Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 01:15

  Άννινος, Θέμος

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Άννινος, Θέμος (Πύργος Ηλείας 1845 – Αθήνα 1916). Γελοιογράφος και δημοσιογράφος. Καταγόταν από την ονομαστή οικογένεια των Άννινων της Κεφαλονιάς και θεωρείται αναμορφωτής και κυριότερος δημιουργός της νεοελληνικής γελοιογραφίας του 19ου αι. 
Σπούδασε στο Παρίσι· το 1872 εξέδωσε το Γελοιογραφικόν ημερολόγιον, με γελοιογραφίες σύγχρονων τύπων της Αθήνας, και το 1873 το Λεύκωμα. Το 1875, σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Ροΐδη, εξέδωσε το σατιρικό περιοδικό Ασμοδαίος (1875-86) πλαισιώνοντας τη γελοιογραφία με την πολιτικοκοινωνική σάτιρα. Αργότερα, μαζί με τον αδελφό του Μπάμπη (βλ. λ. Άννινος, Μπάμπης), εξέδωσε το εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Άστυ και το 1889, με τον Δημήτριο Κακλαμάνο, την ημερήσια εφημερίδα Άστυ (1889-1903). Το 1903 αποσύρθηκε από τη δημοσιογραφία. Οι κυριότερες γελοιογραφίες του είναι συγκεντρωμένες στο Λεύκωμα που προλόγισε και εξέδωσε ο Θεόδωρος Βελλιανίτης το 1924.
Ο Ά. απαθανάτισε με το σατιρικό κονδύλι του τους γνωστότερους πολιτικούς, διανοούμενους και γενικά τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους της Αθήνας της εποχής του, όπως τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Θεόδωρο Δεληγιάννη, τον Σουρή, τον Μιστριώτη, την κυρία Ζουρού, τον Μπαρμπαγιάννη τον κανατά κ.ά. Είχε την ικανότητα να συλλαμβάνει παντού το κωμικό στοιχείο και να το αποδίδει με ευγένεια, κομψότητα και πρωτοτυπία, με την εκφραστική του γραμμή και μόνο, χωρίς να καταφεύγει σε επεξηγηματικά σχόλια. Η εργασία του διακρίνεται από εξαιρετική ευστοχία στην επιλογή και στον τονισμό των σημείων που συντείνουν στη γελοιογραφική ανάδειξη ενός θέματος, καθώς και από την προσπάθεια αποφυγής κάθε περιττού· γι’ αυτό με την πάροδο του χρόνου οι γραμμές του απλοποιούνταν συνεχώς ώσπου κατέληξαν ακόμα και στη μονοκοντυλιά.
  Read 583 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.