Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μελέτη του Stanford αποκαλύπτει ότι το μέσο μέγεθος του ανδρικού μορίου έχει αυξηθεί κατά 24% σε 30 χρόνια

Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος του ανδρικού μορίου – Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μέσο μήκος του μεταξύ 1992 και 2021 παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου τρία εκατοστά

Μια νέα διαπίστωση από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ουρολόγους από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναφέρει ότι το μέσο μήκος του ανδρικού μορίου σε στύση έχει αυξηθεί κατά 24% μεταξύ 1992 και 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Deutsche Welle.

Στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health, εξέτασαν, κατέγραψαν και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 75 μελετών που διεξήχθησαν παγκοσμίως τις προηγούμενες δεκαετίες και στις οποίες μετρήθηκε το μέγεθος του ανδρικού στυτικού πέους σε εργαστηριακές συνθήκες.

Συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 55.761 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Μετά από προσαρμογή για τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και τον πληθυσμό των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέσο μήκος του ενήλικου στυτικού πέους είχε αυξηθεί από 12,27 εκατοστά το 1992 σε 15,23 εκατοστά το 2021.

Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο. Οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος του ανδρικού μορίου, ενώ μειώθηκε ελαφρώς στους άνδρες της Βόρειας Αμερικής, σημειώνουν.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο;

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Μάικλ Άιζενμπεργκ, καθηγητής ουρολογίας στο Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εν λόγω παγκόσμια τάση.

«Οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας. Αν βλέπουμε μια τόσο ραγδαία αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στο σώμα μας», και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα προϊόντα υγιεινής, που αλληλοεπιδρούν με το ορμονικό μας σύστημα».

Όπως έγραψαν στην εργασία τους, ο Άιζενμπεργκ και οι συνεργάτες του υπέθεσαν επίσης την πιθανότητα ότι η τάση για νωρίτερη έναρξη της εφηβείας στους άνδρες επηρεάζει επίσης την επιμήκυνση του ανδρικού μορίου.

Υπάρχει και μια άλλη, απλούστερη και πιο καλοήθης εξήγηση: η διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους κατοίκους τους να γίνονται όλο και πιο ψηλοί. Έτσι, τα πέη των ανδρών μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε συγχρονισμό με το μέγεθος του σώματός τους.

Οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής, από την άλλη πλευρά, έχουν «υποφέρει» από την υπερκατανάλωση τροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει όλο και πιο παχύσαρκοι και καθιστικοί, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη στυτική σφριγηλότητα και συνεπώς το μέγεθος του ανδρικού μορίου.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες

Για τον Άιζενμπεργκ, το επόμενο μεγάλο βήμα όσον αφορά την έρευνα είναι να εξεταστούν και άλλες ομάδες ασθενών (όπως τα παιδιά και οι έφηβοι) για να διαπιστωθεί αν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές, επειδή θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη μιας αλλαγής στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

«Επίσης, αν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», λέει.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Related Posts