Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 14:23

  Αφθονίδης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αφθονίδης. Επώνυμο οικογένειας που καταγόταν από τα Βρύουλα της Μικράς Ασίας, πολλά μέλη της οποίας υπήρξαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι σημαντικότεροι ήταν:

   1. Γερμανός (Κωνσταντινούπολη 1823 – Χάλκη 1895). Λόγιος και μοναχός. Ήταν γιος του Μιχάλη Α., ανιψιού του Γεωργίου Α. (2) και πριμικήριου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Ξηρολίμνη. Ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε μέρος στον Κριμαϊκό πόλεμο συμμετέχοντας στο σώμα Ελλήνων εθελοντών, επέστρεψε στο εκκλησιαστικό περιβάλλον. Έγινε μοναχός στη μονή του όρους Σινά, αλλάζοντας ταυτόχρονα το όνομά του από Γεώργιος σε Γερμανός. Ασχολήθηκε με πολλά διοικητικά θέματα της Εκκλησίας, ενώ διετέλεσε προϊστάμενος της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο. Το 1874 τυφλώθηκε και εγκαταστάθηκε στη Χάλκη. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του συντηρούμενος με σύνταξη που του παραχώρησαν τα πατριαρχεία της Κωνσταντινούπολης και των Ιεροσολύμων. Τα σπουδαιότερα έργα του τιτλοφορούνται Περί του σχίσματος των ρασκολνίκων και Ιστορία του Σινά. Έγραψε και ποιήματα (Ηθική ψυχαγωγία, 1888), στα ελληνικά και στα γαλλικά. Ασχολήθηκε επίσης με την εκκλησιαστική μουσική.
   2. Γεώργιος (Σμύρνη 1789 – Αθήνα 1867). Ανώτερος εκκλησιαστικός υπάλληλος, μέγας γραμματέας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821 και έγινε ένα από τα πιο επιφανή της μέλη. Χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην Ανώτατη Αρχή της Εταιρείας και στον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και με το κύρος του συντελούσε στο να προβαίνει ο πατριάρχης σε πολλές ενέργειες που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς του Αγώνα. Μάλιστα, συνέταξε ο ίδιος το περίφημο έγγραφο με το οποίο ο πατριάρχης καλούσε όλους τους καπεταναίους της Μάνης να συγκεντρώσουν εισφορές για να ενισχύσουν την Επανάσταση. Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες, ο Α. ασχολήθηκε συστηματικά με τα οικονομικά των Φιλικών και οργάνωσε πολλούς εράνους, αποβλέποντας κυρίως στις εισφορές των πλούσιων ελληνικών οικογενειών του εξωτερικού. Όταν άρχισε η Επανάσταση, εξορίστηκε από τους Τούρκους στην Τοκάτη της Μικράς Ασίας και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από λίγα χρόνια, όπου υπηρέτησε το Πατριαρχείο και πάλι έως το 1832. Αργότερα, όταν πια είχε συσταθεί το ελληνικό κράτος, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.
  Read 1025 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.