Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Κολονοσκόπηση, η κίνηση ματ απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Κολονοσκόπηση, η κίνηση ματ απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Υπενθυμίζουμε πως η πρόληψη είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος για την αντιμετώπισή της νόσου, που αποτελεί μία τις συχνότερες μορφές καρκίνου, κυρίως σε ανθρώπους του δυτικού κόσμου .

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια επικίνδυνη νόσο, η οποία όμως είναι ιάσιμη στο 100% των ασθενών, αν εντοπιστεί εγκαίρως. Δυστυχώς, υπολογίζεται πως περίπου 2 χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε χρόνο, γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν απευθυνθεί νωρίς στον γαστρεντερολόγο τους.

Για το σκοπό αυτό απευθυνθήκαμε στη Γαστρεντερολόγο Μαρία Σκλάβαινα η οποία υπεύθυνα και αναλυτικά μας ενημέρωσε για την εξέταση που κυριολεκτικά σώζει ζωές.

Γνωρίζετε γιατί η κολονοσκόπηση δεν πρέπει να λείπει από τον προληπτικό έλεγχο της υγείας σας;

Η κολονοσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη διαγνωστική εξέταση για τον εντοπισμό μιας πιθανής βλάβης στο παχύ έντερο. Είναι μια εξέταση γρήγορη, ασφαλής και με ελάχιστες παρενέργειες για τους ασθενείς. Η κολονοσκόπηση θεωρείται η ιδανική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού (τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου). Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα άμεσης διάγνωσης, εξαιτίας της άμεσης όρασης των βλαβών από τον γαστρεντερολόγο. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότατα άμεσης λήψης βιοψιών (υλικού) από τις βλάβες του εντέρου για επιβεβαίωση των πιθανών νοσημάτων. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα επεμβάσεων, μέσα από το κολονοσκόπιο. Η διαδικασία δεν πονάει και δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή αφού χορηγείται μέθη.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Αν παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα, αν υπάρχει χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αν έχει εμφανιστεί αναιμία ή κάποιες αλλαγές στην εντερική λειτουργία, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε γαστρεντερολόγο. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσοι έχουμε ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά μας ή εμφάνιση πολύποδων στο παχύ έντερο.

Προγραμματίστε άμεσα μια προληπτική εξέταση εδώ

Πότε πρέπει να πραγματοποιείται η πρώτη κολονοσκόπηση;

Η πρώτη –προληπτική- κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες στην ηλικία των 50 ετών. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για κακοήθεια, θα πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια έως την ηλικία των 75 ετών. Για το αν θα χρειαστεί έλεγχος μετά από αυτήν την ηλικία, είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει ο γαστρεντερολόγος σας. Στο γαστρεντερολόγο θα πρέπει να αναφέρουμε όλα τα νοσήματα, τα φάρμακα που λαμβάνουμε και να ακολουθούμε πιστά την αγωγή που μας έχει δοθεί. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που καθιστούν αδύνατη την ενδοσκόπηση, όπως είναι τα σοβαρά καρδιολογικά ή τα αναπνευστικά προβλήματα.

Αν εντοπιστεί πολύποδας, είναι απαραίτητη η ενδοσκοπική πολυπεκτομή, δηλαδή η αφαίρεσή του μέσω του κολονοσκοπίου. Ο πολύποδας εξελίσσεται σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Επομένως η αφαίρεσή του αποτελεί και θεραπεία. Ο χρόνος που θα χρειαστεί επανέλεγχος, για τους ασθενείς που έχουν αφαιρέσει πολύποδα, εξαρτάται από το μέγεθος του όταν εντοπίζεται και την ιστολογική μορφή που αυτός έχει.

Σε συγγενείς 1ου βαθμού πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες, η πρώτη κολονοσκόπηση γίνεται σε ηλικία 40 ετών ή σε κάποιες περιπτώσεις 10 έτη πριν από την ηλικία διάγνωσης του συγγενούς πάσχοντα. Η επανάληψή της αποφασίζεται αφού ο γιατρός συνδυάσει κάποιες παραμέτρους όπως η ηλικία, η πιθανή βλάβη κτλ.

Γιατί δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κολονοσκόπηση μπορεί να σώσει, κυριολεκτικά, τη ζωή σας;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας αλλά και του προστάτη είναι τέσσερις μορφές τη νόσου για τις οποίες η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση οδηγούν σε ίαση σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η πρόληψη μπορεί να γίνει μέσω της κολονοσκόπησης, ώστε οτιδήποτε ύποπτο να αφαιρεθεί και ο ασθενής σε συνεργασία με το γιατρό του να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

Πολλοί ασθενείς όμως, βρίσκουν ατελείωτες αναμονές στα κρατικά νοσοκομεία που για την περίπτωση της κολονοσκόπησης μπορεί να φθάνει και τους 4-6 μήνες με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να αμελούν. Όμως η εξέταση αυτή, αν δεν γίνει έγκαιρα, ίσως σας στερήσει πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής.

Η κολονοσκόπηση έχει μεταμορφώσει τόσο τη διαγνωστική προσπέλαση των παθήσεων του παχέος εντέρου, όσο και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Πλέον, δεν πιθανολογούμε. Βλέπουμε, αποδεικνύουμε παθήσεις και τις αντιμετωπίζουμε επεμβατικά μέσα από το κολονοσκόπιο. Το πραγματικό μεγαλείο της εξέτασης είναι ο ρόλος της στην πρόληψη του καρκίνου. Είναι η μόνη εξέταση που εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν ακόμα αυτός εκδηλωθεί. Και μιλάμε για τη δυνατότητα ενδοσκοπικής αφαίρεσης των πολυπόδων, οι όποιοι εξελίσσονται σε καρκίνο. Αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε σειρά που προκαλεί θάνατο και ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 2000 Έλληνες από αυτόν, η αξία της κολονοσκόπησης γιγαντώνεται.

Έτσι, το ραντεβού μας για κολονοσκόπηση, γίνεται ραντεβού με τη ζωή!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Μαρία Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγος, Συνεργάτης Ιατρός Κλινικής Ρέα στo 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peptocare.gr

Ιατρείο Πειραιά: Αναλήψεως 38, Δραπετσώνα

Ιατρείο Αμπελοκήπων Καρύστου 3, Αμπελόκηποι

Κλινική ΡΕΑ: Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17, Π. Φάληρο

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts