Στη διάρκεια των προγεννητικών επισκέψεων σας, ο γιατρός σας θα κάνει αναλύσεις και εξετάσεις για να εκτιμήσει και τη δική σας κατάσταση και εκείνη του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η έγκαιρη και τακτικά προγραμματισμένη προγεννητική φροντίδα είναι αναγκαία, για να προληφθούν προβλήματα ή να τα ανιχνεύσει όσο το δυνατό γρηγορότερα, έτσι ώστε να μπορέσουν ν' αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά. Μόλις υποψιαστείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας. Αν η εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί, ο γιατρός σας θα σας προγραμματίσει για τακτικά τσεκ απ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

  Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  Η πρώτη προγεννητική επίσκεψη σας είναι η πιο πλήρης. Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις για το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που αντιμετωπίζετε. θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση και άλλες αναλύσεις, για να ελέγξει την παρούσα κατάσταση της υγείας σας.

  {slide=Το γυναικολογικό ιστορικό σας}

  Για να εκτιμήσει την εγκυμοσύνη σας και να καθορίσει την ηλικία του εμβρύου, ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας, όπως και τις ημερομηνίες και τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης που μπορεί να έχετε ήδη κάνει. θα θέλει επίσης να μάθει ορισμένες λεπτομέρειες του γυναικολογικού ιστορικού σας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Τέτοιες πληροφορίες θα περιλαμβάνουν την ημερομηνία του τελευταίου ΠΑΠ τεστ σας και τι θεραπεία κάνατε, αν είχατε ένα θετικό αποτέλεσμα ΠΑΠ τεστ. Αν έχετε ιστορικό ινομυωμάτων (μη καρκινικών όγκων της μήτρας, ), λοιμώξεων των οργάνων της πυέλου ή οποιασδήποτε αφύσικης κολπικής έκκρισης. Και αν είχατε προηγούμενες εγκυμοσύνες(συμπεριλαμβανομένων εκτρώσεων και αποβολών), τεστ στειρότητας και θεραπείες ή εγχειρήσεις στις ωοθήκες και στη μήτρα σας.

  {/slide}

  ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΕΣ
  ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ

  ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  Φυσική εξέταση

  Για να εξεταστεί η κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων. Να ελεγχθεί η πίεση του αίματος. Να εξεταστεί η πύελος και η κοιλιά. Να γίνει ένα ΠΑΠ τεστ. Να μετρηθεί το ύψος και το βάρος.

  Αναλύσεις ούρων

  Για να μετρηθεί το επίπεδο σακχάρου (έλεγχος για πιθανό διαβήτη). Ανάλυση για ύπαρξη αίματος ή πρωτεϊνών (που είναι ένδειξη νεφροπάθειας ή λοίμωξης). Επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης.

  Αναλύσεις  αίματος

  Για να μετρηθούν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, της ουσίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει το οξυγόνο, για έλεγχο αναιμίας. Για να βρεθεί η ομάδα αίματος σας . Για έλεγχο της ανοσοποίησης από ερυθρά. Για έλεγχο έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας Β ή σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου.

  ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ  Φυσική εξέταση

  Για μέτρηση του βάρους. Για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Εξέταση κοιλιάς (για έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου). Για έλεγχο των καρδιακών παλμών του εμβρύου, με συσκευή υπερήχων (από τη 10η έως τη 12η εβδομάδα και μετά) ή με στηθοσκόπιο (από την 20η ως την 24η εβδομάδα και μετά). Για έλεγχο παρουσίας οιδημάτων στα χέρια ή τους αστραγάλους.

  Αναλύσεις ούρων

  Για έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης και της παρουσίας αίματος ή πρωτείνης

  Αναλύσεις αίματος

  Για μέτρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Για έλεγχο αντισωμάτων Ρέζους (Rh) κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου, που μπορεί να δημιουργηθούν αν έχετε αρνητικό Rh και ο σύντροφος σας και το έμβρυο έχουν θετικό .

  ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ

  Αναλύσεις ούρων και αίματος

  Για τον έλεγχο αφύσικων επιπέδων άλφα εμβρυϊκής πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να είναι ένδειξη δισχιδούς ράχης (αν είναι πολύ υψηλά) ή συνδρόμου Down  (αν είναι πολύ χαμηλά). Για έλεγχο επιπέδων γλυκόζης, για να καθοριστεί αν έχετε διαβήτη εγκυμοσύνης (διαβήτης που παρουσιάζεται στη διάρκεια εγκυμοσύνης. Για να γίνει εκτίμηση της λειτουργίας του πλακούντα και της καλής κατάστασης του εμβρύου.

  Υπερηχογράφημα

  Για να καθοριστεί η ηλικία του εμβρύου. Για ν' ανιχνευτεί η ύπαρξη περισσότερων του ενός εμβρύων. Για να εκτιμηθεί η θέση, η ανάπτυξη και η εξέλιξη του εμβρύου. Για να εντοπιστεί ο πλακούντας. Για να εκτιμηθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού. Για να γίνει λήψη δείγματος χοριακής λάχνης, αμνιοπαρακέντηση ή δείγματος αίματος του εμβρύου.

  Δειγμαιοληψία χοριακής λάχνης

  Για να αναλυθούν κύτταρα που λήφθηκαν από τον πλακούντα, για ν' ανιχνευτούν ανωμαλίες χρωμοσωμάτων, όπως το σύνδρομο Down  ή μερικές κληρονομικές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση.

  Αμνιοπαρακέντηση

  Για να μετρηθούν τα επίπεδα της άλφα εμβρυϊκής πρωτεΐνης (AFP) στο αμνιακό υγρό, αν τα επίπεδα AFP του αίματος είναι αφύσικα (για ν' ανιχνευτεί τυχόν ανάπτυξη δισχιδούς ράχης). Για ν' ανιχνευτούν ανωμαλίες χρωμοσωμάτων, όπωςτο σύνδρομοDown.

  Λήψη

  δείγματος  αίματος  εμβρύου
  Για να ελεγχθεί ότι το έμβρυο είναι φυσιολογικό. Για ν' αποφασιστεί μετάγγιση αίματος, αν το έμβρυο είναι αναιμικό, ως συνέπεια επίθεσης στο αίμα του από αντισώματα Rh. .

  Ηλεκτρονική παρακολούθηση του ρυθμού των παλμών του εμβρύου

  Για έλεγχο των παλμών της καρδιάς του εμβρύου.

  {slide=Το ιατρικό ιστορικό σας}

  Πρέπει να πείτε στο γιατρό σας για κάθε ιατρικό πρόβλημα που είχατε στο παρελθόν και για κάθε τρέχουσα ή μακροπρόθεσμη ιατρική κατάσταση, (όπως υπέρταση ή διαβήτης). Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές, επειδή μερικές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να έχουν επίδραση στην εγκυμοσύνη σας και άλλες μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη αυξάνει το έργο της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων. Αν αυτά τα όργανα εξασθενήσουν από μια προηγούμενη ή τρέχουσα κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση και θεραπεία. Πρέπει επίσης να μνημονεύσετε τυχόν εγχειρήσεις που έχετε κάνει. Πείτε στο γιατρό σας αν είχατε ποτέ σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο (όπως γονόρροια, έρπητα, ή σύφιλη) ή αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS). Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι και ο HIV μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο, όσο βρίσκεται στη μήτρα και κατά τον τοκετό.

  {/slide}

  {slide=Φάρμακα και ναρκωτικά]

  Τα φάρμακα και τα ναρκωτικά μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς το έμβρυο. Πείτε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε τακτικά, καθώς και για οποιαδήποτε ναρκω¬τικά (νόμιμα ή παράνομα, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και της μαριχουάνας) που χρησιμοποιήσατε, έστω και μια φορά, από τότε που μείνατε έγκυος. Η χρήση, φερ' ειπείν, ηρωίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σ' ένα μωρό, κατά τη γέννηση. Το μωρό μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ή προσε¬χτική αποτοξίνωση από το ναρκωτικό. Η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη του εμβρύου, συγγενή ελλείμματα, πρόωρο τοκετό, βαριά αιμορραγία του πλακούντα ή ακόμα και θάνατο του εμβρύου.

  {/slide}

  Το οικογενειακό σας ιστορικό

  Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει αν κάποιος από την οικο γένειά σας ή την οικογένεια του συντρόφου σας έχει οποιαδήποτε κληρονομική διαταραχή, όπως δρεπανοκυτταρική νόσο ή αιμορροφιλία.

  {slide=Αναλύσεις ούρων}

  Όταν κλείσετε ραντεβού για την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, θα σας ζητήσουν να πάτε ένα δείγμα ούρων σας. Μια νοσοκόμα θα κάνει τεστ εγκυμοσύνης στο δείγμα αυτό. Η νοσοκόμα, επίσης, θα εξετάσει το δείγμα για σάκχαρο, λεύκωμα (μια πρωτεΐνη που κανονικά δε βρίσκεται στα ούρα) και αίμα. Σάκχαρο στα ούρα σας μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ο οποίος μπορεί ν' απαιτεί θεραπεία, για να προληφθούν πιθανά προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.Λεύκωμα ή αίμα στα ούρα σας μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης των ουροφόρων οδών ή προβλημάτων των νεφρών. Αν υπάρχουν στα ούρα σας λεύκωμα ή αίμα, ο γιατρός θα σας κάνει και άλλες αναλύσεις, για να διαγνώσει το πρόβλημα και ν' αρχίσει την κατάλληλη θεραπεία.

  {/slide}

  ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

  Κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, ο γιατρός σας θα σας κάνει πλήρη φυσική εξέταση, για να εκτιμήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας . Ο γιατρός θα κάνει μια εσωτερική (πυελική) εξέταση, για να ελέγξει τα όργανα της κοιλιάς και της πυέλου σας και να εκτιμήσει την ανάπτυξη της μήτρας σας και το μέγεθος και το σχήμα της πυέλου σας. θα κάνετε επίσης ένα ΠΑΠ τεστ, αν δεν έχετε κάνει το χρόνο που πέρασε.

  {slide=ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ]

  Είναι μια ανάλυση αίματος για τον έλεγχο μιας προσωρινής κατάστασης που λέγεται διαβήτης εγκυμοσύνης (διαβήτης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Η ανάλυση γίνεται συνήθως στη διάρκεια των εβδομάδων 24-28 ή νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Θα σας ζητήσουν να πιείτε ένα διάλυμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (ένα σάκχαρο). Μια ώρα αργότερα, θα σας πάρουν ένα δείγμα αίματος, για να ελέγξουν το επίπεδο γλυκόζης σ' αυτό. Αν το επίπεδο γλυκόζης είναι πάρα πολύ υψηλό, μπορεί να έχετε διαβήτη εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να ορίσει και άλλες αναλύσεις.

  [/slide]

  ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   

  Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα παρακολουθεί την υγεία σας, καθώς και την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Συνήθως, θα προγραμματιστεί να επισκέπτεστε το γιατρό σας μια φορά το μήνα κατά τις πρώτες 28 εβδομάδες, κάθε δυο εβδομάδες μέχρι την 36η και μετά κάθε εβδομάδα μέχρι τον τοκετό. Σ' αυτές τις επισκέψεις θα ελέγχεται το βάρος και η πίεσή σας. Μπορεί επίσης να κάνετε αναλύσεις αίματος και ούρων . Ο γιατρός σας θα κάνει μια εσωτερική (πυελική) εξέταση, για να δει αν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά.

  Πρόσθετες εξετάσεις

  Μια έγκυος γυναίκα που κινδυνεύει να γεννήσει παιδί με ανωμαλία  κάνει πρόσθετες εξετάσεις, για να ελεγχθεί αν το έμβρυο είναι φυσιολογικό. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της εξέτασης, πριν αποφασίσετε να την κάνετε.

