Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ασθενών με COVID-19

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν βρεθεί από ερευνητές στο Ισραήλ και τη Ρωσία ότι βελτιώνουν της ανοσολογική λειτουργία σε ασθενείς με COVID-19 και ως εκ τούτου συνιστάται για όλους τους ανθρώπους.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί βιταμίνη D για να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Όχι μόνο ενισχύει τα δόντια και τα οστά σας, αλλά ωφελεί επίσης τους μυς, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D μέσω της ηλιοθεραπείας, αυτή η ικανότητα μειώνεται με την ηλικία. Μπορεί να είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να λάβει αρκετή βιταμίνη D κάθε μέρα μέσω της έκθεσης στον ήλιο και της τροφής, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων βοηθά.

Όπως και οι βιταμίνες Α, Ε και Κ, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα – σε αντίθεση με τη βιταμίνη C που αποβάλλεται γρήγορα. Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται επίσης από την κατανάλωση κρόκων αυγών, λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, ο κονσερβοποιημένος τόνος, το συκώτι βόειου κρέατος, το εμπλουτισμένο γάλα, τα δημητριακά, το γιαούρτι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Επίσης η βιταμίνη D συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, ενισχύοντας τη διάθεσή σας, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι γιατροί συστήνουν στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον τα συνιστώμενα διαιτητικά συμπληρώματα των 600 διεθνών μονάδων βιταμίνης D. Ωστόσο, 1,000 να 2,000 IU ανά ημέρα από ένα συμπλήρωμα είναι γενικά ασφαλής. Η λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δόσεις υψηλότερες από 4000 IU μπορεί να είναι μη ασφαλής και να προκαλέσει πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Ορισμένες παρενέργειες από τη λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D περιλαμβάνουν αδυναμία, ξηροστομία, ναυτία και έμετο.

Οφέλη της βιταμίνης D

Ένα άρθρο σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στους ασθενείς με κοροναϊό μόλις δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του The Israel Medical Association Journal (IMAJ) από τον καθηγητή Yehuda Shoenfeld του Πανεπιστημίου Ariel και του Ιατρικού Κέντρου Sheba και τον Δρ. Vania Borba από το πρώτο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας στη Ρωσία.

«Τα αποτελέσματα των δημοσιευμένων κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται αντιστρόφως με τη σοβαρότητα της COVID-19, τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στον ορό και τα ποσοστά θνησιμότητας, κυρίως μέσω της διαμόρφωσης της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης και της πιθανής ενίσχυσης της δημιουργίας αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό», έγραψαν οι προαναφερόμενοι ερευνητές.

Ένας μεγάλος αριθμός συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων (σύνθεση μελετών) έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν λοίμωξη COVID-19, έχουν χειρότερη πρόγνωση της νόσου και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η πιθανότητα θανάτου βρέθηκε να είναι υψηλότερη έως και 50% σε ασθενείς με COVID με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ αυτή η πιθανότητα μειώθηκε στο 5% σε ασθενείς με καλά επίπεδα της βιταμίνης, έγραψαν οι ερευνητές.

«Παρόλα αυτά, υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν η χαμηλή βιταμίνη D προκαλείται από τη λοίμωξη ή αν η έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική νόσο», συνέχισαν. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με COVID έχει βελτιώσει την ανοσολογική τους λειτουργία, κυρίως αυξάνοντας το ποσοστό των λεμφοκυττάρων του αίματος.

«Ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την ασφάλεια και τα ευεργετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα μεταξύ εκείνων με μη βέλτιστα επίπεδα», κατέληξαν.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts