Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 00:48

    βούβαλος

    Written by
    Rate this item
    (0 votes)
    βούβαλος (Ζωολ.). Κοινή περιληπτική ονομασία διαφόρων αρτιοδάκτυλων θηλαστικών της οικογένειας των βοοειδών, τα οποία διαβιούν στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Με αυτή την ονομασία χαρακτηρίζονται τόσο οι άγριες όσο και οι εξημερωμένες μορφές, οι οποίες είναι γνωστές και με την κοινή ονομασία βουβάλι. Εξάλλου, τα ζώα που είναι γνωστά ως άγρια βουβάλια ή αγριοβούβαλοι (γένος Bison), ιθαγενή της Βόρειας Αμερικής και της βόρειας Ευρώπης, χαρακτηρίζονται με την ονομασία βίσονας (βλ. λ.).
Το είδος Bubalus bubalis (κοινώς, ασιατικός β.), από το οποίο προέρχονται όλοι οι κατοικίδιοι β., κατάγεται από την Ινδία. Εξημερώθηκε κατά την αρχαιότητα, στη συνέχεια πέρασε στη Συρία, στην Αίγυπτο και στις βαλτώδεις περιοχές της Ουγγαρίας και της Βαλκανικής και εξαπλώθηκε. Ο β. εκτρέφεται για την εργασία που παρέχει (έλξη και όργωμα) στις μη ανεπτυγμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και για το κρέας, το δέρμα και το γάλα του, που θεωρείται καλής ποιότητας. Ο ασιατικός β. είναι μεγαλόσωμο, εύρωστο ζώο, ύψους περίπου 1,8 μ. στο ακρώμιο και καλύπτεται από πυκνό κοντό τρίχωμα, μαύρο ή τεφρό. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι με θολωτό μέτωπο, στις πλευρές του οποίου φύονται δύο μακριά κέρατα με τριγωνική διατομή, κυρτά προς τα πάνω και πίσω. Όπως όλοι οι β., προτιμά βαλτώδεις περιοχές, όπου βυθίζεται στο νερό ή κυλιέται στη λάσπη· η κρούστα της λάσπης καλύπτει το δέρμα του, προστατεύοντάς το αποτελεσματικά από τα έντομα. Είναι ζώο ανθεκτικό στις ασθένειες και στο κρύο και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με υδρόβια φυτά. 
Ο αφρικανικός ή μαύρος β. ανήκει στο είδος Syncerus caffer και ζει σε αγέλες στις πεδιάδες της κεντρικής και νότιας Αφρικής, κοντά σε έλη ή σε υδάτινα ρεύματα· οι β. αυτοί δεν έχουν εξημερωθεί και είναι επικίνδυνοι. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της θήρευσης αλλά, κυρίως, των ασθενειών. Έχει ύψος στο ακρώμιο 1,5 μ. και μεγαλύτερα κέρατα από τον ασιατικό β., κυρτά προς τα εμπρός. Περιλαμβάνει διάφορα υποείδη, μεταξύ των οποίων και μικρότερες σε μέγεθος μορφές, όπως ο Syncerus caffer nanus, που ζει στα δάση της δυτικής Αφρικής.
Εκτός από τους γνήσιους β., με την ονομασία αυτή είναι γνωστά και δύο μικρότερα, άγρια ασιατικά είδη του γένους Anoa. Φτάνουν σε ύψος το 1 μ. και έχουν ευθύγραμμα κέρατα, στραμμένα προς τα πίσω. Το είδος Anoa depressicornis (κοινώς, νάνος β.) ζει στα πυκνά τροπικά δάση της Κελέβης (Ινδονησία) και το είδος Anoa mindorensis (τοπική ονομασία ταμαρού) είναι ιθαγενές των Φιλιππίνων.
    Read 378 times

    More in this category: « Βουβάλι Βούβαλος »

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.