Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 12:52

  Αγαδίρ ή Αγκαντίρ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αγαδίρ ή Αγκαντίρ (Agadir). Πόλη (610.000 κάτ. το 2002) του νοτιοδυτικού Μαρόκου, πρωτεύουσα της διοικητικής περιοχής Σους-Μασά-Νταράα (70.880 τ. χλμ., 2.961.000 κάτ. το 2000). Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των εκβολών του ποταμού Σους, στη μέση μιας πλούσιας σε κοιτάσματα περιοχής. Είναι εξαιρετικό φυσικό λιμάνι στον Ατλαντικό, το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι του Μαρόκου, και διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο. Κέντρο εξαγωγής ψευδαργύρου, κοβαλτίου και μολύβδου, η πόλη έχει επίσης πηγές εσόδων από την αλιεία και την κονσερβοποίηση των αλιευμάτων, καθώς και από την ελαφρά μηχανουργία. Η κύρια οικονομική δραστηριότητα ωστόσο είναι ο τουρισμός, καθώς το Α. είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Μαρόκο. Στα περίχωρά της πόλης υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες.

  Ιστορία. Το Α. ιδρύθηκε τον 16o αι. από Πορτογάλους, που το ονόμασαν Πουέρτο Σάντα Κρουζ, και ήταν πάντα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ένα αρκετά σημαντικό εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Το 1536 περιήλθε υπό μαροκινό έλεγχο. Την 1η Μαρτίου 1960 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από σεισμό στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 15.000 άνθρωποι. 

  Επεισόδιο ή κρίση του Αγαδίρ. Την 1η Ιουλίου 1911 οι Γερμανοί έστειλαν το πολεμικό πλοίο Πάνθηρ στα νερά του Α., σε μια προσπάθεια να εκφοβίσουν τη Γαλλία, ώστε να μην αναμειχθεί στο Μαρόκο. Το γεγονός δημιούργησε διεθνή κρίση και σοβαρή ένταση στις γαλλογερμανικές σχέσεις, που λύθηκε τελικά με συμφωνία των δύο δυνάμεων, με την οποία η Γερμανία αναγνώρισε το Μαρόκο ως γαλλικό προτεκτοράτο, αλλά κέρδισε παραχωρήσεις στο γαλλικό Κονγκό.
  Read 1659 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.