Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 05:00

  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (α­ραβ. Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah, διεθν. United Arab Emirates)
Κράτος της νοτιοδυτικής Ασίας, στην Αραβική χερσόνησο, στην είσοδο του Περσικού κόλπου. Συνορεύει στα ΝΔ με τη Σαουδική Αραβία και στα Α με το Ομάν, ενώ βρέχεται στα Β από τον Περσικό κόλπο και στα ΒΑ από τον κόλπο του Ομάν. 

  Πολιτικά στοιχεία
Διοικητική διαίρεση. Τα ΗΑΕ είναι ομοσπονδιακό κράτος, που αποτελείται από τα επτά ακόλουθα εμιράτα (σε παρένθεση η πρωτεύουσα και ο πληθυσμός τους το 2003): Άμπου Ντάμπι ή Άμπου Ζάμπου (Abu Zaby, Άμπου Ντάμπι, 1.591.000), Ατζμάν (Ajman, Ατζμάν, 235.000), Ντουμπάι (Dubayy, Ντουμπάι, 1.204.000), Ουμ αλ Καϊουάιν (Umm al Qaywayn, Ουμ αλ Καϊουάιν, 62.000), Ρας αλ Καϊμάχ (Ras al Khaymah, Ρας αλ Καϊμάχ, 195.000), Σαρτζάχ (Ash Shariqah, Σαρτζάχ, 636.000) και Φουτζάιραχ (Al Fujayrah, Φουτζάιραχ, 118.000). Σημειώνεται ότι το άθροισμα των επιμέρους εμιράτων ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό, γιατί στις επίσημες στατιστικές του κράτους δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινά εργαζόμενοι, σε αντίθεση με τα στοιχεία για τα εμιράτα. 
Πολίτευμα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Όλα τα εμιράτα δικαιούνται το καθένα από μία δυναστεία, ο άρχοντας της οποίας έχει απόλυτες εξουσίες. Οι άρχοντες συγκεντρώνονται τέσσερις φορές τον χρόνο. Σύμφωνα με το σύνταγμα, ανώτερη ομοσπονδιακή εξουσία είναι το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους ηγέτες των επτά εμιράτων. Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, χρειάζεται η συμφωνία τουλάχιστον των πέντε από τους επτά, μεταξύ των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να είναι οι ηγέτες του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι. Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο, που είναι ο αρχηγός του κράτους, και τον αντιπρόεδρο για πενταετή θητεία. Ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο. Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 40 μέλη, τα οποία τοποθετούνται από τους εμίρηδες για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει δικαίωμα ψήφου για τους πολίτες της χώρας.
Κόμματα και κυβέρνηση. Στα ΗΑΕ δεν λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, επομένως ούτε και κόμματα. Πρόεδρος της χώρας, από το 2004, είναι ο σεΐχης Χαλιφά μπιν Ζάγεντ αλ Ναχαγιάν, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του, Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, που βρισκόταν στην προεδρία από το 1971.
Δικαιοσύνη. Βάση της δικαιοσύνης είναι το ισλαμικό δίκαιο (σαρία). Σε κάθε εμιράτο υπάρχουν τα τοπικά δικαστήρια. Με το σύνταγμα του 1971, δημιουργήθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ένωσης (τα μέλη του διορίζονται από τον πρόεδρο), όπως και πρωτοβάθμια δικαστήρια.
Θρησκεία. Σχεδόν το σύνολο του ιθαγενούς πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, κυρίως σουνίτες. Πάντως, μια μειονότητα –και ένας αυξανόμενος αριθμών νέων στο Ντουμπάι– είναι σιίτες. Στο σύνολο του πληθυσμού, ιθαγενείς και ξένοι, είναι 80% σουνίτες μουσουλμάνοι, 16% σιίτες μουσουλμάνοι, 4% χριστιανοί, ινδουιστές κ.ά. Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού (96%) της χώρας ασπάζεται τον ισλαμισμό (φωτ. ΑΠΕ).
Γλώσσα και εθνότητες. Επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά. Ομιλούνται ακόμη τα αγγλικά, τα ουρντού, τα χίντι, τα πακιστανικά και τα περσικά. Ο ιθαγενής πληθυσμός των ΗΑΕ αποτελείται από Βεδουίνους Άραβες, ωστόσο τα τρίτα τέταρτα του συνολικού πληθυσμού είναι ξένοι εργάτες – Άραβες από άλλες χώρες, μουσουλμάνοι Ινδοί, Πακιστανοί, Ιρανοί κ.ά. 
Εκπαίδευση. Η βασική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και δωρεάν μεταξύ 6 και 12 ετών. Η μέση εκπαίδευση είναι προαιρετική, αρχίζει στα 12 και ολοκληρώνεται σε δύο τριετείς κύκλους. Το πανεπιστήμιο των ΗΑΕ ιδρύθηκε το 1977 και έχει περίπου 10.000 φοιτητές. Υπάρχουν ακόμη τέσσερις ανώτερες τεχνικές σχολές. Το 2003 το ποσοστό του αναλφαβητισμού των ενηλίκων υπολογίστηκε στο 22,1%. 
Άμυνα. Ο στρατός των ΗΑΕ αποτελείται από 65.000 άνδρες, το 30% από τους οποίους είναι ξένοι. Η θητεία είναι εθελοντική. Ο στρατός ξηράς αποτελείται από 44.000 άτομα, το ναυτικό από 2.500 και η αεροπορία από 4.000. Περισσότερο από το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΑΕ καλύπτει δαπάνες για την άμυνα. Οι ένοπλες δυνάμεις των επτά εμιράτων συγχωνεύθηκαν το 1976. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Ντουμπάι αποσύρθηκαν από τις Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις το 1978 και από τότε διατηρούν αυτονομία.
Κοινωνική πρόνοια. Η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους κατοίκους της χώρας με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ υπάρχει επίσης πλήρες σύστημα συνταξιοδότησης.

  Γεωγραφικά στοιχεία και κλίμα
Τα ΗΑΕ βρίσκονται στο νότιο μέρος του Περσικού κόλπου κατά μήκος του παράκτιου τμήματος (περίπου 650 χλμ.), που περιλαμβάνεται μεταξύ του στενού τμήματος της χερσονήσου του Κατάρ στη χερσόνησο της Μασαντάμ και ενός μικρού τμήματος του κόλπου του Ομάν. Το έδαφος αποτελείται κυρίως από σχεδόν επίπεδη αμμώδη έρημο με λόφους μέχρι 150 μ., χωρίς καθόλου ποτάμια. Ωστόσο στα Α, στα σύνορα με το Ομάν, το ανάγλυφο ανυψώνεται απότομα φτάνοντας μέχρι τα 3.000 μ. στα όρη Αλ Χατζάρ.
Η επιφάνεια των εδαφών είναι 82.880 τ. χλμ. Στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, που μόνο του καταλαμβάνει μια επιφάνεια μεγαλύτερη από 60.000 τ. χλμ., ανήκει και ένα τμήμα της όασης Μπουραΐμι, που διακόπτει τη συνέχεια αυτής της απόλυτα επίπεδης και αμμώδους χώρας. Διαφορετικό είναι και το μικρό κομμάτι που βλέπει προς τον κόλπο του Ομάν. Η ακτή που βρίσκεται στον Περσικό κόλπο, με ρηχή θάλασσα, διάσπαρτη από νησιά και κοραλλιογενείς βράχους, χαρακτηρίζεται από πολλές και έντονες εδαφικές εσοχές και εξοχές. Πολυάριθμα και εκτεταμένα είναι τα εδάφη σιμπάχ, που καλύπτονται από μεταλλικά άλατα.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ξηρό, με υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Η μέση θερμοκρασία είναι 18°C τον Ιανουάριο· φτάνει τους 33°C τον Ιούλιο, ενώ στην έρημο κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 75-100 χιλιοστά. Αραβικές καμήλες σε έρημο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (φωτ. ΑΠΕ).

  Πληθυσμός
Μια πρώτη απογραφή, που έγινε το 1968, υπολόγισε σε 179.000 τους κατοίκους των ΗΑΕ, ενώ ο πληθυσμός ανήλθε σε 208.000 κατ. κατά τους υπολογισμούς του 1973, σε 1.909.000 κατ. το 1991 και σε 2.523.915 κατ. το 2004 (κατ’ εκτίμηση). Η μέση πυκνότητα, την ίδια χρονιά, ήταν 30,4 κάτ. ανά τ. χλμ. και το προσδόκιμο ζωής υπολογίστηκε στα 72,51 χρόνια για τους άνδρες και στα 77,6 για τις γυναίκες. Ωστόσο, ο αριθμός της μέσης πυκνότητας είναι πλασματικός για τη συγκεκριμένη χώρα, καθώς οι κάτοικοι ζουν σχεδόν στο σύνολό τους στις πρωτεύουσες των εμιράτων. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Βεδουίνους Άραβες (κατά μεγάλο μέρος νομάδες), όμως στην ακτή ζουν επίσης Ιρανοί, Ινδοί, Πακιστανοί, Άραβες από άλλα μέρη και Αφρικανοί.
Το Άμπου Ντάμπι, το πιο εκτεταμένο από τα επτά εμιράτα, περιλαμβάνει στο έδαφός του την όαση Αλ Γίουα και αρκετά χωριά της όασης του Μπουραΐμι. Η Ντουμπάι, αντίθετα, ξεπερνά όλα τα άλλα εμιράτα σε πληθυσμό. Η ομώνυμη πόλη –όπου συγκεντρώνεται σχεδόν στο σύνολό του ο πληθυσμός– διαθέτει λιμάνι με ζωηρότατη κίνηση. Εκεί τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής υποδομής (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.) κοστίζουν πολύ στο κράτος. Υπάρχει επίσης διεθνές αεροδρόμιο. Το Σαρτζάχ έχει ένα καλό λιμάνι στον κόλπο του Ομάν. Η πετρελαιοφόρος περιοχή της χώρας εκτείνεται μέχρι εκεί.
Το Ρας αλ Καϊμάχ αριθμεί περίπου 171.000 κατοίκους, από τους οποίους το ένα τρίτο κατοικεί στο βασικό αστικό κέντρο. Η περιοχή, που έχει υδάτινα αποθέματα, είναι αρκετά γόνιμη. Στις οάσεις της παράγονται χουρμάδες, κηπευτικά και καπνός. Το Φουτζάιραχ (98.000 κάτ.) βρίσκεται σε ορεινή περιοχή με διέξοδο στον κόλπο του Ομάν, στην πεδιάδα του Αλ Μπατινάχ, όπου και καλλιεργείται ο καπνός. Το πιο μικρό από τα επτά εμιράτα είναι το Ουμ αλ Καϊουάιν. Στις αρχές του 2002 συνυπέγραψε τη συνθήκη για τη δημιουργία τελωνειακής ένωσης και ενιαίας αγοράς και κοινού νομίσματος μέχρι το 2010 με τα άλλα πέντε μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

  Οικονομία 
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει η χώρα συνεισφέρουν το 33% του ΑΕΠ. Τα ΗΑΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του Περσικού κόλπου και διαθέτει επιβεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου που φτάνουν τα 200 δισ. βαρέλια και θα εξαντληθούν μετά από 100 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό άντλησης. Τα αποθέματα φυσικού αερίου φτάνουν τα 5.600 δισ. κ.μ. Το 2003 το ΑΕΠ ανήλθε στα 57.700 εκατ. δολ., ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη τα 23.200 δολ. Την ίδια χρονιά, ο πληθωρισμός υπολογίστηκε στο 3,2% και η ανεργία, δύο χρόνια νωρίτερα (2001), στο 2,4%.
Η αγροτική οικονομία είναι περιορισμένη και μόνο το 7% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται σε αυτό τον τομέα. Τα βασικά προϊόντα είναι χουρμάδες, ντομάτες και λαχανικά. Στη χώρα εκτρέφονται αγελάδες, πρόβατα, καμήλες και κατσίκια. Η αλιεία, πάντως, είναι αρκετά αποδοτική (περίπου 115.000 τόνοι αλιευμάτων το 1997).
Η βιομηχανία απασχολεί το 58,5% του ενεργού πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στην εξόρυξη πετρελαίου και στις συναφείς βιομηχανίες. Υπάρχουν επίσης βιομηχανίες αλουμινίου, σιδήρου και χημικών προϊόντων. Το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής.
Η χώρα διαθέτει ένα καλό οδικό δίκτυο που εκτείνεται σε 1.088 χλμ. και συνδέει τις βασικές πόλεις των εμιράτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν υποθαλάσσιες σήραγγες. Δεν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα, η οποία διαθέτει όμως έξι διεθνή αεροδρόμια, με μία κρατική και διάφορες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.