  Εξέταση

  {slide=Άλφα εμβρυϊκής πρωτεΐνης}

  Η Άλφα εμβρυϊκή πρωτεΐνη (AFP) είναι μια φυσιολογική πρωτεΐνη που παράγεται από το έμβρυο. Μια ποσότητα AFP περνάει στο αίμα της γυναίκας μέσω του πλακούντα. Μια ποσότητα αίματος της γυναίκας μπορεί ν' αναλυθεί, για να βρεθεί το επίπεδο της AFP. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης είναι πιο ακριβή, όταν γίνονται ανάμεσα στη 16η και τη 18η εβδομάδα. Αφύσικα υψηλά επίπεδα AFP μπορεί να είναι ένδειξη ότι το έμβρυο έχει έλλειμμα νευρικού σωλήνα (μια αδυναμία του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου ν' αναπτυχθούν ομαλά). Αφύσικα χαμηλά επίπεδα AFP στο αίμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το έμβρυο έχει σύνδρομο Down.

  {/slide}

  Αμνιοπαρακέντηση

  Κατά την αμνιοπαρακέντηση, λαμβάνεται ένα δείγμα του αμνιακού υγρού για ανάλυση .Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, όταν μια γυναίκα είναι άνω των 35 χρονών ή έχει μη φυσιολογικό αποτέλεσμα από μια ανάλυση αίματος για AFP. Τα εμβρυϊκά κύτταρα στο αμνιακό υγρό αναλύονται, για ν' ανιχνευτούν ανωμαλίες χρωμοσωμάτων ή μεμονομένων γονιδίων. Η αμνιοπαρακέντηση συνεπάγεται έναν πολύ μικρό κίνδυνο (περίπου 0,5%) αποβολής. Η αμνιοπαρακέντηση θεωρείται πιο ασφαλής και ακριβής μέθοδος από τη λήψη χοριακής λάχνης.

  {slide=Δειγματοληψία χοριακής λάχνης}

  Δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS) είναι η αφαίρεση ιστού από τον πλακούντα για ανάλυση . Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μετά την 10η εβδομάδα. Η CVS μπορεί να γίνει αν το έμβρυο έχει υψηλό βαθμό κινδύνου ανωμαλίας, που πρέπει να ελεγχθεί όσο το δυνατό νωρίτερα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η κύηση.Ο κίνδυνος να πάθει κακό το έμβρυο από την CVS  είναι ελάχιστος, καθώς επίσης και ο κίνδυνος πρόκλησης αποβολής (περίπου 2%), εφόσον η εξέταση γίνει από έμπειρους γιατρούς.

  {/slide}

  ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

  Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ενέργεια με τη μορφή ηχητικών κυμάτων που κατευθύνονται σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Τα ηχητικά κύματα αντανακλώνται σε εσωτερικά όργανα (όχι μόνο της εγκύου γυναίκας, αλλά και του εμβρύου της) και μετατρέπονται σε εικόνα σε μια οθόνη. Αυτά τα ηχητικά κύματα δεν είναι βλαβερά για τη γυναίκα και το έμβρυο. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα υπερηχογράφημα για μια ή περισσότερες από τις αιτίες που περιγράφονται στις επόμενες σελίδες.

  Για να ελέγξει ίο μέγεθος ίου εμβρύου

  Ενα υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει για να ελεγχθεί το μέγεθος του εμβρύου, επιτρέποντας στο γιατρό να εκτιμήσει την ηλικία του. Ο γιατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καθορίσει επακριβώς την ηλικία του εμβρύου με άλλα μέσα, αν, για παράδειγμα, δεν είστε σίγουρη για την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας ή αν σταματήσατε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, λίγο πριν μείνετε έγκυος.

  Για να ελέγξει ιους παλμούς της καρδιάς του εμβρύου

  Η καρδιά του εμβρύου είναι ορατή με υπερήχους, ακόμα και 6 εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο. Αρχίζοντας γύρω στη 10η με 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το υπερηχογράφημα Doppler-μια μορφή υπερηχογραφήματος που ανιχνεύει κινήσεις,συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσει τους παλμούς της καρδιάς του εμβρύου.

