Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 15:07

  Ναγιαρίτ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ναγιαρίτ (Nayarit). Πολιτεία (27.621 τ. χλμ., 920.185 κάτ. το 2000) του Μεξικού, με πρωτεύουσα την πόλη Τεπίκ. Εκτείνεται στο κεντρικό Μεξικό και συνορεύει με τις πολιτείες Ντουράνγκο και Σιναλόα στα Β, Χαλίσκο στα ΝΑ, ενώ στα Δ βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Στην πολιτεία υπάγεται και το αρχιπέλαγος των νησιών Μαρίας. 
Το έδαφός της είναι ορεινό με δύο ηφαίστεια, το Σεμπορούκο (2.164 μ.) και το Σέρο Λορόν (2.339 μ.). Το κλίμα της Ν., από την οποία διέρχεται ο Τροπικός του Καρκίνου, είναι πολύ καλό, με αφθονία καλοκαιρινών βροχών οι οποίες χαρίζουν στην περιοχή πλούσια βλάστηση. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ιδιαίτερα με τις καλλιέργειες μπανάνας, ζαχαροκάλαμου και καπνού. Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε σιδηρομεταλλεύματα, χρυσό και ασήμι. 
Η πολιτεία θεωρείται σημαντικό αρχαιολογικό κέντρο της χώρας και προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών. Τα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ των ετών 300 και 900 μ.Χ. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερα αξιόλογα είναι διάφορα μικρά έγχρωμα αγάλματα, ρεαλιστικής τεχνοτροπίας, με χαρακτηριστικό στοιχείο την ανατομική παραμόρφωση, κυρίως των γυναικών. Βρέθηκαν επίσης πολλά μουσικά όργανα, καθώς και όπλα. Ιστορικά αξιοθέατα υπάρχουν στην πρωτεύουσα Τεπίκ (βλ. λ.), στην Κομποστέλα, στο Ιξτλάν ντελ Ρίο (ναός του θεού των Αζτέκων Κουετσαλκοάτλ) κ.α.
  Read 497 times Last modified on Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 15:07

  More in this category: « ναφθένια Νάσκα »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.