Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:29

σεξουαλικότητα

Written by
Rate this item
(2 votes)
σεξουαλικότητα (Βιολ.-Ψυχολ.). Το σύνολο των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης συμπεριφοράς η οποία σχετίζεται με την έκφραση της γενετήσιας επιθυμίας, όπως αυτή εκφράζεται από τα δύο φύλα.
Οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να διερωτώνται συνειδητά για το φύλο και τη σ. τους. Όμως, το ποιοι νιώθουμε ότι είμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε και ποιοι μας ελκύουν, έχουν μεγάλη επίδραση στις ζωές μας. Ο ρόλος του φύλου (πώς πρέπει να συμπεριφέρονται άνδρες και γυναίκες), η ταυτότητα του φύλου («είμαι άνδρας/γυναίκα») και ο σεξουαλικός προσανατολισμός (ποιοι μας ελκύουν) είναι βαθιά εγγεγραμμένα στις ψυχές μας πριν από την εφηβεία. Αν τα αισθήματά μας γι’ αυτά τα προσωπικά θέματα συνάδουν με τους κανόνες του πολιτισμού στον οποίο ζούμε, δεν υπάρχει πιθανότητα να ασχοληθούμε με αυτά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι «αυτό που είναι» δεν ταιριάζει με τις απόψεις της κοινωνίας για το φύλο και τη σ.

Ο ρόλος του φύλου. Ο ρόλος του φύλου σε μεγάλο βαθμό επιβάλλεται στα άτομα από τους κοινωνικούς κανόνες της ανδρικής και της γυναικείας συμπεριφοράς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα των θεμελιωδών διαφορών που επιβάλλει η βιολογία. Ο διαχωρισμός των ρόλων είναι πολύ σαφής σε κάποιες κοινωνίες και λιγότερο σε άλλες, αλλά ακόμη και στη σύγχρονη δυτική κοινωνία, όπου υπάρχει μια τάση για μεγαλύτερη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των ρόλων των φύλων, εξακολουθεί να ισχύει κάποιος βαθμός διαχωρισμού. Ο ρόλος του φύλου διαμορφώνεται ασυνείδητα από πολύ νωρίς. Τα παιδιά τον διδάσκονται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες στο σπίτι, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κοινωνία, και οι ρόλοι ενισχύονται βαθμιαία μέχρι που γίνονται δεύτερη φύση. Οι ενήλικοι έχουν μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ρόλου του φύλου στο παιδί. Χρησιμοποιούν συχνά τις λέξεις αγόρι και κορίτσι για να περιγράφουν τα παιδιά και με τον τρόπο αυτό τονίζουν τη διαφορά του φύλου. Ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια κατάλληλα για το φύλο τους (στη Δύση τα κορίτσια παίζουν συχνά με κούκλες και τα αγόρια με αυτοκινητάκια) και τα αγόρια ενθαρρύνονται γενικά σε παιχνίδια δύναμης περισσότερο από τα κορίτσια. Επίσης οι χορωδίες συχνά διαχωρίζονται ανάλογα με το φύλο. Σε μεγάλο μέρος του κόσμου τα κορίτσια παρακινούνται να βοηθήσουν στη μαγειρική, ενώ τα αγόρια στο κυνήγι, στο ψάρεμα και στις αγροτικές εργασίες. Γενικά η κοινωνία δίνει μεγάλη σημασία στη διεκδικητικότητα των αρσενικών, αντιμετωπίζει τα κορίτσια προστατευτικά και κάνει πιο εύκολα αποδεκτή τη συναισθηματική έκφραση στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Σε ότι αφορά το βιολογικό υπόβαθρο των διαφορών, έχει υποστηριχθεί ότι οι γυναικείοι εγκέφαλοι είναι προγραμματισμένοι για ενσυναίσθηση, ενώ οι ανδρικοί για συστηματικότητα. Αυτή η θέση δεν υπονοεί ότι όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι και εντελώς αντίθετοι από τις γυναίκες, που επίσης δεν είναι όλες ίδιες, αλλά αναφέρεται σε μια γενική τάση. 

Η ταυτότητα του φύλου. Το αίσθημα του αν κατοικούμε στο σωστό σώμα ή όχι είναι διαφορετικό από τον ρόλο του φύλου. Τα παιδιά ταξινομούν τον εαυτό τους ανάλογα με το φύλο πριν καν μιλήσουν. Στην ηλικία των 2 ετών ξέρουν το φύλο τους και μπορούν να ξεχωρίσουν στις εικόνες τα αγόρια από τα κορίτσια. Σε ηλικία μεταξύ 3-4 ετών τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι όταν μεγαλώσουν θα εξακολουθούν να ανήκουν στο ίδιο φύλο και μεταξύ 6-7 ετών αντιλαμβάνονται ότι το φύλο δεν αλλάζει επειδή απλώς και μόνο άλλαξε η εμφάνιση, δηλαδή ένα αγόρι που φοράει ένα φόρεμα δεν γίνεται κορίτσι. 
Το φύλο εκχωρείται κατά τη γέννηση ανάλογα με τα γεννητικά όργανα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η ανάπτυξη τόσο της ταυτότητας του ανδρικού φύλου όσο και του ανδρικού σώματος οφείλονται στις εμβρυϊκές ορμόνες, και ιδιαίτερα στην τεστοστερόνη. Οι άνδρες έχουν δεκαπλάσια ποσότητα της ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα τους από τις γυναίκες. Η τεστοστερόνη συμβάλλει στην ανάπτυξη του δέρματος, των οργάνων, των μυών και των οστών, αλλά ακόμη στενότερα συνδέεται με το σεξουαλικό ένστικτο. Αυτή είναι εν μέρει η αιτία που οι άνδρες έχουν εντονότερο το σεξουαλικό ένστικτο από τις γυναίκες. Όταν το αποτέλεσμα αυτό διαταράσσεται, ένα γενετικά αρσενικό μεγαλώνει με το αίσθημα ότι είναι θηλυκό. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που υγιή άρρενα μωρά έχουν ανατραφεί ως κορίτσια, λόγω ελλιπούς ανάπτυξης των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Σε μερικές περιπτώσεις γίνεται εγχείριση αλλαγής φύλου με αφαίρεση των όρχεων και διαμόρφωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων έτσι που να φαίνονται θηλυκά. Τότε τα μικρά παιδιά διαμορφώνουν θηλυκή ταυτότητα, αλλά σπάνια εξακολουθεί να ισχύει αυτό μετά την εφηβεία. Συχνά γίνεται μια ξαφνική αλλαγή προς το αρσενικό, διότι αυτή είναι η ταυτότητα φύλου που επικρατεί. Μερικοί άνθρωποι, παρότι ανατρέφονται σύμφωνα με το γενετικό τους φύλο, εμφανίζουν σύγχυση για την ταυτότητα φύλου για αδιευκρίνιστους λόγους.

Σεξουαλικότητα και εφηβεία. Κατά τη μετάβαση από το στάδιο της παιδικής ηλικίας στην εφηβεία παρατηρείται αυξανόμενη συναίσθηση της σ. και έντονη περιέργεια για το σεξ. Οι έντονες σεξουαλικές ορμές οδηγούν τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην προσέλκυση του άλλου φύλου, να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και να πειραματιστούν στο σεξ. Η συνειδητοποίηση της σ. μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς συνδέεται με κυκλοθυμική διάθεση και γενικευμένη ανησυχία σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση. Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια έρχονται αντιμέτωπα με την έννοια της ταυτότητάς τους, έχουν συχνά κακή διάθεση, εμφανίζουν τάσεις επιστροφής σε παιδιάστικες συμπεριφορές και ανησυχούν για το αν είναι φυσιολογικοί. Τα κορίτσια και τα αγόρια στην εφηβεία έχουν συνήθως πολύ διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ενώ συνήθως τα νεαρά αγόρια υιοθετούν έναν αρρενωπό τύπο συμπεριφοράς, τα κορίτσια ασχολούνται με γυναικεία ζητήματα. Αυτή η συμπεριφορά βοηθά τους εφήβους να προσδιορίσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, αλλά δυσχεραίνει τον εντοπισμό κοινών σημείων στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο στάδιο αυτό η συμβατότητα, η φιλία και τα κοινά ενδιαφέροντα, οι βάσεις της φιλίας, παραμερίζονται μπροστά στη σεξουαλική επιθυμία. Σε ορισμένους πολιτισμούς, σε αυτή τη φάση επιβάλλεται η απαγόρευση της συναναστροφής ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια· μάλιστα, τα κορίτσια μπορεί να υποχρεώνονται να φορούν ρούχα που τα καλύπτουν πλήρως και να τους απαγορεύεται να μένουν μόνα με κάποιο αγόρι, εκτός αν πρόκειται για τον αδερφό τους. Κατά τη μετάβαση των νέων στην εφηβεία παρατηρείται αυξανόμενη συναίσθηση της σεξουαλικότητάς τους, ενώ οι έντονες σεξουαλικές ορμές τούς οδηγούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην προσέλκυση του άλλου φύλου, δημιουργώντας ερωτικές σχέσεις.


Σεξουαλική έλξη. Τα σεξουαλικά σήματα τραβούν την προσοχή των άλλων και δείχνουν τον ενδιαφέρον ενός ατόμου προς ένα άλλο. Οι άνθρωποι που αισθάνονται σεξουαλική έλξη για κάποιον στέλνουν υποσυνείδητα σήματα. Μια χαρακτηριστική υποσυνείδητη αντίδραση είναι η προβολή χεριών και ποδιών προς το άλλο άτομο. Το άγγιγμα του στόματος ή η οπτική εστίαση στο στόμα του άλλου υποδηλώνει επιθυμία για φιλί. Άλλα σύμβολα σεξουαλικής έλξης περιλαμβάνουν κινήσεις του σώματος που τραβούν την προσοχή στα φυσικά προσόντα, όπως το πέρασμα του χεριού μέσα από τα μαλλιά. Ένα πιο συνειδητό σύμβολο είναι η ανταλλαγή βλεμμάτων και η έντονη εστίαση της προσοχής προς το άλλο άτομο. 
Τυπική υποσυνείδητη αντίδραση είναι και η διαστολή της κόρης του ματιού. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν κάποιος βρίσκει κάποιον άλλο ελκυστικό, οι κόρες των ματιών του διαστέλλονται. Πρόκειται για μια αντανακλαστική αντίδραση, η οποία παρατηρείται υποσυνείδητα από τα άλλα άτομα. Για παράδειγμα, εάν ένας άνδρας δει δύο εικόνες μιας γυναίκας οι οποίες είναι όμοιες σε όλα εκτός από το μέγεθος της κόρης του ματιού, ενστικτωδώς ελκύεται από εκείνη με τις διεσταλμένες κόρες.
Οι περισσότεροι άνδρες έχουν αρσενική και οι περισσότερες γυναίκες θηλυκή ταυτότητα φύλου. Η σ. είναι λιγότερο σαφής, καθώς περιλαμβάνει ένα μείγμα ερωτικής έλξης, ρομαντικής έλξης, σεξουαλικής συμπεριφοράς και αυτοπροσδιορισμού. Έτσι, κάποιος μπορεί να στέκεται σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της κλίμακας. Υπάρχει ένα εύρος σεξουαλικής έλξης, από την αποκλειστική επιθυμία για ανθρώπους του ίδιου φύλου μέχρι την αποκλειστική επιθυμία για ανθρώπους του αντίθετου φύλου, με διάφορα ενδιάμεσα στάδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο άκρα, ακόμη και αν η σεξουαλική τους συμπεριφορά δείχνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια σαφής γενετική βάση για τη σ. Περίπου μισά από τα μονοωογενή δίδυμα (που έχουν όλα τα γονίδια κοινά) έχουν τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ αυτό ισχύει μόνο για το 22% των δυωογενών διδύμων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών που οφείλονται πιθανόν στις εμβρυϊκές ορμόνες. Ωστόσο, οι βιολογικοί παράγοντες μπορεί απλώς να προσφέρουν σε ένα άτομο μια εναλλακτική πορεία στη ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται στο αρχικό περιβάλλον, διαλέγοντας το πιο κατάλληλο ανάμεσα σε διάφορα βιολογικά προγραμματισμένα σχήματα ανάπτυξης, συνεπώς η ανατροφή επιδρά επίσης στη σ.Η έκφραση της σεξουαλικότητας στους ανθρώπους πραγματοποιείται μέσω αυθόρμητων και υποσυνείδητων σημάτων, που τραβούν ασυναίσθητα την προσοχή και δηλώνουν τη σεξουαλική έλξη (φωτ. ΑΠΕ).
Στο πέρασμα των αιώνων, η σεξουαλική έλξη βρίσκει ρεαλιστική απεικόνιση μέσω των εικαστικών τεχνών· στη φωτογραφία, γλυπτό σύμπλεγμα του ναού Χατζουράχο των Ινδιών, που αναπαριστά ερωτικό ζευγάρι (μιτούνα) σε ερωτικές περιπτύξεις. 

Read 3551 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.