Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 20:30

  Ποτόμακ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ποτόμακ (Potomac). Ποταμός (640 χλμ.) των ΗΠΑ, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος κατά την πορεία του διαγράφει τα όρια ανάμεσα στις πολιτείες Μέριλαντ και Βιρτζίνια. Σχηματίζεται από δύο κύριους βραχίονες, τον Βόρειο και τον Νότιο, οι οποίοι κατεβαίνουν από τα Αλεγκάνια όρη και ενώνονται στην πολιτεία Μέριλαντ, σε απόσταση 22 χλμ. ΝΔ του Κάμπερλαντ. Εκεί ο ποταμός παίρνει το όνομα Π., διασχίζει τα Απαλάχια όρη και, αφού δεχτεί τα νερά αρκετών παραποτάμων του, μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο Σενάντοα, εκβάλλει στον κόλπο του Τσέζαπικ στον Ατλαντικό, ΝΑ της Ουάσινγκτον.
Ο Π. είναι πλωτός μετά από απόσταση 200 χλμ. από τις εκβολές του, και λίγο μακρύτερα από την Ουάσινγκτον πλαταίνει και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό ποταμόκολπο, το πλάτος του οποίου ποικίλλει (3-11 χλμ.). Σπουδαιότεροι παραπόταμοι, εκτός από τον Σενάντοα, είναι ο Μονοκάσι και ο Ανακόστια. Στις όχθες του ποταμού αναπτύχθηκαν σημαντικά βιομηχανικά κέντρα. 
Στη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου πόλεμου, στις όχθες του Π. διεξήχθησαν πολλές σκληρές μάχες μεταξύ Βορείων και Νοτίων.
  Read 1765 times

  More in this category: « Ποτοκάκι Ποτοσί »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.