  Αν έχετε κολπική αιμορραγία ή ασυνήθιστο πόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνη

  Αν έχετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία ή ασυνήθιστο πόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει ένα υπερηχογράφημα, για να επιβεβαιωθεί ότι το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα κι όχι σε μια σάλπιγγα (κατάσταση που λέγεται έκτοπη ή εξωμήτριος εγκυμοσύνη) και για να ελέγξει την καλή κατάσταση του εμβρύου και τη θέση του πλακούντα στα τοιχώματα της μήτρας.

  Για να εντοπιστεί η θέση του εμβρύου

  Αν είναι δύσκολο να καθοριστεί η θέση του εμβρύου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα. Στο μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης σας, το κεφάλι του εμβρύου βρίσκεται προς την κορυφή της μήτρας. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, το έμβρυο συνήθως γυρίζει, ώστε το κεφάλι του να βλέπει προς τα κάτω, προετοιμαζόμενο για τη γέννηση. Οι γιατροί μπορούν συνήθως να επιβεβαιώσουν τη στάση με φυσική εξέταση.

  {slide=ΑΓΟΡΙ Ή ΚΟΡΙΤΣΙ;}

  Το υπερηχογράφημα είναι μια προαιρετική εξέταση και όχι ένα συνηθισμένο τμήμα της προγεννητικής φροντίδας συνεπώς, δεν πρέπει να γίνεται μόνο για τον καθορισμό του φύλου του μωρού σας. Παρ' όλα αυτά, επειδή το υπερηχογράφημα είναι κατάλληλο για πολλές ειδικές περιπτώσεις, είναι πολύ συνηθισμένο. Αν κάνετε υπερηχογράφημα τη 18η εβδομάδα ή μετά, μπορεί ν' αποκαλύψει (εξαρτάται από τη θέση του εμβρύου κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος) αν πρόκειται να κάνετε αγόρι ή κορίτσι. Μερικά ζευγάρια θέλουν να ξέρουν, ενώ άλλα θέλουν να εκπλαγούν την ώρα που θα γεννηθεί το μωρό. Αν δεν θέλετε να μάθετε το φύλο του μωρού σας, πείτε το στο γιατρό σας ή τον τεχνικό που κάνει το υπερηχογράφημα, ώστε να μην το μάθετε κατά τύχη.

  {/slide}

  Για να οδηγήσει την αμνιοπαρακέντηση, τη δειγματοληψία χοριακής  λαχνης ή τη δειγματοληψία αίματος εμβρύου

  Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται συνήθως για να δούμε το έμβρυο και τον πλακούντα στη διάρκεια των διαδικασιών αμνιοπαρακέντησης, δειγματοληψίας χοριακής λάχνης και δειγμα¬τοληψίας αίματος εμβρύου.

  Ένα δεύτερο υπερηχογράφημα, που θα γίνει μετά από 3 ή 4 εβδομάδες, μπορεί να εκτιμήσει το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο.

  Για ανίχνευση πολλαπλής εγκυμοσύνης

  Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε περισσότερα από ένα έμβρυα, μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα, για να καθοριστεί πόσα έμβρυα υπάρχουν.

  Για ανίχνευση εμβρυϊκών ανωμαλιών

  Οι υπέρηχοι μπορεί ν' ανιχνεύσουν μερικές ανωμαλίες ανάπτυξης στο έμβρυο. Μπορούν επίσης ν' ανιχνεύσουν το φύλο του εμβρύου, πράγμα που μπορεί να είναι σημαντική πληροφορία, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κληρονομικής κατάστασης, που συνήθως προσβάλλει μόνο τα αγόρια, όπως, για παράδειγμα, η μυϊκή δυστροφία τύπου . Οι γονείς μπορεί να θελήσουν να γίνουν πρόσθετες αναλύσεις, αν σκέφτονται να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

  {slide=Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα}

  Μια συσκευή που λέγεται μετατροπέας κινείται κατά μήκος της επιφάνειας της κοιλιάς σας. Στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μετατροπέας που εισάγεται στον κόλπο, για να φανεί πιο καθαρά το έμβρυο. Ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από το μετατροπέα μπαίνουν στο σώμα σας και ανακλώνται στα εσωτερικά σας όργανα και στο έμβρυο. Αυτά τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε εικόνα σε μια οθόνη υπολογιστή.

  {/slide}