Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
ΝΑΤΟ: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Συμμαχίας το 2023 – Οι πιθανοί υποψήφιοι

ΝΑΤΟ: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Συμμαχίας το 2023 – Οι πιθανοί υποψήφιοι

Σε τροχιά για την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα έως την προσεχή άνοιξη βρίσκεται το ΝΑΤΟ, καθώς η θητεία του νυν επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ λήγει τον Οκτώβρη του 2023, μετά από τρεις παρατάσεις και συνολικά μία δεκαετία στο αξίωμα.

Καθώς οι συζητήσεις περί διαδοχής του κ. Στόλτενμπεργκ πληθαίνουν στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, τα σενάρια στο διεθνή Τύπο για τα ονόματα των υποψηφίων φουντώνουν. Η λίστα των υποψηφίων είναι αρκετά μακρά και ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, σε μια εποχή που η θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει εκ νέου μεγάλο κύρος λόγω των εντεινόμενων κρίσεων, όπως στην Ουκρανία.

Οι υποψήφιοι διεκδικητές

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες από νατοϊκές πηγές, τα ονόματα τα οποία έχουν επανειλημμένα μέχρι στιγμής ακουστεί στους διαδρόμους της έδρας της Συμμαχίας, αλλά και σε διάφορα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, είναι αυτά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της αντιπροέδρου του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, του Βρετανού υπουργού άμυνας, Μπεν Γουάλας, της Εσθονής πρωθυπουργού, Κάγια Κάλας, της προέδρου της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της πρώην προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάνοβιτς και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις.

Ωστόσο, δεν αποκλείονται και άλλα ονόματα-έκπληξη από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο. Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους της έδρας του ΝΑΤΟ, φημολογείται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας επιθυμεί να παρατείνει ακόμα περισσότερο την ήδη μακρά θητεία του, στο 2024, κάτι το οποίο όμως, όπως ακούγεται, θα προσέκρουε τη φορά αυτή σε πολύ ισχυρές αντιρρήσεις ομάδας χωρών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία.

Οι διαδικασίες εκλογής

Οι εσωτερικές διαδικασίες της Συμμαχίας προβλέπουν ότι λίγο πριν τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα, το Συμβούλιο των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ξεκινά μια σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, υπό τον συντονισμό και την προεδρία του πρύτανη του Σώματος αυτού (την ιδιαίτερα σημαντική αυτή θέση σήμερα τυχαίνει να κατέχει η Ελλάδα), έως ότου επιλεγεί ο προτιμητέος από τη συντριπτική πλειονότητα υποψήφιος.

Ως είθισται, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το παρασκήνιο είναι έντονο, με συνεχείς επαφές ανάμεσα στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων Συμμάχων και με τον πρώτο ρόλο να ανήκει στην Ουάσινγκτον. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ο Έλληνας πρύτανης του Σώματος έχει ξεκινήσει να συλλέγει τα πρώτα ονόματα υποψήφιων, τα οποία τηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Η καταληκτική ημερομηνία της εκλογής του νέου Γ.Γ. τοποθετείται στην προσεχή άνοιξη, ούτως ώστε το όνομά του να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους στη Λιθουανία τον Ιούνιο του 2023. Η τελική επιλογή που θα γίνει από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, κατ’ εντολή των πρωτευουσών τους, προβλέπει ομοφωνία χωρίς ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts