Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Κορυφώνεται η ανησυχία: 5χρονη με οξεία ηπατίτιδα δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία | Ygeiaonline.gr

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένα κοριτσάκι μόλις 5 ετών που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Σύμφωνα με το Digi24, το παιδί, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας  στη χώρα και  είναι στο νοσοκομείο από τις αρχές αυτού του μήνα. Η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί δοκίμασαν νέες θεραπείες, αλλά δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και για αυτό το λόγο εξετάζεται και η μεταμόσχευση ήπατος.

Η 5χρονη θα μεταφερθεί στο κλινικό ινστιτούτο Fundeni. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Βουκουρέστι, στο νοσοκομείο παίδων «Grigore Alexandrescu». Οι γιατροί αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, αν τελικά χρειάζεται μεταμόσχευση.

Την Πέμπτη, η μητέρα της πήγε στο Ινστιτούτο Fundeni και έκανε εξετάσεις για να δει αν ήταν συμβατή και αν μπορούσε να δωρίσει ένα κομμάτι από το ήπαρ της στην κόρη της. Η 5χρονη  υποβλήθηκε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και περιμένει τα αποτελέσματα.

«Αρχικά, οι εξετάσεις έδειχναν αρκετά άσχημα, αλλά η κατάσταση του κοριτσιού ήταν πολύ καλή, σε αντίθεση με τις εξετάσεις, μετά από τις οποίες, φυσικά, γίνεται αισθητή η βλάβη στο συκώτι. Πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε στην ίδια πηγή η υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Adriana Pistol.

Ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα

Στο μεταξύ, άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία, ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 200 κρούσματα, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στο μεταξύ έχουν επιβεβαιωθεί στην Ασία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τον Καναδά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 16 ετών. Από τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και άλλα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ερευνάται πιθανή σχέση μεταξύ της μυστηριώδους ηπατίτιδας και του κοροναϊού

Οι συνήθεις ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα -όπως την ηπατίτιδα Α, Β, C, D και Ε- δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχει η υποψία ότι η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε ένα αδενοϊό, αναφέρει το Digi24.

«Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν εκτεθεί σε αδενοϊούς από την αρχή, όπως συνήθως κάνουμε λόγω της πανδημίας. Γενικά, παίρνουμε αδενοϊούς από τους πρώτους μήνες της ζωής και αυτή η έλλειψη έκθεσης μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα όταν εκτεθούν. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν – και αυτό μελετάται, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις – ότι αν αυτά τα παιδιά έχουν νοσήσει με κοροναϊό, και  μπορεί να επηρεάστηκαν: να άφησε ένα σημάδι στο συκώτι τους ή να τα έκανε πιο ευαίσθητα σε αυτούς τους αδενοϊούς. Δεν είναι σαφές. Διερευνάται. Υπάρχουν πολύ, πολύ λίγες περιπτώσεις και πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια», εξήγησε στο Digi24 ο Μιρτσέα Ιλιέτσκου, ερευνητής στο Cambridge.

Το 5χρονο κορίτσι που επιβεβαιώθηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία έχει αντισώματα κοροναϊού, γεγονός που δείχνει, πράγματι, ότι κάποια στιγμή είχε μολυνθεί από τον ιό.

«Κυκλοφορούν εκατοντάδες τύποι αδενοϊών. Συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Η πιθανότητα να πάρουμε ένα άτομο τυχαία και να το εξετάσουμε για αδενοϊό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θετικό αποτέλεσμα, οπότε η απλή παρουσία αδενοϊού σε αυτά τα παιδιά δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι θα ήταν η αιτία», λέει ο γιατρός Μάριους Γκεαντά.

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts