Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Καρκίνος πνεύμονα: Έγκαιρη διάγνωση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας

Καρκίνος πνεύμονα: Έγκαιρη διάγνωση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας

Σωτήρια μπορεί να αποβεί η πνευμονολογική εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας σε καπνιστές, προκειμένου να διαγνωστεί έγκαιρα και σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του πνεύμονα.

Ήδη σχετικές διαγνώσεις σε αρχόμενο στάδιο καρκίνου πνεύμονα έχει γίνει στο 25% των ανδρών και στο 30% των γυναικών που πραγματοποίησαν την εξέταση στο Ιατρικό Αθηνών, στο πλαίσιο δευτερογενούς πρόληψης (πρωτογενής πρόληψη είναι η διακοπή του καπνίσματος).

Η ακτινοβολία από την εξέταση είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν μιας απλής ακτινογραφίας, ενώ το κόστος της κυμαίνεται στα επίπεδα μιας μαστογραφίας ή μιας αξονικής τομογραφίας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον καρκίνο του πνεύμονα και την πρόληψή του μέσω του τακτικού ελέγχου με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διακοπή του καπνίσματος, τον διευθυντή του τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών δρ Νικ. Μποντόζογλου, τον διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού δρ Τζαμπραήλ Νταχάμπρε και τον διευθυντή της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλνικής δρ Κοσμά Τσακιρίδη.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου δρ Βασίλης Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι η πανδημία της covid-19 έδειξε τις δυνατότητες καλής συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης εξέτασης, δήλωσε θετικός σε μια ενδεχόμενη σύμπραξη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, αν και σημείωσε πως δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις. Με αφορμή την ημέρα κατά του καπνίσματος ο κ. Αποστολόπουλος απηύθυνε «έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο, ως το υπέρτατο όπλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα». Πρόσθεσε ότι στόχος του Ομίλου είναι να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο, το οποίο εξασφαλίζει στους έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες του Ομίλου όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Όπως τόνισε ο καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνεται, όπως επίσης αυξάνονται και τα περιστατικά στις γυναίκες. Με τον προληπτικό έλεγχο όμως μέσω της αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας, αυξάνονται οι πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία κατά της νόσου.

Υποψήφιοι για ετήσιο έλεγχο με τη συγκεκριμένη εξέταση – χωρίς σκιαγραφικό – είναι όσοι είναι ενεργοί καπνιστές 50 ετών και πάνω και καπνίζουν τουλάχιστον για 20 χρόνια σε ποσότητα ενός πακέτου την ημέρα, καθώς επίσης και όσοι ήταν καπνιστές και έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, και του μαστού στις γυναίκες, και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη θνησιμότητά του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις λύσεις θεραπείας.

Για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα θα πρέπει να ελέγχονται, σε ετήσια βάση, με Αξονική Τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η μέθοδος αυτή απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δε χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική θα συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητώνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts