Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 00:59

  Αναστάσιος

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αναστάσιος (Γιαννουλάτος, Πειραιάς 1929 – ). Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός. Σπούδασε στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις φιλοσοφικές σχολές των πανεπιστημίων του Αμβούργου και του Μαρβούργου της Γερμανίας, στους τομείς της θρησκειολογίας, της εθνολογίας και της ιεραποστολικής. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1960 και πρεσβύτερος το 1964. Το 1972 εξελέγη τιτουλάριος επίσκοπος Ανδρούσης και ανέλαβε γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1992. Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δράση στην Κορέα, στην Ινδία, στη Νότια Αμερική και, κυρίως, σε χώρες της Αφρικής. Το 1972 εξελέγη έκτακτος καθηγητής της ιστορίας των θρησκευμάτων στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1976 τακτικός καθηγητής. Στις 24 Ιουνίου 1992 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας. 
Ως προκαθήμενος της διαλυμένης Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέπτυξε πλουσιότατο ποιμαντικό, κοινωνικό και οικοδομικό έργο. Χειροτόνησε περισσότερους από 150 κληρικούς (υπήρχαν μόνο πέντε μετά την καθεστωτική αλλαγή), ίδρυσε νηπιαγωγεία, κέντρα νεότητας και εκκλησιαστικό λύκειο με οικοτροφείο στο Αργυρόκαστρο, λειτούργησε την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία, ανασύστησε ενορίες σε πολλές πόλεις και εκατοντάδες χωριά, οργάνωσε τεχνικές υπηρεσίες και ανέπτυξε ευρύ οικοδομικό έργο (επισκεύασε 110 ναούς, αναστύλωσε 65 και έχτισε άλλους 100). Δημιούργησε επίσης πολυϊατρεία σε διάφορες περιοχές καθώς και το διαγνωστικό κέντρο Ευαγγελισμός, ενώ το εκδοτικό έργο με το ιδιόκτητο εκκλησιαστικό τυπογραφείο είναι τεράστιο. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από 1993 και διδάκτορας πολλών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. 
Για το πολυποίκιλο έργο του έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων (ανώτατα παράσημα πατριαρχείων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.). Είναι πολύγλωσσος (μιλάει έξι γλώσσες) και έχει σημαντικό συγγραφικό έργο. Βιβλία του: Κύριος της Λαμπρότητος (ο Θεός των παρά το όρος Κένυα φυλών) (1971), Μορφαί αφρικανικού τελετουργικού (1971), Ισλάμ (1975), Όψεις Ινδουισμού-Βουδισμού (1985), Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία (2000) κ.ά.
  Read 458 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.