Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Μυστικά και ψέματα στην Χερσώνα – Οι Ουκρανοί στρατιώτες προβλέπουν…

Μυστικά και ψέματα στην Χερσώνα – Οι Ουκρανοί στρατιώτες προβλέπουν…

Σύγχυση και καχυποψία προκαλούν οι ειδήσεις από το μέτωπο της κατεχόμενης από την Ρωσία Χερσώνας, εν μέσω εκκένωσης της πόλης από αμάχους και  αντικρουόμενων πληροφοριών για 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι που διέψευσαν τελικά οι ρωσικές κατοχικές αρχές.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Κίριλ Στρεμούσοφ, διορισμένος από τη Μόσχα αντικυβερνήτης, με ανάρτησή του στο Telegram ανακοίνωνε ακριβώς το αντίθετο, επικαλούμενος ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων.

Αργότερα, και χωρίς εξήγηση την κατέβασε, για να αναρτήσει βίντεο όπου διαβεβαιώνει: «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους κατοίκους της πόλης, παρά την προώθηση των Ουκρανών στην περιοχή».

Προέτρεψε πάντως τους πολίτες να φύγουν από την πόλη, υποστηρίζοντας ότι αναμένει «προβοκάτσιες» και «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον ουκρανικό στρατό.

«Σε ορισμένα σημεία θεάθηκαν φάλαγγες εχθρικών δυνάμεων. Είναι πιθανόν να προετοιμάζονται για μια επίθεση εναντίον της πόλης», εκτίμησε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Στρεμούσοφ δεσμεύτηκε ότι ο ρωσικός στρατός θα υπερασπιστεί την πόλη «σαν να ήταν φρούριο».

Η καχυποψία των Ουκρανών στις αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου με κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η απόσυρση έχει ήδη ξεκινήσει- είναι έντονη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν το κεντρικό κτίριο της διοίκησης της πόλης χωρίς την σημαία της Ρωσίας να κυματίζει πλέον πάνω του.

Το Κίεβο είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό, λέγοντας ότι πιθανόν η Ρωσία θέλει να οδηγήσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε παγίδα.

Εαν ωστόσο τα ρωσικά στρατεύματα φύγουν θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κατά την διάρκεια του πολέμου.

«Δεν θα είναι μια αναίμακτη υποχώρηση»

Ουκρανοί στρατιώτες, μηχανοκίνητης μονάδας πεζικού που βρίσκονται σε χαρακώματα δυτικά της Χερσώνας, είναι σίγουροι ότι οι Ρώσοι  θα υποχωρήσουν αλλά όχι αναίμακτα.

Ο 48χρονος Βιτάλι, αναπληρωτής διοικητής της μονάδας, είπε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει την άμυνα της πόλης μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια να προστατευθούν όσοι θα φύγουν. 

«Έχουν μεγάλες ποσότητες αρμάτων και ανθρώπων, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να παραμείνουν  περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες ακόμη», ανέφερε καθώς οι άνδρες του εκμεταλλευόμενοι  τον ασυνήθιστα ήπιο καιρό τακτοποιούσαν τα αποθέματά τους, και καθάριζαν τα όπλα τους, εν μέσω  διακεκομμένων πυρών πυροβολικού.

Ο  26χρονος διοικητής της ομάδας, Όλεχ -σκληραγωγημένος επί δέκα 10 χρόνια στον Ουκρανικό στρατό- είναι βέβαιος ότι οι Ρώσοι  θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το στρατηγικό λιμάνι λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών, των υλικοτεχνικών ελλείψεων και της απειλής να περικυκλωθούν

Τα σχόλιά του, επισύρουν την απειλή μιας επερχόμενης αιματηρής καταιγίδας τις επόμενες εβδομάδες για τον έλεγχο της πόλης- πύλης προς την χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και τώρα οι Ουκρανοί ορκίζονται να την πάρουν πίσω

“Θα συνεχίσουν να πολεμούν. Θα υπερασπίζονται τις θέσεις τους όσο έχουν την ικανότητα να το κάνουν”, είπε. «Θα είναι ένας σκληρός αγώνας».

Ο Όλεχ ανυπομονεί να ξεκινήσει επίθεση στα αδύναμα σημεία του εχθρού που θα μπορούσε να προκαλέσει αταξία και πανικό. «Ο πανικός είναι μολυσματικός σαν ασθένεια. Εξαπλώνεται»…

Πρόκληση για δύο

Μια τακτική αποχώρηση θα μπορούσε να αποδειχτεί πρόκληση για τους Ρώσους, καθώς απαιτεί συντονισμό, απόκρυψη κινήσεων, πειθαρχία στις επικοινωνίες και μπαράζ επιθέσεων από το πυροβολικό για την καταστολή της ουκρανικής προέλασης.

Από την άλλη, τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια στην επανακατάκτηση της Χερσώνας, όπως παγιδευμένες περιοχές με εκρηκτικά και ρωσικές «ριπές» από την ανατολική όχθη του Δνείπερου.

naftemporiki.gr

Related Posts