Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 14:04

  Δομενεγίνης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Δομενεγίνης. Επώνυμο οικογένειας από τη Ζάκυνθο, με δραστηριότητα στην κοινωνική και στη λογοτεχνική ζωή του νησιού κατά τον 19ο και 20ό αι.

   1. Ιωάννης (1824 – 1899). Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Ζάκυνθο. Ασχολήθηκε με την πολιτική και εντάχθηκε στο κόμμα των Ριζοσπαστών. Με την ιδιότητα του βουλευτή Ζακύνθου απέρριψε τις μεταρρυθμίσεις του Γλάδστωνα (1857). Μετά την ένωση των Επτανήσων εξελέγη πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση της Αθήνας. Έγραψε διάφορες νομικές μελέτες.
   2. Ναθαναήλ (1793 – 1854). Εξορίστηκε από τους Άγγλους για τις ενωτικές πεποιθήσεις του. Το 1854, μαζί με 300 Ζακύνθιους, πήρε μέρος στον ηπειρωτικό αγώνα και σκοτώθηκε στο Πέτα. Αναφέρεται ότι βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Δημοσίευσε πολλά πολυσέλιδα φυλλάδια με πολιτικό περιεχόμενο, ενδεικτικά του πατριωτισμού και του άκρατου φιλελευθερισμού του.
   3. Ναθαναήλ-Νικόλαος (1865 – 1935). Ποιητής, γιος του Ιωάννη (1.). Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και χρημάτισε νομάρχης. Έγραψε σονέτα που δημοσιεύτηκαν το 1920 με πρόλογο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ενώ μετέφρασε και τους Τάφους του Φόσκολο. Ένας ύμνος του για την Κρήτη βραβεύτηκε το 1898. Ο Δ. πολέμησε στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου διακρίθηκε στη μάχη του Δρίσκου.
   4. Πέτρος (19ος αι.). Αδελφός του Ιωάννη (1.). Σπούδασε νομικά στην Πίζα. Έγραψε φιλολογικές μελέτες και ποιήματα.
   5. Φραγκίσκος (1809 – 1874). Σπούδασε αρμονία και αντίστιξη στη Σιένα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια, όπου φοίτησε στη νομική σχολή, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του γιατί επέστρεψε στην Ελλάδα. Ως εθελοντής στο ιππικό, πήρε μέρος στις τελευταίες μάχες του Αγώνα. Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, γύρισε στη Ζάκυνθο και ασχολήθηκε με την πολιτική, ως μέλος του κόμματος των Ριζοσπαστών. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια εξορία στα Αντικύθηρα από τους Άγγλους. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα γράμματα αλλά και με τη μουσική σύνθεση.
  Read 731 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.