Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 01:51

  Ουάσινγκτον

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ουάσινγκτον (Washington). Πολιτεία (176.617 τ. χλμ., 5.894.121 κάτ. το 2000) των ΗΠΑ, με πρωτεύουσα την πόλη Ολίμπια (βλ. λ.). Εκτείνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό στα Δ, και συνορεύει με τον Καναδά στα Β (επαρχία Βρετανικής Κολομβίας) και με τις ομόσπονδες πολιτείες Αϊντάχο στα Α και Όρεγκον στα Ν. 
Η Ο. διαιρείται σε δύο άνισα τμήματα από την οροσειρά Κασκέιντ, η οποία έχει διεύθυνση από τα Β προς τα Ν. Προς τα Α των αναγλύφων αυτών, στα οποία δεσπόζουν τα ηφαίστεια των ορέων Ρέινιερ (4.392 μ.), Μπέικερ (3.277 μ.), Γκλάσιερ Πικ (3.181 μ.) και Άνταμς (3.751 μ.), εκτείνονται τα υψίπεδα του οροπεδίου του Κολούμπια και, πιο Β, τα υψίπεδα Οκανόγκαν, που ορίζονται από την οροσειρά Κασκέιντ προς τα Δ και από τα Βραχώδη Όρη προς τα Α. Προς τα Δ, η οροσειρά Κασκέιντ κατέρχεται βαθμιαία σε μια χαμηλή ευρεία ζώνη, η οποία καταλαμβάνεται στο βόρειο τμήμα από τα νερά του πορθμού Πιούτζετ, ενός μακρόστενου και διακλαδισμένου μυχού, που επικοινωνεί με τον Ειρηνικό ωκεανό μέσω των στενών Χουάν ντε Φούκα και Τζόρτζια. Ο πορθμός Πιούτζετ προς τα Α, το στενό Χουάν ντε Φούκα προς τα Β και ο Ειρηνικός προς τα Δ ορίζουν την ορεινή χερσόνησο Ολίμπικ (όρος Ολίμπους ή Όλυμπος, 2.428 μ.), προέκταση της Παραθαλάσσιας Οροσειράς (Coast Range). 
Ο μοναδικός σημαντικός ποταμός της Ο. είναι ο Κολούμπια, ο οποίος φτάνει από τον Καναδά και διαρρέει τα εδάφη της πολιτείας μέχρις ότου εκβάλλει στον Ειρηνικό με έναν μακρύ ποταμόκολπο. Παραπόταμοί του είναι ο Κλαρκ Φορκ, ο Σποκέιν, ο Σνέικ, ο Οκανόγκαν, ο Γουένατσι, ο Γιακίμα και ο Κόουλιτζ. 
Το δυτικό τμήμα της πολιτείας έχει ηπειρωτικό κλίμα, με θερμά καλοκαίρια, χειμώνες πολύ ψυχρούς και αραιές βροχοπτώσεις, ενώ το ανατολικό έχει κλίμα τυπικά παραθαλάσσιο, με μικρές ετήσιες θερμικές διακυμάνσεις και άφθονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην εξωτερική πλευρά του όρους Ολίμπους (3.500 χιλιοστά ετησίως), ενώ στην εσωτερική μειώνεται στα 420 χιλιοστά.
Η οικονομία της πολιτείας βασίζεται στην εκμετάλλευση των δασών (55% της συνολικής επιφάνειας), στη θαλάσσια και στην ποτάμια αλιεία, στη γεωργία (φρούτα, σιτάρι, πατάτες, ζαχαρότευτλα, κτηνοτροφές) και στη βιομηχανία (εργοστάσια κονσερβοποιίας, χαρτιού, ξυλείας, μεταλλουργίας, χαλυβουργίας, γραφικών τεχνών, αεροναυπηγικής, ναυτιλιακών ειδών, μεταλλομηχανουργίας), η οποία ευνοείται από την άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια. Από το υπέδαφος εξορύσσονται γαιάνθρακες, ασήμι, χρυσός, ψευδάργυρος, χαλκός και μαγνησίτης.
Οι σημαντικότερες πόλεις βρίσκονται στην πεδινή ζώνη του πορθμού Πιούτζετ, όπως το Σιάτλ (βλ. λ.), η Τακόμι, η Έβερετ, η Μπρέμερτον, η Μπέλινγκαμ και οι μικρότερες Βανκούβερ, Πάσκο, Ρίτσλαντ, Γιακίμα και Σποκέιν.

  Ιστορία. Οι ακτές της σημερινής Ο. εξερευνήθηκαν στις αρχές του 16ου αι. από Ισπανούς θαλασσοπόρους οι οποίοι αναζητούσαν τη λεγόμενη Βορειοδυτική Δίοδο, δηλαδή έναν θαλάσσιο δρόμο που θα εξυπηρετούσε τα ευρωπαϊκά πλοία να φτάνουν ταχύτερα στις Ινδίες. Έως τότε στην περιοχή ζούσαν πολυάριθμες φυλές αυτοχθόνων, γνωστότερες από τις οποίες είναι οι Σινούκ στην ακτή και οι Γουαλαγουάλα στο εσωτερικό. Η αφθονία της ενυδρίδας (Enhydra lutris), θαλάσσιο θηλαστικό με την πολύτιμη γούνα, προσέλκυσε πολλούς Ευρωπαίους κατά τον 18ο αι., ανάμεσα στους οποίους και τον Ισπανό Μπρούνο Ετσέτα, ο οποίος κήρυξε την περιοχή ισπανική κτήση (1775). Αντίστοιχες απαιτήσεις προέβαλαν οι Βρετανοί Τζέιμς Κουκ (1778) και Τζορτζ Βανκούβερ (1792) και ο Αμερικανός έμπορος Ρόμπερτ Γκρέι (1792) για λογαριασμό των χωρών τους. Το 1805 επισκέφτηκε την ενδοχώρα η αμερικανική εξερευνητική αποστολή των Λιούις και Κλαρκ (βλ. λ. Λιούις, Μεριγουέδερ), ενισχύοντας την αμερικανική παρουσία στην περιοχή. 
Το 1818, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν να εκμεταλλεύονται από κοινού την περιοχή του Όρεγκον. Το τμήμα που αντιστοιχούσε στη σημερινή Ο., που αποτελούσε το μήλον της έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, έγινε τμήμα του Εδάφους του Όρεγκον όταν καθορίστηκαν τα πολιτικά σύνορα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών (1846). Το 1853 η Ο. έγινε ξεχωριστό Έδαφος και το 1889 ανακηρύχτηκε 42η ομόσπονδη πολιτεία των ΗΠΑ, λαμβάνοντας την ονομασία της προς τιμήν του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.
  Read 503 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.