Το νόμισμα των ΗΑΕ είναι το ντιράμ (1 ευρώ = περ. 4,8 ντιράμ το 2005). Το 1973 δημιουργήθηκε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ, η οποία έχει την ευθύνη της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. Στη χώρα λειτουργούν πολλές εμπορικές τράπεζες (εγχώριες και ξένες).Παραλία του Ντουμπάι στον Περσικό κόλπο· διακρίνεται ο περίφημος ουρανοξύστης-ξενοδοχείο, ύψους 321 ­­μ. (φωτ. ΑΠΕ).Κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ψαρεύουν στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, με φόντο ένα πολυτελές ξενοδοχείο (φωτ. ΑΠΕ).Οι «Δίδυμοι Πύργοι» του Ντουμπάι, ένα κτιριακό συγκρότημα που αποπερατώθηκε το 2000 και περιλαμβάνει το τρίτο ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, ύψους 305 μ. (φωτ. ΑΠΕ).Τμήμα αίθουσας στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (φωτ. ΑΠΕ).Αρκετοί από τους βεδουίνους ασχολούνται με τον τουρισμό, ενοικιάζοντας τις καμήλες τους σε τουρίστες (φωτ. ΑΠΕ).Άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι (φωτ. ΑΠΕ).

  Ιστορία
Λόγω της γεωγραφικής σημασίας της, η νοτιοδυτική πλευρά του Περσικού κόλπου είχε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της περιοχής, από την εποχή του σουμερικού βασιλείου, την 3η χιλιετία π.Χ. Οι κάτοικοί της ασπάστηκαν τον ισλαμισμό τον 7ο αι. μ.Χ., την εποχή που ζούσε ακόμη ο Μωάμεθ, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν στον παγανισμό και εξισλαμίστηκαν ξανά διά της βίας από το χαλιφάτο. 
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εισβολείς ήταν οι Πορτογάλοι τον 16ο αι., τους οποίους ακολούθησε η Βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, τον επόμενο αιώνα. Κατά τον 18ο αι. τα σεϊχάτα της λεγόμενης Ακτής των Πειρατών είχαν τον έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου στον Περσικό κόλπο και στον Ινδικό ωκεανό. Με μια μεγάλη ναυτική επιχείρηση, η Μεγάλη Βρετανία υποχρέωσε τους ηγέτες της περιοχής να υπογράψουν τη Γενική Συνθήκη του 1820, με την οποία πέτυχε την κατάπαυση των πειρατικών επιδρομών και επέβαλε τον τερματισμό του δουλεμπορίου. 
Το 1853 υπογράφηκε η Συνθήκη της Ναυτιλιακής Ειρήνης στο Διηνεκές και η περιοχή έγινε γνωστή ως Ακτή της Ανακωχής ή Ομάν της Ανακωχής ή Κράτη της Ανακωχής (Trucial States). Εντάχθηκε υπό τη διοίκηση της Βρετανικής Ινδίας από το 1873, ενώ μετά το 1893 η Βρετανία απέκτησε τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής αφήνοντας στους σεΐχηδες τον έλεγχο στο εσωτερικό. 
Το 1952 τα επτά εμιράτα συνέστησαν το Συμβούλιο της Ανακωχής. Στόχος του συμβουλίου ήταν να ενθαρρύνει την υιοθέτηση κοινής πολιτικής σε διοικητικά θέματα και, ενδεχομένως, να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ομοσπονδίας.
Το πετρέλαιο, η βάση της σύγχρονης ευημερίας της περιοχής αυτής, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε κοιτάσματα έξω από τις ακτές του Άμπου Ντάμπι, του μεγαλύτερου από τα σεϊχάτα. Στο ίδιο το έδαφος του Άμπου Ντάμπι το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε το 1960 και η αξιοποίησή του άρχισε το 1962. Ωστόσο, ο σεΐχης Σαχμπούτ, που κυβερνούσε από το 1928, δεν χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής και η οικογένειά του τον εκθρόνισε τον Αύγουστο του 1966, τοποθετώντας στη θέση του τον νεότερο αδελφό του, Ζάγεντ Μπεν Σουλτάν. Υπό την ηγεσία του σεΐχη Ζάγεντ, το Άμπου Ντάμπι μεταμορφώθηκε, αξιοποιώντας τα τεράστια έσοδά του από το πετρέλαιο για τη δημιουργία δημοσίων έργων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε στο γειτονικό Ντουμπάι (το δεύτερο σε μέγεθος σεϊχάτο) το 1966 και η αξιοποίησή του άρχισε το 1969.
