Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Spark: Το νέο διεθνές σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για τη Νόσο του Parkinson

Spark: Το νέο διεθνές σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για τη Νόσο του Parkinson

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, 11 Απριλίου, η παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών υγείας και ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον, ενώνεται για να παρουσιάσει το Spark, ένα νέο διεθνές σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση για τη νόσο. Το Spark είναι εμπνευσμένο από την ντοπαμίνη, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για όσους πάσχουν από τη νόσο. Η ITF Hellas καλεί την κοινότητα επαγγελματιών υγείας να ενωθεί με στόχο τον τερματισμό της Νόσου του Πάρκινσον μέσω της εξάλειψης του στίγματος γύρω από αυτή, αλλάζοντας το τι σημαίνει να ζεις με τη νόσο του Πάρκινσον.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, η ITF Hellas καλεί όλους όσους έχουν πληγεί από την ασθένεια να μοιραστούν το “Spark” τους, καθώς ο τερματισμός της νόσου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με συνεργασία. Γίνετε μέλος του Spark σήμερα και μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στον τερματισμό της Nόσου του Πάρκινσον.

Περίπου 1.000 άτομα κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον

H νόσος του Πάρκινσον είναι μία ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, αν και ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών είναι κάτω των 40 ετών. Η νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra, η οποία είναι σημαντική για τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων. Έτσι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και η βραδύτητα των κινήσεων. Μόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περί τις 50.000 νέες περιπτώσεις της νόσου, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 20.000 και κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Τη δεκαετία του ’60 διαπιστώθηκε πως η νόσος σχετίζεται με απώλεια του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα να εγκριθεί το πρώτο φάρμακο για την συμπτωματική αντιμετώπισή της, την L-dopa ή levodopa. Τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν τη χορηγούμενη λεβοντόπα για να φτιάξουν ντοπαμίνη που χάνεται λόγω της εξέλιξης της νόσου. Δυστυχώς παρά την αποτελεσματικότητά της, η λεβοντόπα δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου και την συνεχή απώλεια των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα ασθενείς που λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλές δόσεις παρουσιάζουν ημερήσιες διακυμάνσεις στην κινητικότητά τους αλλά και παράδοξες ακούσιες κινήσεις, που μπορεί να οφείλονται στο δοσολογικό σχήμα (Φαινόμενο wearing-off ή «εξασθένησης» της δόσης) ή να είναι απρόβλεπτες. Στη συνέχεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της L-dopa, αναπτύχθηκε μια άλλη τάξη φαρμάκων, οι αγωνιστές της ντοπαμίνης, οι οποίοι μπορούν να χορηγηθούν μόνοι τους ή σε συνδυασμό με λεβοντόπα. Οι αγωνιστές ντοπαμίνης μιμούνται τη δράση της λεβοντόπα και προσφέρουν ικανοποιητικό κινητικό έλεγχο.

Ο πιο ισχυρός αγωνιστής ντοπαμίνης είναι η απομορφίνη. Συντέθηκε το 1869, ενώ το 1951 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, παρόλο που ήταν γνωστές οι εμετικές της ιδιότητες. Το μόριο της απομορφίνης δεν προκαλεί εξάρτηση ούτε έχει δράση στον πόνο. Το 1970 ένας Έλληνας Νευρολόγος, ο Κοτζιάς έδειξε ότι η υποδόρια χορήγηση απομορφίνης έχει παρόμοια δράση με αυτήν της λεβοντόπα, η ισχυρή όμως εμετική της δράση ανέστειλε την χρήση της ως θεραπεία της νόσου. Το 1979 ο Corsini διαπίστωσε ότι η προ-θεραπεία με δομπεριδόνη αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εμετικές ιδιότητες αυτής.

Η υδροχλωρική απομορφίνη είναι ένας ντοπαμινεργικός αγωνιστής, ο οποίος παρουσιάζει υψηλή συγγένεια με τους D1 και D2 υποδοχείς. Όταν χορηγείται υποδορίως, απορροφάται ταχέως και χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη του κλινικού αποτελέσματος (4-12 λεπτά), η διάρκεια του οποίου είναι 1-2 ώρες.

Η υδροχλωρική απομορφίνη χορηγείται μαζί με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές για τη νόσο του Parkinson, για τις οποίες όμως πιθανόν να απαιτηθεί τροποποίηση της δοσολογίας τους. Ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν επεισόδια “Off” τα οποία καθιστούν ανάπηρο τον ασθενή με νόσο του Πάρκινσον και επιμένουν παρά την ρύθμιση της αγωγής με Levodopa και/ή άλλους αγωνιστές ντοπαμίνης. Πιο συγκεκριμένα η υδροχλωρική απομορφίνη  σε μορφή στυλό είναι μία ταχείας δράσης θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον, για την αναστροφή των προβλέψιμων κινητικών διακυμάνσεων (On-Off φαινόμενα), όταν οι κατάλληλες από του στόματος θεραπείες έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Στην Ελλάδα η υδροχλωρική απομορφίνη κυκλοφορεί από την ITF Hellas Α.Ε και είναι διαθέσιμη ως στυλεοφόρος συσκευή για υποδόρια χορήγηση και ως αντλία συνεχούς έγχυσης απομορφίνης. Η κάθε στυλεοφόρος συσκευή περιέχει 3ml ενέσιμου διαλύματος (10mg υδροχλωρικής απομορφίνης/ml) σε συσκευασία 5 στυλό των 3ml και για την αντλία η κάθε προγεμισμένη σύριγγα είναι των 10 ml και περιέχει 50 mg υδροχλωρικής απομορφίνης (5mg/ml) σε συσκευασία των 5 συρίγγων.

 

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts