Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 16:11

  Νιάσα

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Νιάσα (αγγλ. Lake Nyasa). Λίμνη (30.800 τ. χλμ.) της ανατολικής Αφρικής· αναφέρεται επίσης με την ονομασία Μαλάουι (Malawi). Είναι η τρίτη σε έκταση και η νοτιότερη των μεγάλων λιμνών, που βρίσκονται στην τεράστια τεκτονική τάφρο (Rift Valley), η οποία δημιουργήθηκε κατά τη μειόκαινο εποχή του καινοζωικού αιώνα· αρχίζει από 15° νότιου πλάτους, προχωρεί στα Β και καλύπτεται κατά ένα μέρος από τα νερά των λιμνών Τανγκανίκα, Κίβου, Εδουάρδου, Αλβέρτου, Ροδόλφου, της Ερυθράς θάλασσας και της Νεκράς θάλασσας. Η Ν. βρέχει τα αφρικανικά κράτη Μαλάουι στα Δ και στα Ν, Τανζανία στα Β και στα ΒΑ και Μοζαμβίκη στα ΝΑ. Εισχωρεί σε μια στενή σχισμή, εκτείνεται επί 600 χλμ. μεταξύ 9° 29’ και 14° 25’ νότιου πλάτους και περικλείεται από παρακείμενες ορεινές όχθες, οι οποίες, σχετικά υψηλότερες στην ανατολική όχθη, ξεπερνούν τα 2.000 μ. στη δυτική και φθάνουν τα 2.521 μ. στα ΒΑ των ορέων Λίβινγκστον και τα 2.690 μ. στο ορεινό σύστημα του Ρούνγκβε, επιβλητικού ηφαιστείου που κλείνει τη λίμνη από τον βορρά. 
Η λίμνη βρίσκεται σε ύψος 473 μ., έχει μέγιστο μήκος 500 χλμ., μέγιστο πλάτος 48 χλμ. και μέγιστο βάθος 678 μ., αλλά η στάθμη της έχει υποστεί επανειλημμένα εκτεταμένες τροποποιήσεις και σήμερα ακόμα υπόκειται σε μεγάλες εποχιακές μεταβολές. Τροφοδοτείται από πολυάριθμους χείμαρρους, που κατεβαίνουν ορμητικά από τα γύρω βουνά, και από 14 μόνιμους ποταμούς, εκ των οποίων μεγαλύτερος είναι ο Ρουχούχου, ενώ στέλνει μέσω του ποταμού Σίρε τα πλεονάζοντα νερά της στον Ζαμβέζη, ο οποίος εκρέει από το νότιο άκρο της, κοντά στη Φορτ Τζόνστον, σχηματίζοντας λίγο πιο κάτω μία άλλη μικρή λίμνη, τη Μαλόμπε.
Η ύπαρξη της Ν. ήταν γνωστή στη Δύση στις αρχές του 17ου αι., από περιγραφές Πορτογάλων ταξιδιωτών, αλλά η λίμνη εξερευνήθηκε συστηματικά από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον, το 1859, και στις μεταγενέστερες εξερευνήσεις του, το 1861 και το 1866.
Το νότιο τμήμα της λίμνης έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο, προκειμένου να προστατευθούν τα ποικίλα είδη ενδημικών ψαριών που ζουν στα νερά της. Το 1984 η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε τη λίμνη Ν. προστατευόμενο τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς.
  Read 878 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.