Το 1970 οι βρετανικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και τα έξι από τα επτά εμιράτα δημιούργησαν ομοσπονδία στις 2 Δεκεμβρίου 1971, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους ακολούθησε και το έβδομο, το Ρας αλ Καϊμάχ. Παράλληλα, έγιναν προσπάθειες για την ένταξη στην ίδια ομοσπονδία του Μπαχρέιν και του Κατάρ, που αποδείχτηκαν όμως άκαρπες, καθώς αυτά τελικά παρέμειναν ανεξάρτητα.
Με την ανεξαρτησία, ο σεΐχης Ζάγεντ του Άμπου Ντάμπι έγινε πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ, ο σεΐχης Ρασίντ του Ντουμπάι έγινε αντιπρόεδρος και ο μεγαλύτερος γιος του, σεΐχης Μακτούμ, ανέλαβε πρωθυπουργός.
Τον Ιανουάριο του 1972 ο κυβερνήτης της Σαρτζάχ, σεΐχης Χάλεντ, σκοτώθηκε από αντάρτες οι οποίοι εκτελούσαν διαταγές του εξαδέλφου του, σεΐχη Σακρ. Ωστόσο, οι αντάρτες ηττήθηκαν και δόθηκε η εξουσία στον αδελφό του, σεΐχη Σουλτάν.
Από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, τα ΗΑΕ συνεισφέρουν τεράστια ποσά βοήθειας στις άλλες αραβικές χώρες, ενώ κατά καιρούς έχουν προσφέρει βοήθεια στο Ιράκ, στη Συρία, στους Παλαιστινίους κ.α.
Τον Οκτώβριο του 1986 το προσωρινό ομοσπονδιακό σύνταγμα ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια και οι σεΐχηδες Ζάγεντ και Ρασίντ επανεξελέγησαν ομόφωνα στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου-πρωθυπουργού, αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο του 1990 ο σεΐχης Μακτούμ ανέλαβε κυβερνήτης του Ντουμπάι μετά τον θάνατο του πατέρα του και ταυτόχρονα ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου και πρωθυπουργού των εμιράτων. Τον Οκτώβριο του 1991 το Ανώτατο Συμβούλιο αναγνώρισε τον σεΐχη Ζάγεντ και τον σεΐχη Μακτούμ στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου-πρωθυπουργού για άλλα πέντε χρόνια.
Τα ΗΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου από τον Μάιο του 1981. Το Συμβούλιο Συνεργασίας έχει στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης των χωρών του Κόλπου και από το 1983 τα ΗΑΕ λαμβάνουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις άλλες χώρες-μέλη. 
Τον Αύγουστο του 1990 η κατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ οδήγησε τα ΗΑΕ να ταχθούν ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών χωρών που αντιτάχθηκαν στην εισβολή αυτή. Κατά την περίοδο εκείνη, τα ΗΑΕ προσέφεραν στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ξένες ένοπλες δυνάμεις που αντιμετώπιζαν την ιρακινή εισβολή. Η βρετανική και η γαλλική αεροπορική δύναμη ήταν ανάμεσα σε αυτές που στάθμευσαν στα ΗΑΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο.
Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των ΗΑΕ είναι η διαμάχη με το Ιράν το 1992 για την κυριαρχία στο νησί Άμπου Μούσα που βρίσκεται στον Περσικό κόλπο και το οποίο από το 1991 βρισκόταν υπό την κοινή διοίκηση του Ιράν και του σεϊχάτου της Σαρτζάχ. Το Ιράν κατέλαβε επίσης δύο γειτονικές μικρότερες νησίδες, τη Μεγάλη και τη Μικρή Ταμπ, και το ζήτημα προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και του Ιράν. Παρά τη συριακή μεσολάβηση και τις διαπραγματεύσεις, το ζήτημα δεν λύθηκε, μολονότι τον Απρίλιο του 1993 επιτράπηκε να γυρίσουν στο νησί Άμπου Μούσα όσοι είχαν εκδιωχθεί από τους Ιρανούς. Τον Οκτώβριο του 1993 ο πρόεδρος των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι με ομοσπονδιακό νόμο καθορίζονταν τα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ στα δέκα μίλια, κάτι που θεωρήθηκε ως απάντηση σε παρόμοια ανακοίνωση από την πλευρά του Ιράν. Στα τέλη του 1994 δεν είχε σημειωθεί πρόοδος στη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανοιχτή παραμένει επίσης η διαμάχη για τα σύνορα με το Ομάν, παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών το 1999.
  Ο ελληνισμός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Ομογενειακών Οργανώσεων, το 1996 στη χώρα ζούσαν περίπου 200 Έλληνες.
  Read 775 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.