Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 00:34

    νυφίτσα

    Written by
    Rate this item
    (0 votes)
    νυφίτσα (Ζωολ.). Κοινή ονομασία των σαρκοφάγων θηλαστικών του είδους Mustela nivalis, της οικογένειας των μουστελιδών. Συναντάται στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική και στη βόρεια Αφρική, ενώ πρόσφατα έχει εισαχθεί και στη Νέα Ζηλανδία. Έχει επίμηκες και λεπτό σώμα, μήκους περίπου 20-30 εκ.· οι πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής έχουν μικρότερο μέγεθος σώματος σε σχέση με αυτούς της βόρειας Αφρικής. Η ν. έχει πεπλατυσμένο και στενό κεφάλι, με μεγάλα μαύρα μάτια, μεγάλα στρογγυλά αφτιά και μακρύ λαιμό. Τα άκρα της είναι κοντά αλλά ρωμαλέα, εφοδιασμένα με αιχμηρά και κοφτερά νύχια. Το σώμα καλύπτεται όλο τον χρόνο από κοντό και απαλό τρίχωμα, το οποίο είναι καστανό στη ράχη και λευκό με καφέ κηλίδες στην κοιλιά· στους βόρειους πληθυσμούς το τρίχωμα γίνεται τελείως λευκό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
Η ν. ζει σε μια ποικιλία ενδιαιτημάτων, όπως σε ανοιχτά δάση, λιβάδια, στέπες και ημιερημικές περιοχές· κατασκευάζει τη φωλιά της σε τρύπες του εδάφους ή σε κοιλότητες δέντρων. Είναι μοναχικό ζώο και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η τροφή της αποτελείται κατά κανόνα από τρωκτικά· όταν αυτά σπανίζουν, τρέφεται με αβγά πουλιών, έντομα, σαύρες κ.ά. Επιτίθεται στα θύματά της δαγκώνοντάς τα με τους ισχυρούς της κυνόδοντες. Η ν. μπορεί να αναπαράγεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και προτιμά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η κύηση διαρκεί περίπου 35 ημέρες και ο αριθμός των μικρών κυμαίνεται από 1 έως 12. 
Θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τον άνθρωπο επειδή κυνηγάει τα τρωκτικά της υπαίθρου, τα οποία είναι επιβλαβή για τη γεωργία. Αν αιχμαλωτιστεί σε μικρή ηλικία, μπορεί εύκολα να εξημερωθεί και να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι των ποντικών. Η ν. αναφέρεται πολλές φορές σε μύθους και παραδόσεις διαφόρων χωρών.
    Read 1243 times

    More in this category: « Νύφιο Νύφι »

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.