ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

   

  Στις αρχές της ανάπτυξης του εμβρύου, οι ωοθήκες ή οι όρχεις αρχίζουν να εκκρίνουν θηλυκές ή ανδρικές ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν την ανάπτυξη των θηλυκών ή ανδρικών σεξουαλικών οργάνων. Επίσης, κάνουν τον υποθάλαμο,το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών, να εκκρίνει τις ανάλογες προς το φύλο του εμβρύου ορμόνες. Υπάρχουν τρία κύρια είδη σεξουαλικών ορμονών: τα ανδρογόνα (ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες), τα οιστρογόνα (θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες) και οι προγεστερόνες (ορμόνες οι οποίες έχουν την ειδική αποστολή της προετοιμασίας του γυναικείου οργανισμού για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης). Στα κορίτσια, ο υποθάλαμος προκαλεί και διατηρεί τον κύκλο των θηλυκών ορμονών που έχει σαν αποτέλεσμα την περίοδο. Στο αγόρια, εξασφαλίζει τη συνεχή έκκριση ανδρικών ορμονών. Οι πολύπλοκες διαφορές της λειτουργίας του υποθαλάμου μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

   

  ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

   

  Επιστημονική αντιγνωμία εξακολουθεί να υπάρχει, όσον αφορά τα αίτια των διαφορών συμπεριφοράς μεταξύ κοριτσιών και αγοριών. Οι διαφορές ενδέχεται να οφείλονται, εν μέρει, στην επίδραση των σεξουαλικών ορμονών και εν μέρει στις κοινωνικές συνθήκες. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις κοινωνίες όπου οι κοινωνικές προσδοκίες για το κάθε φύλο είναι παρόμοιες, η συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών είναι ίδια. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, ακόμη και σ' αυτές τις κοινωνίες, οι σεξουαλικές ορμόνες επηρεάζουν ουσιαστικά τη συμπεριφορά των παιδιών.

   

  Σεξουαλικός προσανατολισμός

  Μερικοί βιολόγοι έχουν βρει ενδείξεις ότι οι ορμονικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, δηλαδή, αν εκείνος ή εκείνη θα έλκεται σεξουαλικά και συναισθηματικά από τους εκπροσώπους του αντίθετου φύλου ή, όπως συμβαίνει με το 10 περίπου τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, από τους εκπροσώπους του ιδίου φύλου (ομοφυλοφιλία). Τα συμπεράσματα αυτά είναι ανεπιβεβαίωτα και αμφισβητούνται. Οι προγεννητικοί παράγοντες είναι πιθανόν, μεταξύ άλλων, εκείνοι που επηρεάζουν το σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων.