηρήθηκε το κράτος τους συνδέθηκε με φρικτά εγκλήματα: διώξεις και εκτελέσεις Σέρβων, Τσιγγάνων (Ρομ), Εβραίων και Βόσνιων ισλαμιστών, στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους αντιφρονούντες κ.ά. Η αντίσταση των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων, υπό τον Τίτο, επέφερε σημαντικό πλήγμα στο κράτος των Ο., την περίοδο 1943-44, το οποίο τελικά κατέρρευσε με την είσοδο του σοβιετικού στρατού, το 1945. 
Ωστόσο, οι αναμνήσεις των ωμοτήτων των Ο. έμειναν βαθιά χαραγμένες στις μνήμες όλων των λαών της Γιουγκοσλαβίας και η έκρηξη του εμφυλίου πολέμου, στη δεκαετία του 1990, τις επανέφερε στο προσκήνιο.
  Read 2331 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.