Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 23:52

  Ντάργουιν

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ντάργουιν (Darwin). Πόλη (71.347 κάτ. το 2001) της βόρειας Αυστραλίας, πρωτεύουσα της ομόσπονδης πολιτείας του Βορείου Εδάφους. Η πόλη είναι χτισμένη απέναντι από το νησί Μέλβιλ, στον μυχό του Πορτ Ντάργουιν, στον πορθμό Κλάρενς (θάλασσα Τιμόρ). Μολονότι πληθυσμιακά είναι από τις μικρότερες πόλεις της Αυστραλίας, η οικονομική της ανάπτυξη συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει και το λιμάνι του Ν., το μέγεθος του οποίου είναι διπλάσιο σε όγκο από το αντίστοιχο του Σίδνεϊ. Ο πιο σημαντικός τομέας, ως προς την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, είναι η τουριστική βιομηχανία, ενώ εξίσου αξιόλογη είναι η παραγωγή ορυκτών, όπως το ουράνιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο βωξίτης, το μαγγάνιο, ο χρυσός και το φυσικό αέριο. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται ακόμη με την αλιεία μαργαριταριών, γαρίδων και άλλων θαλασσινών. Στο Ν. εδρεύουν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και στρατιωτικές αμυντικές εγκαταστάσεις. Η πόλη συνδέεται σιδηροδρομικώς με την Άλις Σπρινγκς και την Αδελαΐδα, ενώ διαθέτει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. 
Από αρχιτεκτονική άποψη, το Ν. αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα των λιγοστών που έχουν εναπομείνει από την αποικιακή περίοδο και των σύγχρονων οικοδομών. Ανάμεσα στα κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκαταλέγονται η οικία του κυβερνήτη (1883), οι φυλακές του Φάνι Μπέι (1883), το ξενοδοχείο Βικτόρια και ο κινεζικός ναός· σημαντικό βοτανικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Βοτανικοί Κήποι, κοντά στο Φάνι Μπέι. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών του Βορείου Εδάφους, με εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των Αβοριγίνων. 

  Ιστορία. Η πόλη ιδρύθηκε το 1872, αρχικά με την ονομασία Πάλμερστον, ως οδικός κόμβος, αφετηρία και τέρμα του διηπειρωτικού δικτύου. Εξαιτίας του φτωχού εδάφους της ενδοχώρας, η πόλη είχε πάντα περιορισμένη οικονομική σημασία, αν και το λιμάνι της ήταν ένα από τα καλύτερα φυσικά αγκυροβόλια της αυστραλιανής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, η πόλη κατέστη γενική συμμαχική αεροναυτική βάση για τις επιχειρήσεις του Ειρηνικού· τόσο το Ν. όσο και το Βόρειο έδαφος βομβαρδίστηκαν αρκετές φορές από τους Ιάπωνες. Στη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του, το Ν. έχει πληγεί περισσότερες από πέντε φορές (1878, 1882, 1897, 1937, 1974) από τροπικούς κυκλώνες, οι συνέπειες των οποίων υπήρξαν συχνά καταστροφικές.
  Read 792 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.