Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 16:56

  Βήιοι

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Βήιοι. Αρχαία πόλη των Ετρούσκων, 15 χλμ. ΒΔ της Ρώμης. Υπάρχουν ίχνη οικισμών του πολιτισμού της Βιλανόβα, από την εποχή του σιδήρου. Αργότερα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη και έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της μεταξύ 6ου και 5ου αι. π.Χ. Η δύναμη που είχε αποκτήσει η πόλη οδήγησε σε αναπόφευκτη σύγκρουση με τη Ρώμη.
Φυσικό όριο και αμυντική γραμμή της περιοχής των Β. αποτελούσε ο ποταμός Κρεμέρα και ένας από τους παραποτάμους του, ενώ μια μερικώς τεχνητή τάφρος προστάτευε την ακρόπολη. Ύστερα από τον 5ο αι. π.Χ., εξαιτίας των πολέμων εναντίον της Ρώμης, η ακρόπολη οχυρώθηκε με τείχος. Τελικά, το 396 π.Χ. ο Κάμιλος κατόρθωσε να την κυριεύσει. Από τότε άρχισε και η παρακμή της πόλης ως αστικού κέντρου. Διατηρήθηκε όμως ως κέντρο γεωργικής καλλιέργειας της γύρω περιοχής. Στα χρόνια του Αυγούστου έγινε αυτόνομη, αλλά μετά τον 4ο αι. μ.Χ. παράκμασε και εγκαταλείφθηκε από τον πληθυσμό της. 
Στις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή, το καλύτερα διατηρημένο οικοδόμημα και το πιο γνωστό είναι ο ναός του Πορτονάτσιο, που είχε ήδη ερειπωθεί από τον 4ο αι. π.Χ., ύστερα από τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Από αυτό τον ναό προέρχονται κάποια περίφημα γλυπτά, σπουδαιότατα για τη γνώση της ετρουσκικής τέχνης: ο Απόλλων των Βηίων, ο Ηρακλής και η Κερυνίτις έλαφος, ο Ερμής, και ίσως και μια Λητώ με τον Απόλλωνα βρέφος, που αποδίδονται στη σχολή του Βούλκα. Στη ρωμαϊκή περίοδο χτίστηκαν στους Β. διάφορα κτίρια, θέρμες, ναοί και αγορά.
  Read 736 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.