Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ομικρον: Περισσότερο επικίνδυνη για παιδιά από άλλες μεταλλάξεις

Ομικρον: Περισσότερο επικίνδυνη για παιδιά από άλλες μεταλλάξεις

Η μετάλλαξη Ομικρον της Covid-19 έχει συνδεθεί με περισσότερες νοσηλείες, σοβαρές επιπλοκές και θανάτους μικρών παιδιών από τα προηγούμενα κύματα του ιού, υποδηλώνοντας ότι το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος μπορεί να μην είναι τόσο ήπιο όσο αρχικά πιστευόταν, σύμφωνα με μελέτη στο Χονγκ Κονγκ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Νοσοκομείο Princess Margaret εξέτασαν τις νοσηλείες παιδιών σε διάφορα στάδια της πανδημίας. Διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα ήταν πολύ πιο σοβαρά στο κύμα Ομικρον που συνεχίζει να σαρώνει την πόλη.

Συνολικά 1.147 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών νοσηλεύτηκαν στο Χονγκ Κονγκ λόγω Covid-19 από τις 5 έως τις 28 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων πάνω από το 80% ήταν ηλικίας 0-5 ετών.

Η ανάγκη εντατικής θεραπείας για όσα νοσηλεύτηκαν ήταν υψηλότερη με την Ομικρον, με 21 παιδιά -ή 1,83%- να εισάγονται σε παιδιατρική ΜΕΘ, σε σύγκριση με μόνο ένα σε όλα τα προηγούμενα κρούσματα Covid στο Χονγκ Κονγκ και ποσοστό 0,79% για όσα έχουν γρίπη.

Για τους 22 μήνες από την αρχή του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, μια περίοδος που καλύπτει τέσσερα προηγούμενα κύματα που δεν ήταν τόσο μεγάλα στο Χονγκ Κονγκ όσο το υφιστάμενο, 737 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών νοσηλεύτηκαν λόγω Covid.

Η Ομικρον, εξηγεί το Bloomberg, οδηγεί σε υψηλότερο αριθμό νοσηλειών μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών και στοχεύει τους ανώτερους αεραγωγούς περισσότερο από τις προηγούμενες παραλλαγές και τη γρίπη, ανέφεραν οι ερευνητές σε προεκτύπωση της μελέτης που υποβλήθηκε στο The Lancet στις 21 Μαρτίου.

«Η εγγενής σοβαρότητα της Ομικρον BA.2 δεν είναι ήπια, όπως φαίνεται από τη θνητότητα και τις σοβαρές επιπλοκές των μη εμβολιασμένων παιδιών», έγραψαν στο άρθρο, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ήταν πιο ευάλωτα στον ιό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά από μια μακρά περίοδο διατήρησης των ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, το Χονγκ Κονγκ σαρώθηκε από την Ομικρον, η οποία έχει συνδεθεί με σχεδόν 7.500 θανάτους. Η πλειονότητα αυτών ήταν ηλικιωμένοι και μη εμβολιασμένοι.

Ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα μολυσμένα παιδιά κάτω των 5 ετών στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη έκθεσης στον κοροναϊό τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως δεν έχουν δημιουργήσει ανοσία, είπαν οι ερευνητές. Στα παιδιά κάτω των 11 ετών επετράπη ο εμβολιασμός μόλις τον Φεβρουάριο, ενώ τα παιδιά κάτω των 3 εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα.

«Ο εμβολιασμός θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για τα παιδιά που πληρούν τα κριτήρια, και ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, θα πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως η επέκταση της χρήσης των σημερινών εμβολίων», έγραψαν οι ερευνητές.

Μεταξύ των 1.147 περιπτώσεων νοσηλείας όμικρον, τέσσερα παιδιά πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων τριών που είχαν στο παρελθόν καλή υγεία. Ήταν 11 μηνών, 3 και 4 ετών. Κανένα δεν εμβολιάστηκε κατά του ιού. Μεταξύ των κρουσμάτων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, δεν υπήρξαν θάνατοι που να σχετίζονται με τον ιό.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην Ομικρον ήταν 0,35% για τα νοσηλευόμενα παιδιά, υψηλότερο από τη γρίπη (0,05%). Ο αριθμός, ωστόσο, είναι πιθανώς υπερεκτιμημένος επειδή πολλά παιδιά με ήπια συμπτώματα Ομικρον δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και αντ’ αυτού τα φρόντισαν στο σπίτι, είπαν οι ερευνητές.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts