Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 01:33

  Ορινόκο

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ορινόκο (αγγλ. Orinoco River, ισπαν. Rio Orinoco). Ποταμός (2.140 χλμ.) της Νότιας Αμερικής, ο οποίος διαρρέει κυρίως το έδαφος της Βενεζουέλας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της ηπείρου ως προς το μήκος, με συνολική λεκάνη απορροής περίπου 950.000 τ. χλμ. και μέση ετήσια παροχή 30.000 κ.μ./δευτ. Πηγάζει από την κορυφή Σιέρα Παρίμα στα Ν του ορεινού όγκου της Γουιάνας και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό με ένα ευρύ δέλτα (Δέλτα Αμακούρο, 20.000 τ. χλμ.). Σχεδόν σε όλο το μήκος του ρου του διασχίζει το έδαφος της Βενεζουέλας, σχηματίζοντας ένα γιγάντιο τόξο κυρτό προς τα Δ (εκτός από ένα μικρό τμήμα που ακολουθεί τη μεθόριο Βενεζουέλας-Κολομβίας) και Ν της Σιέρα Ντουίντα διαιρείται σε δύο βραχίονες, από τους οποίους ο μεγαλύτερος, με την ονομασία Ο., διατηρεί την ίδια διεύθυνση, ενώ ο μικρότερος, ο Ρίο Κασικιάρε, κατέρχεται προς τα Ν, διαρρέοντας εκτεταμένα υγρά τροπικά δάση, και εκβάλλει από τα αριστερά στον Ρίο Νέγκρο, παραπόταμο του Αμαζονίου. 
Οι κυριότεροι παραπόταμοι του Ο. είναι οι Βεντουάρι, Γκουαβιάρε, Βιτσάδα, Μέτα, Αράουκα, Απούρε, Κάουρα, Καρονί, αλλά δέχεται και πολλούς άλλους μικρότερους. Είναι πλωτός περίπου κατά τα 1.600 χλμ. της πορείας του για μικρά και μεσαία πλοία και περίπου κατά 400 χλμ. για υπερωκεάνια. Συχνά ο ρους του διακόπτεται από καταρράκτες. Η σπουδαιότερη από τις πολλές παρόχθιες πόλεις είναι η Θιουδάδ Μπολίβαρ, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο της περιοχής.
Το Δέλτα του Ο. ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1498, κατά το τρίτο ταξίδι του στην ήπειρο. Τον ρου του ποταμού όμως (στο κατώτερο τμήμα) εξερεύνησε για πρώτη φορά την περίοδο 1530-31 ο Ισπανός Ντιέγκο δε Ορντάθ. Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ εξερεύνησε τον άνω ρου του (1799) και διαπίστωσε τη σύνδεση μεταξύ Ο. και Αμαζονίου μέσω του Κασικιάρε.
  Read 971 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.