Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 18:59

  εντερίτιδα

  Written by
  Rate this item
  (3 votes)
  εντερίτιδα (Ιατρ.). Οξεία ή χρόνια φλεγμονή του εντέρου· ονομάζεται και εντεροκολίτιδα. Σύμφωνα με άλλη άποψη, ο όρος ε. χρησιμοποιείται μόνο για τη φλεγμονή του λεπτού εντέρου και διακρίνεται από την κολίτιδα. Όταν προσβάλλεται μαζί και το στομάχι αποκαλείται γαστρεντερίτιδα (βλ. λ.). 
Τα συχνότερα αίτια είναι τοξικές ουσίες μικροβιακής προέλευσης (τροφικές δηλητηριάσεις, σαλμονελώσεις, δυσεντερία, τυφοειδής πυρετός κ.ά.), διατροφή σε υπερβολική ποσότητα ή ακατάλληλη ποιότητα (ερεθιστικές ή δύσπεπτες τροφές), χημικές τοξικές ουσίες (αρσενικό, μόλυβδος), αλλεργίες, συναισθηματική ένταση κ.ά. Συχνότερα η ε. είναι καταρροϊκού τύπου, αλλά μπορεί να είναι ελκώδης και νεκρωτική. Η γενική συμπτωματολογία περιλαμβάνει πόνους στην κοιλιά και διαρροϊκές κενώσεις που περιέχουν άπεπτες τροφές αναμεμειγμένες με βλέννα, αίμα και τεμάχια νεκρωτικού βλεννογόνου. Η εμφάνιση ναυτίας και εμετού υποδηλώνει συνήθως συμμετοχή του στομάχου. Ανάλογα με το παθογόνο αίτιο, η γενική συμμετοχή του οργανισμού είναι περισσότερο ή λιγότερο βαριά: πυρετός, ηπατικές, νεφρικές και καρδιοκυκλοφορικές διαταραχές, αφυδάτωση κ.ά. Στις χρόνιες μορφές η συμπτωματολογία είναι λιγότερο τυπική και η κλινική εικόνα κυριαρχείται από κοιλιακά ενοχλήματα και από την επακόλουθη πλημμελή θρέψη. 
Η θεραπευτική αγωγή της οξείας μορφής βασίζεται στην κατάλληλη δίαιτα, στη χρήση αντισηπτικών ή αντιβιοτικών και αντισπασμωδικών του εντέρου, καθώς και όλων εκείνων των μέσων που μπορούν να διατηρήσουν τη γενική κατάσταση του οργανισμού στις καλύτερες δυνατές συνθήκες (ενυδάτωση, παρεντερική σίτιση κ.ά.).
Ιδιαίτερη μορφή είναι η επονομαζόμενη κατά τόπους ε. (αλλιώς, τελική ειλεΐτιδα ή νόσος του Crohn). Σε αυτήν ο ασθενής υποφέρει κατά περιόδους από κολικούς της κοιλιάς, που συνοδεύονται από ογκώδεις διαρροϊκές κενώσεις και ψυχολογικές διαταραχές. Η αιτιολογία της νόσου αυτής είναι άγνωστη, ωστόσο πιθανολογούνται αλλεργικά αίτια, ενώ από πολλούς ερευνητές έχουν ενοχοποιηθεί και ψυχοσωματικοί παράγοντες.
  Read 8951 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.