Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Τι έδειξαν δοκιμές σε εθελοντές που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό

Τι έδειξαν δοκιμές σε εθελοντές που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό

Η πρώτη παγκοσμίως δοκιμή σε ανθρώπους (Human Challenge Trial-HCT) στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν σκοπίμως στον κορωνοϊό για την προώθηση της έρευνας στο πεδίο της covid-19 διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής για υγιείς νεαρούς ενήλικες, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της μελέτης.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτού του μοντέλου και θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες για την δοκιμή νέων εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.

Η Open Orphan ξεκίνησε την δοκιμή αυτή τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, την δύναμη κρούσης της βρετανικής κυβέρνησης για τα εμβόλια και την εταιρεία hVIVO.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δοκιμές σε ανθρώπους επί δεκαετίες για να μαθαίνουν περισσότερα για ασθένειες όπως η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και η χολέρα και για να αναπτύσσουν θεραπείες και εμβόλια για την καταπολέμησή τους.

Τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν μια άλλη δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία περιελάμβανε την επαναμόλυνση των εθελοντών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19–αντί της έκθεσης των εθελοντών στον ιό για πρώτη φορά– σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσία.

Η δοκιμή του Imperial εξέθεσε 36 υγιείς εθελοντές–άνδρες και γυναίκες–ηλικίας 18 με 29 ετών στο αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και τους έθεσε υπό στενή παρακολούθηση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον καραντίνας.

Μετά την έξοδό τους από τις εγκαταστάσεις καραντίνας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες και το μοντέλο δοκιμής σε άνθρωπο φάνηκε ότι είναι ασφαλές και ότι έγινε ανεκτό καλά σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

“Άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θεωρείται ότι είναι σημαντικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την πανδημία και αυτές οι έρευνες, που είναι αντιπροσωπευτικές ήπιας μόλυνσης, επιτρέπουν την λεπτομερή διερεύνηση των παραγόντων που ευθύνονται για την μόλυνση και για την εξάπλωση της πανδημίας”, δήλωσε ο Κρις Τσιού, ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής μολυσματικών νόσων στο Imperial.

Με το μοντέλο να έχει δοκιμαστεί, η Open Orphan ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να διενεργήσει ή να υπογράψει έρευνες με δοκιμές σε ανθρώπους για την COVID-19 μέσα στο 2022, τηρώντας κανόνες ηθικής και βάσει ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Imperial δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκινούν να αναπτύσσονται κατά μέσον όρο περίπου δύο ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, ανακοίνωσε το Imperial.

Η μόλυνση εμφανίζεται αρχικά στον λαιμό, περίπου πέντε ημέρες μετά κορυφώνεται η μόλυνση και σε εκείνο το στάδιο τα συμπτώματα είναι επικεντρωμένα στη μύτη και τον λαιμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα rapid test αποτελούν έναν αξιόπιστο δείκτη του αν ο μολυσματικός ιός είναι παρών και επομένως ο μολυσμένος είναι πιθανό να μεταδώσει τον ιό.

Δεκαοκτώ από τους εθελοντές μολύνθηκαν, 16 από τους οποίος εμφάνισαν στη συνέχεια ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρυολόγημα όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή, φταρνίσματα και πονόλαιμο, σύμφωνα με το Imperial.

Κάποιοι αισθάνθηκαν πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης και ανέβασαν πυρετό. Κανένας δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα.

Δύο από τους συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την τελική ανάλυση αφού ανέπτυξαν αντισώματα στο διάστημα μεταξύ της αρχικής εξέτασης και του εμβολιασμού.

Δεκατρείς μολυσμένοι εθελοντές φέρεται να έπαθαν παροδική ανοσμία και αγευσία, αλλά έπειτα από 90 ημέρες αποκαταστάθηκαν και τα δύο πλήρως σε όλους εκτός από τρεις εθελοντές. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση μετά τρεις μήνες.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην κατάσταση των πνευμόνων ή κάποιες σοβαρές παρενέργειες σε κανέναν τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts